In dit nieuwsbericht kunt u lezen dat zaterdag 16 juli een geplande programma voor de nazaten van de KNIL Ambonezen niet doorgaat. Maar ook kunt u lezen dat er Molukkers onze plannen saboteren, en zelfs proberen te kapen! In ieder geval Maluku4Maluku neemt haar verantwoording en zal zelfstandig presentaties gaan geven, en willen in meerdere plaatsen informatie gaan geven over met name herstelbetalingen ten aanzien van openstaande militaire ereschulden. Maar ook compensatie ten aanzien van letselschade die is opgelopen bij de KNIL Ambonezen die zo bekend staan onder deze groepsnaam in de militaire Nederlandse geschiedenis. Tip lees dit nieuwsbericht rustig en aandachtig door!

Na de Nationale Dodenherdenking 4 mei in Hotel Krasnapolsky: Daniel Apituley/ Voorzitter Veteranen Platform generaal Hans van Griensvn/ Vicevoorzitter Sarah de LIma/ José Imlabla/ Frontman-voorzitter Leo Reawaruw

 

Veteranen ondertekenen voor de KNIL Ambonezen (veteranen) 75 Jaar Vrijheid Maluku4Maluku – 14 oktober 2020

 

Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen is geschreven door drs. Rob Remie van Dolderman Letselschade Advocaten, en frontman Leo Reawaruw. Twee veteranen. In dit plan zit een twee sporenbeleid, ten eerste de herstelbetalingen van openstaande misgelopen pensioenen en salarissen van onze 1e generatie als veteranen onder de groepsnaam KNIL Ambonezen. Maar ook de letselschade die deze groep veteranen en hun partners en kinderen hebben opgelopen. In het doofpotdossier van de KNIL Ambonezen die aan het licht werd gebracht in het jaar 2017 door de toen nog actiegroep Maluku4Maluku onder leiding van Leo Reawaruw, zijn meerdere schendingen van mensenrechten te vinden. Voorbeelden zijn natuurlijk een gedwongen deportatie plegen op een bevolkingsgroep, omdat zij als militairen een dienstbevel dienden op te volgen. Bij de deportatie werden 350 kinderen en 150 moeders achtergelaten in vijandelijk gebied. Familiehereniging een mensenrecht werd tegengehouden door een Nederlandse wet die werd ingesteld door vader Drees. Ondanks dat de Nederlandse Staat de mensenrechten erkend had, door het ondertekenen van twee internationale verdragen. Maar ook het mensenrecht op een nationaliteit werd meer dan 20 jaar ontnomen  op de Molukkers. Terwijl men moest spreken over militairen en of veteranen van een Nederlands legeronderdeel. Maar ook de erbarmelijke opvang in de oude Duitse concentratiekampen heeft een tol geëist, want er was een hoog sterftecijfer onder de kinderen. Dit kwam door tocht en schimmel en ongedierte die bacteriën meebrachten. De kindersterfte in de barakken is Maluku4Maluku in samenwerking met een historicus in kaart aan het brengen. Dit zal dit jaar landelijke naar buiten gebracht worden.

Het tweede spoor binnen het Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen is een zorg en nazorgplan voor de 1e en 2e en zelfs 3e generatie. Hier is door Maluku4Maluku een plan gemaakt door een speciale team van Molukkers specialisten in hun vakgebied. Wij zijn er klaar voor, anderen hebben alleen maar drie keer een vergadering gehad. Wij hebben gemerkt dat er met name Molukse maatschappelijk werkers ons programma aan saboteren zijn. Maar dat zal moeilijk gaan want ze hebben geen verstand van de veteranenstatus, zij werken bij Pelita onder leiding van Rocky Tuhuteru. De namen zijn Sannie Ririmasse en Otjeh Bakarbessy! Sannie Ririmasse heb ik persoonlijk in Wierden ontmoet, en gevraagd of zij wist dat zij bapa Abe Paliama moest zien als veteraan, en niet als Molukse oom met problemen. Daar had Ririmasse nog nooit van gehoord. Rocky Tuhuteru moest bapa Abe Paliama jaren geleden begeleiden naar zijn oorlogsslachtoffer-uitkering. Tuhuteru zijn advies was te stoppen want het had geen zin. Tuhuteru zag er geen kansen in. Gelukkig ging een van de dochters van veteraan Paliama door  naar het zoeken van de oorlogslachtoffer-uitkering met behulp van haar netwerken. Zij vond het geheel onterecht dat Rocky Tuhuteru de strijdbijl voor haar vader niet wilde oppakken. Resultaat? Een oorlogsslachtoffer-uitkering voor bapa Abe Paliama. Pelita wil ook niet weten dat er een Nederlandse Veteranendag is, want ze blijven op dezelfde dag hun jaarlijkse Molukse evenement inplannen. Maluku4Maluku heeft toen in mei 2022 het samenwerkingsverband opgeheven met Pelita. Op 30 mei na het rondetafelgesprek verklaarde Tuhuteru dat de vijanden van de Molukkers uit de periode 1945-1950 niet meer zijn vijanden zijn. Dan is Tuhuteru vergeten dat ons eilandenrijk is gestolen en is bezet, en dat ons volk daar nog steeds leeft in onderdrukking.

Geen dekolonisatie Papua, Timor en Maluku ! Soekarno is niet Tuhuteru zijn vijand meer! – 30 mei 2022

 

Pelita is van plan met geldstromen en of subsidies mee te liften. Mogelijk een groot deel op te eissen. Die bestemd zijn voor het oplossen van onze pijn en leed, die binnen het zorg en nazorgplan vallen. Let wel de Nederlandse overheid heeft zorgplicht ten aanzien van zijn of haar veteranen en partners en kinderen. Wij merken de laatste weken dat Pelita invloed heeft gekregen binnen het Nederlandse Veteranen Instituut. Daarom zijn ook geplande bijeenkomsten voor KNIL Ambonezen uit de agenda gegooid. Dit zien wij als sabotage van Pelita. Of willen deze Molukse maatschappelijk werkers ons plan kapen? Wij beseffen dat er meer achter de schermen zich afspeelt, maar daar doen we op dit moment nog geen uitspraken over. Maar het is raar dat er brieven worden verspreid tijdens de Nederlandse Veteranendag op de Molukse Pelita Ouderendag in Barneveld door Ririmasse en Bakarbessy. Waarin wordt aangegeven dat zaterdag 16 juli niet meer doorgaat. Wij willen eenieder erop wijzen dat het Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen is ondertekend met medeweten van de ministeries. Daarmee is ook de uitvoering goedgekeurd. Door de crisis rondom corona is er een achterstand ontstaan. Maar er is ondertekend door Stichting Maluku4Maluku en de handtekening van frontman Leo Reawaruw staat er onder. Niet van Tuhuteru, of Ririmasse en Bakarbessy of welke Molukker dan ook! Onze frontman dient op de hoogte te zijn van alle brieven die de deur uitgaan ten aanzien van het KNIL Ambonezen dossier. Dat hoort binnen behoorlijk bestuur, of vergissen wij ons daarin? De Molukse personen die onder Pelita werkzaam zijn, hebben ze weleens meer dan honderd graven van KNIL Ambonezen kinderen oftewel de kindersterfte in de barakken opgezocht op een dag? Onze frontman heeft dat afgelopen dinsdag( 5 juli 2022) wederom gedaan, en let wel op vijf begraafplaatsen waar Ambonezenkampen waren. Zij allen beseffen niet eens hoe groot de pijn en leed is in onze bevolkingsgroep. Het is een grof schandaal dat de Molukkers bij Pelita ons willen saboteren. Of onze programma wilt gaan kapen, om hun baan te behouden.

Straatburg “Old Soldiers Never Die”

Maluku4Maluku heeft afgesproken dat we vorig jaar de uitvoering van de nazorg en zorg uit gaan werken. Dat was de afspraak. Maar nadat er nu twee datums uit de agenda zijn verdwenen 4 juni en 16 juli 2022. Willen wij verklaren dat wij het roer omgooien. We stappen op de rem op het nazorg en zorgplan. Dat is niet meer onze prioriteit! Want er is op dit moment te veel onrust rondom het zorg en nazorgplan als element van het Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen.

Maluku4Maluku gaat per heden voor de herstelbetalingen (waaronder affectieschade) en openstaande militaire ereschulden richting de KNIL Ambonezen. Wij, als Maluku4Maluku, zullen de komende tijd in Molukse woonwijken presentaties gaan geven. Om iedereen die zich had aangemeld voor de presentatie op 16 juli te informeren, dat zijn meer dan honderd personen. Zij zullen als eerste toegang krijgen. Andere personen en of families kunnen zich ook aanmelden voor andere datums. Maluku4Maluku is op zoek naar locaties waar wij voorlichting kunnen gaan geven. De eerste datum die nu in de agenda staat is op zaterdag 6 augustus in Zwolle. Alle informatie zal nog bekend gemaakt worden. Maluku4Maluku is niet verantwoordelijk voor het schrappen van de bijeenkomst van 16 juli, want wij vinden dat wij geen tijd meer mogen verliezen. We zijn bezig bij meerdere plaatsen vergaderingen in te plannen.Want de oudste en smerigste toeslagenaffaire van Nederland, doorspekt met schendingen van mensenrechten duurt al meer dan 71 jaar. Er is geen tijd meer te verliezen, want elke maand verliezen wij een persoon vanuit onze 1e generatie. En zij dienen het mee te maken dat we met oplossingen komen, en hun dat kunnen aanbieden. Zij allen vinden het zorg en nazorgplan goed voor hun kinderen en kleinkinderen, voor hen is de achterstallige militaire ereschulden belangrijker! Wij als Maluku4Maluku strijden altijd in de eerste plaats voor onze 1e generatie, laat dit duidelijk zijn voor iedereen.

De pijn en leed werd vertaald tijdens een rondetafelgesprek bij de Tweede Kamer commissie Buitenlandse Zaken niet door Rocky Tuhuteru maar door Maluku4Maluku ! – 30 mei 2022

Reactie op “Maluku4Maluku gooit het roer om, bijeenkomst zaterdag 16 juli naar zaterdag 6 augustus

  1. Pelita met Rocky Tuhuteru en Bakabessy, Ririmasse. Met name dhr. R.Tuhuteru wil niet over wij en ze praten en ook niet over vijand…? Maar over slachtoffers. Hij gaat in de slipstream van de kolonisator mee praten sjonge jonge hoe dom en last soms van verstandsverbijstering? Bij slachtoffers is er altijd een partij van daders aan de andere zijde. Wij molukkers hebben ze, zij niet uitgenodigd om huis te houden in voormalig Indie. Dus is er wel degelijk sprake van vijanden, Hollanders, Japanners o.a. Tuhuteru moet niet de Vredestichter gaan spelenderwijs bij gepleegde feiten in de geschiedenis blijven. Er is sprake van sabotage van de zijde van witte zuidmislukkers die M4M in de wielen rijden. Kapan mau jadi BERSATU? Belanda indja2 tipu lapis tipu harus tunju brani. Djangan unure toma terus. Pelita is geen woordvoerder namens M4M.
    Groetjes Pieter Noya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *