Hoogeveen wil als eerste noordelijke gemeente de grafrechten schrappen voor KNIL-militairen. De Molukse gemeenschap neemt onderhoud voor haar rekening. In Hoogeveen zijn ongeveer 120 graven van Molukse militairen van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger(KNIL), en hun vrouwen. Nabestaanden kunnen zich binnenkort aanmelden.

Vicevoorzitter Sarah de Lima van Maluku4Maluku bij het graf van haar ouders KNIL-echtpaar

“De meeste liggen op de begraafplaats achter de Molukse wijk. De Molukse gemeenschap gaat de graven zo’n zes keer per jaar schoonmaken, de gemeente doet het groot onderhoud”, zegt Leo Reawaruw van de stichting Maluku4Maluku. Hij wil met andere gemeenten in gesprek. “Denk aan Assen, Midden-Drenthe, Westerkwartier, en Appingedam.

KNIL-graven niet geruimd

Hoogeveen wordt de eerste in het noorden die geen grafrechten rekent voor de overleden KNIL-militairen, en hun echtgenotes. Ook kunnen de graven niet worden geruimd.

De gemeente probeert de graven onder te brengen bij de regeling van verzetshelden. Wethouder Erik Giethoorn had deze week een gesprek met initiatiefnemers van het onderhoud voor de KNIL-graven in Hoogeveen. “We hebben de intentie uitgesproken mee te werken, maar moeten nog een besluit nemen.”

Kijk hieronder naar RTV Oost reportage over winst met een gouden rouwrand! Abonneer op onze YouTube-kanaal is gratis.

In het Overijsselse Wierden kregen de graven van Molukse KNIL-militairen deze week een speciale status. De regeling geldt voor de eerste generatie KNIL-Ambonezen en hun vrouwen die in 1951 op dienstbevel naar Nederland kwamen en begraven liggen in Wierden. De gemeente Hoogeveen stelt met stichting Maluku4Maluku en de Historische Kring Hoogeveen een lijst op met bijzondere graven die behouden moeten worden.

AANMELDEN BIJZONDERE GRAVEN VOOR KAMP VOSSENBOSCH HIERONDER! OOK TE KRIJGEN IN STICHTING KANDJOLI IN MOLUKSE WIJK WIERDEN OP PAPIER. VOOR MEER INFORMATIE MAILEN NAAR SALAHUTU@GMAIL.COM

Frontman Maluku4Maluku in de gemeentehuis Hoogeveen

Krantenartikelen zijn te vinden in Dagblad van het Noorden van zaterdag 29 februari 2020 Maluku4Maluku plaats het op deze website omdat deze tekst dan ook in het Engels en Indonesisch gelezen kan worden. Maak daarvoor gebruik van de vertaalknop! Nu ook online op de website van DVHN.

Reactie op “Hoogeveen schrapt grafrechten KNIL-ers

  1. Geweldig wat jullie voor onze eerste generatie hebben bereikt. Hier heb ik alleen maar diep respect voor, voor wat jullie hebben bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *