Onze frontman en voorzitter van Maluku4Maluku, Leo Reawaruw, is de bedenker van het concept ‘bijzondere status graven’ binnen gemeenten en de Molukse samenleving in Nederland. Het concept bestaat niet alleen uit het vrijgeven van grafrechten per gemeente. Hierbij hoort ook een samenwerkingsverband met Molukse teams uit de woonplaatsen waar de begraafplaatsen zijn. Enkele gemeenten hebben al meer dan een jaar geleden besloten om dit concept te omarmen en uit te voeren.
Kijk hieronder naar verklaring op YouTube waar alles begon:
De eerste gemeente die dit heeft omarmd, is Wierden. Daarna volgden Vught en Almelo
en de laatste weken zijn er meerdere gemeenten die volgen. Wij roepen op de inwoners van de gemeenten die de laatste tijd binnen dit concept zijn gekomen vooral zich aan te melden.
Maluku4Maluku wil als eerste het volgende stellen! Wij zijn met meer dan twintig gemeenten in contact gekomen, en nog niet alles is uitgewerkt. Maar, ook zijn er nog geen besluiten gevallen. Dus de uitslag is nog niet bekend! Toch willen wij als Maluku4Maluku dat men de aanmeldingsformulieren gaat invullen. Omdat wij per gemeente moeten weten over het precieze aantal graven waarover wij praten. Daarnaast op welke begraafplaats ligt het graf, want er zijn gemeenten die meer dan drie begraafplaatsen hebben. Men dient deze inventarisatie ook te zien als een stuk voorwerk, die wij kunnen gebruiken in de gesprekken met gemeenten. Met als voordeel dat wij, wanneer er een positieve beslissing komt, snel de lijst kunnen aanbieden aan de gemeente om te kunnen afhandelen. Het concept van ‘bijzondere status’ neemt in de denkwijze van frontman Leo Reawaruw ook de graven van de ‘kindersterfte in de barakken’!
Kijk maar vooral luister naar de uitleg van ‘kindersterfte in de barakken’ op YouTube:
Let op! Maluku4Maluku biedt de lijst aan wanneer er een overeenstemming is met de gemeente. Men dient op de lijst te staan om in aanmerking te komen voor ‘de bijzondere status’! Dus wanneer de namen van de overledenen niet op de lijst staan, komt het graf ook niet in aanmerking voor ‘een bijzondere status’! Wij moeten bij het overdragen van de lijst rekening houden met de geldende privacywetgeving, zoals we eerder hebben gedaan.
Kijk naar dankwoord richting gemeente Almelo begin maart 2021 op YouTube:
Het formulier zal ook in papieren versie worden verspreid in bepaalde wijken. U dient het formulier te printen. Het ingevulde formulier kunt u opsturen naar:
Sarah de Lima
Vicevoorzitter Maluku4Maluku
Pottingastraat 86
7907 EK Hoogeveen
Vriendelijk verzoeken wij u om op de enveloppe (linksboven in de hoek) op te schrijven over welke
plaats en begraafplaats het gaat en onder welke gemeente(huis) dit valt!
Maluku4Maluku is dus met meerdere gemeenten in gesprek, om zo een groot aantal gemeenten voor dit plan mee te krijgen en zodat de stap gemaakt kan gaan worden naar een landelijke regeling via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar, mogelijk gaan wij binnenkort in bespreking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken over dit onderwerp.
Ere wie ere toekomt, en dat is de gemeente Wierden die met Maluku4Maluku zorgde voor de primeur. Kijk op YouTube:
Nogmaals, dit betreft een inventarisatie. Maluku4Maluku is al in contact met gemeenten. De besluitvorming moet nog volgen. Maar, met het invullen van het aanmeldingsformulier kunnen wij preciezer te werk gaan. Om zo ook sneller te kunnen handelen. Het streven van Maluku4Maluku is binnen het jaar van 70 jaar Molukkers in Nederland dit voor iedereen binnen te halen. Wanneer de corona-maatregelen het toelaten, zal Maluku4Maluku weer presentaties en/of vergaderingen gaan geven in Molukse wijken. Wanneer u op onderstaande gele link klikt komt u bij de aanvraagformulier die gezien moet worden als inventarisatie(geldt niet voor de Molukse wijken die al binnen het concept vallen).
Aanvraagformulier bijzondere status KNIL veteranen kindersterfte barakken april 2021
Hena Masa Waya met daarna Taptoe Signaal ter ere van ambassadeur KNIL Ambonezen / Maluku4Maluku bapa Abe Paliama in Wierden. Kijk en luister via YouTube naar het eerste graf met een bijzondere status bedacht door frontman Leo Reawaruw