Drie generaties uit Hoogeveen naar Dodenherdenking 4 mei 2018(Brief is verspreid wijk Hoogeveen)

Mogelijk onderschat men de historische betekenis van morgen, natuurlijk zijn er wel een paar keer kransen gelegd door andere Molukkers op de Dam.

Maar wat was de meerwaarde? Vergis u niet dat waren kransen gebaseerd op politieke uitingen, morgen verschijnt er een delegatie van KNIL Ambonezen en hun nazaten! Of te wel het Molukse volk! Stichting Maluku4Maluku is begonnen als beweging uit het volk, nu uitgegroeid tot de volksbeweging. Die altijd eerst opkomt voor de zwakkeren onder ons volk! Daarna misschien ooit politiek, maar de zwakkeren die onder het onrecht leven, en pijn lijden staan voorop in onze doelstellingen.

Stichting Maluku4Maluku heeft met Sarah de Lima en Unu Tahamata uit de wijk Hoogeveen er voor gezorgd dat er een doofpotdossier, die bestaat uit de ergste pijn en leed die een KNIL gezin kon overkomen. Opengegooid, en wel doelgericht een dag van te voren in de pers gebracht. Daarom vallen de afgelopen uren tranen, en vanavond weer want dan komt het groot in het nieuws op het Journaal en Nieuwsuur. Het is ook een tijd van verdriet, want nu weten wij allen dat er 350 kinderen en 150 moeders zijn achtergelaten. Nooit recht op gezinsherstel, of hereniging. Dit is een schending van mensenrechten! Dat zal Stichting Maluku4Maluku aan de kaak gaan stellen, en wij zullen alles er aandoen om gerechtigheid voor al die kinderen en moeders binnen te halen. Maar eerst gaan wij gedenken en herdenken, daarna Bevrijdingsdag vieren. En binnen gedenken en herdenken hoort 2 minuten stilte op 4 mei.

Iedereen ook de Nederlandse overheid kent de term Maluku4Maluku, na het binnenhalen van de volgende winstpunten voor de eerste generatie(dus ook voor ons allen)!

  1. Veteranenstatus
  2. Backpay waren de KNIL Ambonezen eerst uitgesloten, na een gevecht achter de schermen werden ze toch toegelaten. Gevolg uitbetalingen hier in Nederland, maar ook op Ambon.
  3. Veteranendag 2018 een speciale tent, en programma met KNIL Ambonezen
  4. Eerste KNIL Ambonezen Reünie voor eerste generatie mannen en of vrouwen in Doorn
  5. Dodenherdenking 4 mei
  6. Indië herdenking 15 augustus Den Haag
  7. Kranslegging KNIL herdenking Leeuwarden
  8. Alle aandacht van pers en overheid weer op onze gemeenschap
  9. Is het belangrijkste wij herschrijven onze geschiedenis, anders was de eerste generatie roemloos verdwenen. En zouden ze niet genoemd worden in de boeken, en op heel belangrijke dagen.
  10. Onze achterkleinkinderen kunnen wanneer ze uitgescholden worden? Nu, en later vertellen mijn grootouders waren geen asielzoekers, geen gelukzoekers, geen gastarbeiders. Zij waren KNIL militairen, en erkende internationale Veteranen. Wij met Stichting Maluku4Maluku maken het verschil voor nu, en later! Dodenherdenking 2018 is in dit verhaal een mijlpaal!

De kranslegging morgen is een die wordt uitgevoerd door vier generaties, daarom heb ik Jowisha Maelissa uitgenodigd. Met een delegatie van vier generaties, waarin ook Saar Letsoin(Rijssen) is toegevoegd(zij heeft haar broer en twee zussen nooit zien opgroeien) meegaat. Gaan wij gezamenlijk twee kransen leggen, maar voorafgaand zal oom Piet de Kock(99jaar) namens onze gemeenschap een krans leggen voor Azië. Nog nooit heeft een KNIL veteraan een officiële krans gelegd! En ook in de kerk zal een Moluks kerkkoor zingen. Allemaal elementen die 4 mei 2018 echt de allereerste volwaardige kranslegging door de Molukse samenleving gedaan tijdens Dodenherdenking. Met in de wetenschap dat echt ook alle persfotografen, en tv-camera’s op ons gericht gaan worden. Zo kunnen wij ons al samenleving eindelijk weer zichtbaar worden, als volwaardige bevolkingsgroep binnen de Nederlandse samenleving

Oproep:

  • Kom naar De Dam Amsterdam en beleef het met ons mee! Wanneer je komt? Kom om te herdenken, en gedraag je waardig en respectvol. Want de herdenking is ook van ons, op basis van KNIL
  • Hang de vlag, Nederlands of RMS halfstok! Hang hem morgenmiddag vanaf 14.00 uur halfstok. En hou hem halfstok tot en met zaterdag 14.00 uur. Uit respect voor de 350 kinderen en 150 moeders die vergeten werden door de Nederlandse Staat.
  • Stichting Maluku4Maluku bekostigd alles zelf, al die jaren. Voor deze keer vragen wij een vrijwillige bijdrage van 10 of 20 of 25 euro. Dit om onze kosten te dekken, de kransen zijn duur. En? Wanneer wij merken dat er veel Molukkers komen, zullen wij overgaan tot het huren van een zaal. Dan kunnen we daarna elkaar ontmoeten, en samenzijn.
  • Vrijwillige bijdrage kan gestort worden op de volgende bankrekeningnummer ABN-AMRO NL39ABNA0465955266 t.n.v. L.P. Reawaruw o.v.v. 4Mei 2018 KNIL

Belangrijke mededelingen:

De openbare orde en rust ligt in handen van de politie(en militaire politie)! Zij zullen optreden wanneer wie dan ook niet aan de regels houden.

Ik heb contact gehad met het Indisch Molukse Netwerk Nationale Politie, en met de directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei. In gezamenlijk overleg is besloten dat er politie-inzet komt van Indisch Moluks Netwerk Nationale Politie

Wanneer men rond 17.00 uur – 17.30 uur op de Dam is? Verzeker je jezelf van een plaats vooraan, dus net achter de genodigden en regering en koningspaar. Dus kom op tijd!

Gaat men met een bus? Geef dat door(Sarah de Lima) dan kan ik mogelijk een afspraak maken om iedereen vlak bij de Dam uit te zetten. En krijgt de bus een plek aangewezen.

Met respectvolle groeten

Leo Reawaruw

Stichting Maluku4Maluku

Reactie op “Oproep steun voor 4 mei 2018 KNIL Ambonezen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *