Op 21 november afgelopen jaar ontving ik een groep eerste generatie Molukse KNIL veteranen op de Zwaluwenberg. Zij ervoeren dit als de eerste echte erkenning en waardering in 66 jaar. Terecht respect voor wat zij in het verleden voor ons Koninkrijk hebben gedaan. 

Sinds vorig jaar is er veel gebeurd en heeft deze vergeten groep veteranen de belangstelling gekregen die zij verdient.

Zo was er in mei van dit jaar een grote bijeenkomst op het Veteranen Instituut en op 30 juni was er extra aandacht tijdens de Nederlandse Veteranendag, inclusief een ontvangst bij de minister-president, Mark Rutte. Gisteren was er weer een bijeenkomst georganiseerd in Doorn, waarbij 15 onderscheidingen ‘Ereteken voor Orde en Vrede’ alsnog werden uitgereikt; 8 daarvan aan nog in levende zijnde veteranen en 7 aan de nabestaanden.

Het was weer een mooie, gezellige en sfeervolle bijeenkomst, met gebed, gezang en toespraken, maar vooral veel respect voor de oudgedienden en hun loyaliteit aan hun vorstin en driekleur.

Erkenning en waardering verjaren niet; een klein gebaar met grote impact. Dat is van alle tijden en alle generaties. Juist een dag als vandaag doet ons dat weer realiseren, 100 jaar na het einde van de eerste WO. Lest we forget!

Tekst is te lezen via de volgende link, en is overgenomen voor de families op de Molukken. Want men kan hier gebruik maken van vertaalknop naar drie vertalingen! Kijk ook voor meer foto’s op de website:

 https://www.facebook.com/InspecteurGeneraalderKrijgsmacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *