Stichting Maluku4Maluku gaat door met het strijden naar totale erkenning in al haar facetten, na het bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg(Frankrijk), zal vandaag een historische dag in de Molukse geschiedenis bijgeschreven worden. We zijn nog niet eens een jaar verder na het bezoek op dinsdag 21 november 2017 aan de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven op landgoed “De Zwaluwenberg” in Hilversum.

De volgende stappen die gemaakt moeten gaan worden, naar het betalen van militaire ereschulden zullen nu door het Molukse volk gedaan moeten worden. Men moet een ding niet vergeten dat er volgens het militaire arbeidsrecht en dienstbevel die bijna 4000 KNIL veteranen met hun gezinnen hier naar toebracht voor zes maanden. Nog openstaande financiële vergoedingen op te halen zijn. Eigenlijk mag men niet spreken over vergoedingen, maar doodgewoon over rechten! Veel van de eerste generatie leven niet meer. Van de mannen is er nog een aantal van over, en van de vrouwen(weduwen) niet meer dan honderd personen. Is het recht dan verloren gegaan? Nee is het antwoord!

Want de kinderen hebben het financiële ereschuld nooit gezien binnen hun opvoeding, en scholing, laat staan in hun erfdeel! Zij zijn een betere toekomst ontnomen doordat ze in een totale achterstand werden gezet, door iedereen in oude concentratie-kampen weg te moffelen. En hun af te schepen met 3 gulden per week, ongeacht het aantal kinderen. Daar boven op mocht men niet werken. Terwijl men op wachtgelden waren gezet, of te wel militair pensioen. Maluku4Maluku gaat deze maand iedereen de kans geven om zich aan te melden, om mee te doen met een gezamenlijke claim. Die zal begeleid worden door het advocatencollectief met advocaat Michael Ruperti en advocaat letselschade-specialist Vincent Dolderman, met in de rug gesteund door drs. Rob Remie alle drie heren Nederlandse veteranen.

Kortom we gaan een claim indienen voor de KNIL Ambonezen, en hun vrouwen(weduwen), en of hun kinderen(de tweede generatie)! Blijf deze website volgen.

Vandaag zal er in de Veteranen Instituut in Doorn een uitreiking komen voor dertien KNIL veteranen, waaronder aan nabestaanden die dit hebben aangevraagd op zaterdag 26 mei jongst leden tijdens de eerste KNIL Ambonezen reünie.  De Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven is weer bereid gevonden om dit te gaan doen. Wil men ook medailles en oorkondes aanvragen voor een levende of overleden KNIL veteraan? Dat kan via Stichting Maluku4Maluku, deze zal dan via netwerken van defensie de aanvraag gaan begeleiden. 

Wij, als Stichting Maluku4Maluku,herschrijven onze geschiedenis in Nederland met deze dagen, want de oorsprong en het Molukse erfgoed begint bij de KNIL. Dat is lang verzwegen geweest, ook door de Molukse organisaties en zogenaamde Molukse intellectuelen(waaronder amateur-bloggers, zogenaamde journalisten enzovoorts) Die dit niet meer belangrijk vonden en vinden. Maar door alle winstpunten die de afgelopen jaar zijn behaald, is de trotsheid teruggekeerd bij onze eerste generatie. Dat is meer dan terecht, al zien enkelen dit niet. Maar ook binnen de Molukse samenleving praat men weer met een bepaalde trots richting onze eerste generatie. En zeg nu zelf, hoe keek u allen naar alle beelden waarin onze KNIL veteranen trots zich presenteerden, of het nu op tv of YouTube of op Facebook was.

Iedere Molukker in Nederland of waar dan ook ter wereld voelde zich meer dan trots! Dit valt toch niet te ontkennen. Want nog nooit zijn wij als Molukse volk een jaar lang op een positieve manier uitgelicht geweest in alle media-kanalen.

De laatste maanden komen er mails binnen met de vraag hoe het komt dat Stichting Maluku4Maluku het steeds voor elkaar krijgt, en anderen niet. Het antwoord zal morgen weer te zien zijn in de besloten bijeenkomst in het Veteranen Instituut. Frontman Reawaruw heeft binnen de aanpak een oude lijfspreuk ingepast. Ora et Labora! Omdat dominee Abraham Nanuru(Vaassen) nu op de Molukken is, zal dominee Chris Bernard(Zwolle) zijn plaats als voorganger overnemen. Een korte kerkdienst is ingepland met als speciale gast onze Molukse gitaar-icoon Rudy de Queljoe, die met begeleiding de muzikale omlijsting gaat invullen tijdens de herdenkingsdienst. Voor Rudy de Queljoe zal dit een speciale optreden worden, omdat zijn familie de militaire ere-tekens van zijn overleden vader overhandigd gaat krijgen via een Nederlandse generaal.

Deze vorm van erkenning van militaire onderscheidingen of ere-tekens is belangrijk voor de claim. Want dan kan een ieder aantonen dat de Nederlandse overheid hun ook in al haar facetten ziet als veteranen of te wel Nederlandse (vergeten) oorlogshelden. Dus voordat enkelen weer dit gaan afdoen als zoethouder, Stichting Maluku4Maluku werkt met een gedegen strategie. Daar is geen plaats voor zoethouders, want de maat is vol. Maar wij zijn niet meer zielig! Maar dat moet wel voor iedereen duidelijk zijn, na alle positieve aandacht waardoor onze geschiedenis hier in Nederland is herschreven.

Reactie op “Weer een historische dag binnenkort op YouTube

  1. Verbluffende resultaten wat Leo Reawaruw voor elkaar krijgt in 1 jaar tijd vanaf vorige jaar bij de IGK in Hilversum nu dan in het Europees Parlement, met uiteraard de Molukse veteranen van weleer, volkomen terecht verdiend.
    Deze man ( Leo) vecht voor een eervolle terechte erkenning van onze strijders, die ons in Nederland een vrij leven hebben bezorgd. Vele vergeten dit zo snel of weten er van niets daarom Geschiedenis is zo belangrijk om te weten voor de toekomst ook jouw toekomst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *