Op de dag dat 69 jaar geleden in het jaar 1951 dat de KNIL werd opgeheven door de Nederlandse Staat. Liepen er Molukkers, Nederlanders, Indo’s en mensen van Curaçao en een Joodse rabbijn mee om hun volksgenoten(vaders en grootvaders) te eren. Die vielen in het jarenlange oorlogsgeweld voor de Nederlandse driekleur, maar de overlevenden(veteranen) werden getrakteerd om een behandeling die een teruggekeerde ISIS-ganger als onmenselijk wordt gezien. ISIS-gangers zouden dit nooit accepteren als Nederlandse burger met een Nederlandse paspoort! Hieronder de tekst van een artikel die verscheen op de website van Omroep Gelderland. Dit plaatsen wij hier zodat dit in drie talen gelezen kan worden.

De Sunset March in Nijmegen stond vrijdagavond in het teken van het KNIL. Het was vrijdag precies 69 jaar geleden dat het KNIL werd opgeheven.

Volgens een van de lopers is de aandacht voor het KNIL belangrijk. ‘Omdat de veteranen nog steeds te weinig erkenning krijgen van de Nederlandse overheid. In het jaar van 75 jaar vechten wij voor de erkenning van deze veteranen en hun nazaten’, vertelt Leo Reawaruw van Maluku4Maluku.

De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die vochten voor de vrijheid van Nederland. 

Hieronder link naar originele artikel:

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2418091/Sunset-March-in-teken-van-het-KNIL?fbclid=IwAR2FeKoexAh8EVJ8TxTfH3sPGvI_zCMqW69SUcXRreO45wXlzoVOATvfb5Q

Maluku4Maluku zal vanaf 31 augustus bij de start van 75 jaar Vrijheid meerdere datums bekend maken om de Sunset March te gaan lopen met al de wapenbroeders van de KNIL, en hun nazaten. Natuurlijk iedereen die zich met het KNIL dossier verbonden voelt, roepen wij ook op de volgende keren mee te doen! Het is een wandeltocht van maximaal 20 minuten!

Is dit te veel om gezondheidsredenen? Roepen wij op ons te ontmoeten aan het einde van de wandeltocht bij het monument. Daar zal een kleine herdenking gehouden worden. In het jaar 2020 zullen wij hem op zaterdagavond gaan lopen de avond voor 26 juli omdat deze dan op zondagavond zal vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *