Stichting Maluku4Maluku viert dit jaar zijn lustrum, waarin de erkenning en waardering die in het jaar 2017 werd binnengehaald voor de KNIL Ambonezen en hun thuisfront. Het Nederlandse hoofdpijndossier was weggestopt in een doofpot, maar in samenwerking met de toenmalige Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven en onze frontman Leo Reawaruw kwam eindelijk de erkenning en waardering als volwaardige veteranen voor de KNIL Ambonezen. Er volgde een ontmoeting op 21 november 2017 met deze speciale groep veteranen en hun weduwen op het Landgoed De Zwaluwenberg. Na 66 jaar werd toen ook zelfs de excuses uitgesproken namens de voltallige Nederlandse regering. Dat was het begin naar de bewustwording binnen de Molukse en Nederlandse samenleving dat Molukkers in Nederland onder de veteranenstatus vallen. Dus ook meer respect verdienen, zoals al de andere veteranen in Nederland. Het was ook de start van het proces richting materiële en immateriële compensatie naar de 1e en of 2e generatie Molukkers in Nederland. In dit lustrumjaar zal daar een begin gemaakt worden met het Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen

Voorzitter Veteranen Platform voormalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht met Maluku4Maluku – 4 mei Krasnapolsky Amsterdam

Ondanks dat de Vereniging Oud Militairen Indië en Nieuw-Guinea gangers kortweg V.O.M.I. is opgeheven biedt Maluku4Maluku hun een ontmoetingsplaats aan in onze tent. Oud-bestuursleden zoals generaal-majoor b.d. Leen Noordzij zal aanwezig zijn. Dit doen wij omdat zij allen de wapenbroeders waren van de KNIL Ambonezen en hun militaire optreden staat geheel onterecht ter discussie. Maluku4Maluku ziet hen allen als oorlogshelden!

Generaal-majoor Leen Noordzij en KNIL Ambonezen Europees Parlement Straatsburg – Internationale erkenning en waardering

Ook zal er informatie en publicaties zijn van het onafhankelijk onderzoek genootschap Aurore onder leiding van mr. Bauke Geersing (auteur van Kapitein Westerling, Mythe en werkelijkheid) en ook drs. Cees Somers (militair historicus) maakt daarvan deel uit. Zij zijn eveneens van mening dat eerdergenoemde veteranen oorlogshelden zijn.

Maluku4Maluku heeft al enkele jaren een samenwerkingsverband met veteranen van het eiland Curaçao, onder aanvoering van de bekende veteraan Dayrohn Wiesken. Ook voor hen zal een hoek ingericht worden als ontmoetingsplaats in onze tent. Een andere bekende veteraan, Peter Bercx met roots op Curaçao, zal in de middaguren eveneens aanschuiven. Peter Bercx is het nieuwste bestuurslid van het Veteranen Platform. Maluku4Maluku is sinds april 2022 lid geworden van het Veteranen Platform en wij hopen dan ook andere bestuursleden van het Veteranen Platform waaronder de voorzitter luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven, te mogen ontvangen.

Veteranen Peter Bercx en Dayrohn Wiesken(actief als militair)

Omdat onze frontman Leo Reawaruw de belangenbehartiger is van oud-politieman John Röben uit Zwolle, maakt Maluku4Maluku een plek vrij in onze tent voor Stichting Politie Veteraan onder leiding van Dick Kleijn. Zij zullen oud- en actief dienende politiefunctionarissen ontvangen.
Front Siwa Lima zal een Moluks programma uitvoeren vanaf 15.00 uur in onze tent. Maar zij zullen ook hun mening geven over het meerjaren onderzoek Nederlands-Indië. In het programma zullen uitingen van de Molukse cultuur komen. Ben je niet op tijd? Rond 16.45 uur is er een herhaling van Front Siwa Lima. . Als voorproefje zullen er tifa-spelers rond 13.00 uur het Molukse oergeluid spelen rondom onze tent.

Vanuit de landelijke politiek zal Wybren van Haga (Belang van Nederland) zijn vader Joop van Haga (tevens veteraan) meenemen naar onze tent. Wybren van Haga zal voor deze gelegenheid zijn groene baret opzetten als oud-commando. Ook zullen er andere Tweede Kamer- leden uitgenodigd worden de komende dagen. Vanuit Brussel hopen wij onze vriend van Maluku4Maluku, Europarlementariër Marcel de Graaff te verwelkomen.

Wybren van Haga met generaal Noordzij en frontman Reawaruw

Kom naar onze tent op het Malieveld tijdens de Nederlandse Veteranendag 2022

Volg alle updates via NIEUWS op www.maluku4maluku.com

2 reacties op “Lustrum Maluku4Maluku tijdens Nederlandse Veteranendag 2022

 1. Zelf ben ik in 1962 als marinier in Nieuw Guinea geweest.
  25 juni 2022 ben ik ook in de ’tent’ geweest op het Maliveld.
  Tijdens een gesprek met mensen van Maluku4Maluku kwamen bij mij de emoties van de jaren ’50, ik was toen nog een puber, weer naar boven. Ik had toen veel Molukse vrienden, waarik veel mee optrok. Ik neem het de Nederlandse politiek nog steeds kwalijk hoe zij onze medestrijders hebben behandeld.
  Ik hoop dat het gezonde verstand op korte termijn regeert.
  Onze Molukse Nederlanders verdienen erkenning op alle ‘fronten’!
  Deze W.E.F. regering is volstrekt op het verkeerde pad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *