De Molukse samenleving is wakker geschud, want niet alleen het Nederlandse systeem is verantwoordelijk voor het wegmoffelen van de echte geschiedenis! Wij als Molukkers waren ook laks, en hadden een houding van (sudah) “laat maar”! Met name politiek was belangrijker, en of subsidies. Maar alles begint bij het begin…en dat zijn onze (groot)ouders dat moet eerst opgelost worden! Anders stelt politiek en subsidies niets voor! Binnen de oplossing is natuurlijk de rechten van niet betaalde salaris en wachtgelden(pensioenen). Maar…ook schending van mensenrechten(Trump) van 350 vermiste kinderen en 150 vermiste moeders dat moet opgelost worden. 

KNIL veteraan en Molukse vrouw leggen krans bij Nationaal Herdenking 15 augustus
Voor dit alles is de zoektocht en het gevecht naar erkenning voorgegaan, bepaalde datums moesten een Molukse invloeden krijgen. Een man geloofde in zijn missie, die hij jarenlang alleen uitvoerde. Maar de laatste jaren ontstond er een Molukse volksbeweging, Die Leo Reawaruw hielp en zich formeerde in de stichting Maluku4Maluku, zijn visie was dat KNIL Ambonezen of te wel Molukkers in Nederland een plek moesten gaan krijgen op bepaalde belangrijke Nederlandse dagen. De volksbeweging is uitgegroeid tot een stichting Maluku4Maluku
Vlaggen als vorm van identiteit is een normaalste zaak ter wereld. Nijmeegse Vierdaagse. De Kuip Rotterdam. Johan Cruijff Arena Amsterdam enzovoorts. Molukkers in Nederland, hebben geen toestemming nodig van de paar vriendjes van J. Watilette! Beste stuurlui staan al 70 jaar aan wal, met nul resultaat!
Om zo erkenning te krijgen, maar ook binnen de internationale geschiedenis eindelijk alles goed in de boeken en op het internet te krijgen. Dit voor vandaag maar ook voor de toekomst wanneer de KNIL Ambonezen en hun vrouwen er niet meer zijn. Want zij zullen vanaf nu gezien worden als Nederlandse oorlogshelden, en trouwe bondgenoten en vooral internationale erkende veteranen. Naast de dagen van 4 en 5 mei in Amsterdam, de Nederlandse Veteranendag en Nationale Herdenking 15 augustus allebeide in Den Haag, en de KNIL herdenking in Roermond. Moest er ook een KNIL Ambonezen reünie komen. Niets is onmogelijk, blijkt in het jaar 2018. Opgeven was geen optie, ondanks dat niemand er in geloofde. Werd doorzettingskracht, volhardende mentaliteit, geloof, en dadendrang voor onze eerste generatie Molukkers in Nederland of te wel de KNIL Ambonezen de waarheid en kantelpunt.
Indo, Manado, Banda en Maluku laten aan de buitenwacht zien dat zij samen ten strijde zijn gegaan, om de openstaande ere-schulden op te gaan halen. Deze staat nog open bij de Nederlandse overheid. Herdenken kan alleen maar zuiver wanneer ook dit alles eindelijk is opgelost!

 

Hier ziet men beelden van een historische dag, 15 augustus 2018, een dag die werd gekenmerkt door Molukse invloeden binnen de Indië herdenking precies twintig jaar heeft het geduurd. Maar dankzij de frontman en voorzitter van stichting Maluku4Maluku kon men voor het eerst dit allemaal meemaken. Een krans werd gelegd door nazaten van de KNIL Ambonezen of te wel Molukkers in Nederland. Op het zelfde moment prijkten er twee Molukse vlaggen als vorm van stil protest en identiteit van het Molukse volk binnen de herdenking. Een stil protest dat schreeuwde om genoegdoening van militaire ereschulden, en de kreet wat er met de 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders is gebeurd.

Druk op onderstaande link voor filmverslag:
Maar ook een statement naar een ieder, dat de Molukse samenleving een samenwerkingsverband in de vorm van stichting Maluku4Maluku heeft opgestart met Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen(SVJ) en het Indisch Platform 2.0 dit om met vereende krachten naar een uitkomst te komen om alle ereschulden binnen te halen. Want………….. Herdenken alleen is niet genoeg! 
Lees blog over schimmenspel rondom de herdenking van 15 augustus:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *