Maluku4Maluku is een volksbeweging, en komt vaak in ontmoetingen met de eerste, tweede maar ook derde generatie naar voren. Eenheid smeed je zo, en in gebed vragen wij om steun.

#OraEtLabora #BesteStuurLUI

Derde generatie Lesley Tahitu en Marcel Wattimury met Thommy en Nonja Soumokil, in de lobby van Hotel Hoogeveen.

KNIL erfgoed, en militaire schuld van Soumokil

Onderstaande artikel is een update van het vraagstuk waarom er Molukse woonwijken en gebieden zijn in Nederland. Dat heeft allemaal te maken met het KNIL Ambonezen dossier. Het hoort allemaal bij de afspraken die zijn gemaakt met KNIL veteranen. Dit is KNIL erfgoed! Het waren allemaal Ambonezen-kampen en Ambonezen-wijken, dat was allemaal gelinkt aan het militaire verleden KNIL Ambonezen.Dat alles is vergeten uit het Nederlandse systeem is te wijten aan het feit dat er afspraken(Manusama geen militair / veteraan) waren gemaakt met de Nederlandse overheid. Om de term Ambonezen te vervangen door eerst Zuid-Molukkers, en paar jaar daarna als Molukkers. Maluku4Maluku heeft de term weer teruggebracht, en daar schuilt de waarheid ook achter. Zo breek je de doofpot open! Ook het feit dat de militaire ereschulden die nog openstaan van de eerste generatie, door kan vloeien op de tweede generatie. Let wel de claim van en voor de tweede generatie geldt niet alleen voor de oudste kind. Maar geldt voor alle kinderen uit het gezin, de claim moet bij uitbetaling verdeeld worden onder de kinderen. Iedereen heeft recht op zijn of haar kindsdeel, dit is wetgeving hier in Nederland.

Het is nu of nooit! Aanmeldprocedure is gestart en kan gedaan worden via deze website kijk op onze startpagina!

Het gesprek die heeft plaatsgevonden afgelopen zondag tussen Maluku4Maluku en, Njonja en Thommy Soumokil heeft geresulteerd dat Maluku4Maluku achter de militaire ereschulden van KNIL veteraan Chris Soumokil zal gaan.

Woensdagavond via Salto 1 TV Amsterdam in het programma Veterans4Veterans om 23.00 uur beelden van afgelopen zondag te zien, ook via www.salto.nl direct te bekijken.

Samen ten strijde voor de KNIL militaire ereschulden, voor de eerste en tweede generatie. Frontman Leo Reawaruw / Njonja & Thommy Soumokil

Woonpunt helpt met Moluks houden wijk Maastricht

Alleenstaanden of koppels met een Molukse achtergrond worden niet langer afgewezen voor een gezinswoning in de Molukse wijk in Maastricht. Zo moet een stuk ‘cultureel erfgoed’ behouden blijven.

Dat hebben woningcorporatie Woonpunt en de Vertegenwoordigers Molukse Gemeenschap Maastricht (VMGM) maandagavond bekendgemaakt.

Draagvlak
VMGM is een groep jongere Molukse wijkbewoners die zich kortgeleden heeft verenigd. Zij hebben de afgelopen weken handtekeningen opgehaald in de wijk, om er zeker van te zijn dat zij ook draagvlak in de buurt hebben. Daarna hebben zij afspraken gemaakt met Woonpunt over de manier waarop leeggekomen woningen worden toegewezen.

Beklad
Het contact tussen Woonpunt en de buurt bereikte begin april een dieptepunt. Een woning werd beklad en vernield door buurtbewoners toen bleek dat Woonpunt het zonder overleg wilde toewijzen aan een niet-Moluks gezin.

Lees ook: Beklad huis Molukse wijk nog steeds onbewoond

Beschermen
VMGM-woordvoerder Djehoshua Sahetapy: “Waar we tegenover elkaar begonnen, hebben we sinds het eerste gesprek de handen ineen geslagen. Voor ons is het simpel: de Molukse wijken zijn een stukje cultureel erfgoed, opgebouwd door onze eerste generatie. Wij zijn het aan hen verplicht om deze te behouden en te beschermen.”

‘Beloftes uit het verleden’
“Door de commotie die ontstond, hebben we ons gerealiseerd hoe groot de afstand tussen ons en de buurt was geworden”, zegt Marie-Thérèse Dubbeldam van Woonpunt. Volgens de bestuurder heeft Woonpunt nu meer begrip hoe de wijk wordt beleefd. “Dit gaat om meer dan een woning. Dit gaat om beloftes uit het verleden.”

Gezinswoningen
“De Molukse wijk bestaat grotendeels uit grote gezinswoningen”, aldus Dubbeldam. “Daar is ooit voor gekozen om grote gezinnen te kunnen huisvesten. Maar tijden veranderen en de nieuwe generatie Molukkers kan daar niet de dupe van worden.” De afspraak is nu dat Molukse alleenstaanden of koppels niet worden afgewezen, maar dat Molukse gezinnen met kinderen wel voorrang krijgen.

Rumah Tua
Een andere nieuwe afspraak betreft het ‘Rumah Tua-principe’. Hierbij kunnen huurwoningen onder voorwaarden worden doorgegeven van generatie op generatie. Woonpunt en de VMGM gaan samen bekijken of dit wenselijk is in de Molukse buurt. Verder is afgesproken dat als er, ondanks de versoepelde criteria, geen geschikte kandidaat wordt gevonden uit de Molukse gemeenschap, Woonpunt eerst met de VMGM gaat overleggen voordat de woning wordt aangeboden aan niet-Molukkers.

De VMGM en Woonpunt gaan elk kwartaal met elkaar om tafel om de werkwijze te evalueren en lopende zaken in de wijk te bespreken.

Krantenartikel geplaatst omdat men dit met de vertaalknop in drie talen kan lezen, dus ook in het Indonesisch en Engels. Voor originele tekst :

https://www.1limburg.nl/woonpunt-helpt-met-moluks-houden-wijk-maastricht?context=section-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *