Op 26 juli 1950 werd de Koninklijk Nederlands Indisch Leger of te wel de KNIL opgeheven. Ondanks dit waren er nog steeds Ambonezen, Indische en Nederlandse mensen die de legeremblemen en tenue droegen. Zelfs nog onder dezelfde krijgstucht vielen. Er waren ook Joodse, Antilliaanse en Surinaamse militairen die daar onder hebben gediend. Een groot schimmenspel die door de politiek werd gespeeld, met veteranen en hun vrouwen en gezinnen als grote verliezers.

Gezinnen die uit elkaar gescheurd werden, 350 kinderen en 150 moeders die werden achter gelaten in vijandelijke gebied. Niet het universeel recht kregen op gezinshereniging! Dit werd geblokkeerd door de politieke linkse icoon Drees senior! Moeten we deze politieke icoon van linkse vleugel nu niet een fascist noemen?

Na zes maanden zouden de KNIL Ambonezen met hun vrouwen en gezinnen terugkeren naar hun geboortegronden. Dat stond in hun dienstbevel of te wel dienstopdracht. In de jaren zestig van de vorige eeuw dreef heimwee in een extra trauma, na de Post Traumatische Stress Syndroom van een oorlogstijd(inclusief Japanse kampen zoals Birma) voor velen vanaf het jaar 1940 tot 1950. Wat velen niet weten dat hier in Nederland ook twee strafkampen waren voor KNIL Ambonezen, in Zeeland.

Alles werd ondragelijk, zodat men gebruik maakte van een terugkeerregeling waarvan ook Nederland verantwoordelijk voor was. Het bleek voor KNIL veteranen met hun gezinnen, wederom een grote leugen te zijn. Hun bezittingen waar Nederland voor verantwoordelijk voor was? Verdwenen! Niet verder dan Jakarta kwamen de eerste groepen, totaal aan hun lot overgelaten. Want Nederland ontkende alle verantwoordelijkheid. De overgebleven veteranen en kinderen(90 % geboren op Nederlands grondgebied) zijn georganiseerd in AmNed Basodara Gandong. Maluku4Maluku behartigd hun belangen hier in Nederland. want hun is grove onrecht gedaan. Net zoals de verscheurde gezinnen van KNIL veteranen.

De Nederlandse overheid zal de eerste brieven dit weekend binnenkrijgen, en er zullen meerdere volgen. Het gevecht zal morgen officieel starten, aangewakkerd en geleid door Maluku4Maluku!

Meld je aan want de resultaten zullen gelden voor de families die zich hebben aangemeld, en wij maken binnenkort een sluitingsdatum bekend. Want na 69 jaar gaan wij als Molukse volksbewegging over tot strijd. Het is meedoen of niets doen! En er zullen ook aanmeldingsformulieren komen voor andere bevolkingsgroepen die onder de KNIL hebben gediend.

KNIL Ambonezen hebben niet in de ISIS gestreden, alleen onder de Nederlandse driekleur en binnen de Nederlandse krijgsmacht. Met het record-aantal van 170 Militaire Willemsorde onderscheidingen bij de KNIL Ambonezen! Werden hun Nederlandse staatsburgerschap en gezinshereniging een mensenrecht afgepakt! Hoe gek is het te lezen dat ISIS vechters gewoon hun Nederlandse paspoort kunnen behouden, en hun gezinnen binnenkort binnen worden gevlogen. Ach ja paar jaar gevangenisstraf, een derde gaat er af. Daarna kunnen ze gewoon opgaan in de Nederlandse samenleving. KNIL veteranen en hun gezinnen kregen levenslang tot de dood er op volgen gaat!

Voor de KNIL veteranen en hun vrouwen en hun (verscheurde)gezinnen die in het jaar 1951 gedwongen naar Nederland verhuizen(AmNed Basodara Gandong) moesten, en alle KNIL veteranen van Joodse, Antilliaanse, Surinaamse, Nederlandse en Indische bloedlijnen en hun gezinnen. Wordt vrijdag 26 juli 2019 de Sunset March gelopen in Nijmegen.

Maar natuurlijk ook voor de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog want zij vochten allen voor de vrijheid van Nederland. Dat mag nooit vergeten worden!

Voor het eerst zal er een delegatie van veteranen van Curaçao meelopen met hun ambassadeur Dayrohn Wiesken. Namens de V.O.M.I zal generaal b.d. L. Noordzij ook voor het eerst zijn Sunset March gaan lopen. Maar ook rabbijn Simon Bornstein zal de Joodse KNIL veteranen gaan vertegenwoordigen. Unieke gebeurtenis op een historische dag voor veel bevolkingsgroepen die een binding hebben met de KNIL.

Kijk hier voor uitleg van de Sunset March: http://www.sunsetmarch.nl/uitleg/

Wij starten met zonsondergang 21.38 uur wil je mee wandelen zorg dan dat je er op tijd bent!

Wij verzamelen ons vanaf 20.15 uur in Lola’s Bar(buiten op terras) van Hotel De Valk Nijmegen-Lent adres: Hertog Eduardplein 4 – 6663 AN Nijmegen  Vanuit daar vertrekken we rond 21.25 uur naar het startpunt!

De brug is DE OVERSTEEK in plaats van eerdere berichten van een andere brug! Flyer zal vandaag aangepast worden! Kijk voor route: https://www.google.com/maps/place/De+Oversteek/@51.8583191,5.841522,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x3e7648d1b88aea9b!8m2!3d51.8583191!4d5.841522

5 reacties op “Sunset March 26.07.2019 in teken van KNIL

  1. Solidair met Maluku 4 Maluku.!!

    Nederlandse staat heeft onze ouders en nabestaanden in de doofpot gestopt.!!
    Wij hebben nog wat schulden te vereffenen…!!! Geestelijk,financieel etc etc…Het recht moet geschieden .!!!

    1. Heel goed om de Nederlandse staat aan te klagen voor al het onrecht en de leugens t.o.v. onder anderen de Molukse KNIL militairen en hun gezinnen.
      De Nederlandse staat zal zijn schuld moeten inlossen anders zijn al die herdenkingen i.v.m. de tweede wereld oorlog hypocriet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *