Onze eerste generatie(die in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hebben gediend) zijn wij als Molukse samenleving nog een ding verschuldigd. Dat is de totale erkenning en waardering voor hun binnen te halen. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw was het de agendapunt nummer een binnen het Molukse volk die gedwongen verbleef in de oude Joodse concentratiekampen. Het is daarna verdwenen uit de agenda’s van de Molukse organisaties. Na de jaren negentig van de vorige eeuw werd er niet eens meer over gesproken. Dat de Nederlandse Staat er niet meer over wilde spreken is een logische verhaal, maar dat alle Molukse organisaties het ook in de doofpot duwden is vreemd!

Velen weten dat niet dat in de barakken van Kamp Vaassen, Kamp Vught en Kamp Westerbork na de Tweede Wereldoorlog Molukse kinderen werden geboren, maar ook baby’s verloren hun jonge leventje door de erbarmelijke omstandigheden waar in zij moesten leven. Vooral in de winterperiode waar zonder centrale verwarming of extra dekens, hoe anders is het nu geregeld voor de teruggekeerde IS gezinnen anno het jaar 2019.

Hoofdstukken uit een gitzwarte periode uit de Nederlandse geschiedenis, die verzwegen word door een ieder. Maar gelukkig is er een volksbeweging ontstaan en opgestaan, gegroepeerd in stichting Maluku4Maluku! Allemaal onder bezielende aanvoering van onze frontman Leo Reawaruw. Maar dit verhaal zal ook een onderwerp worden in een brief aan de Nederlandse regering. Niemand geloofde in het verhaal dat het KNIL dossier weer de aandacht zou gaan krijgen. Maar door te volharden in een visie die naar een oplossing kan brengen binnen de totale erkenning van en voor de KNIL veteranen werd er een pad bewandeld. Het was een lange pad, ook met veel tegenstand vanuit de Molukse samenleving. De tegenstand kwam van personen en of organisaties die alleen maar kritiek konden geven, omdat ze zelf niets beter te doen hadden. Goedkoop kritiek leveren, maar zelf iets er tegenover zetten? Nee dat was te moeilijk, of men wilde niet uit hun luie stoel komen. Maluku4Maluku is gewoon doorgegaan, dwars van alle kritieken en zogenaamde personen die als beste stuurlui aan de wal zaten te gillen als kippen zonder koppen.

De KNIL PAYBACK is klaargestoomd!

In de maand waar in Nederland een historische periode aanbreekt namelijk 75 jaar Vrijheid brengt Maluku4Maluku het KNIL dossier naar de Nederlandse regering. De minister-president Mark Rutte, zijn vader was ook KNIL officier, zal brieven gaan ontvangen van de enige Molukse belangenbehartiger van de KNIL Ambonezen. Per onderwerp zal er via brieven alles aangekaart worden. De eerste brieven of onderwerpen zijn gisteren 5 augustus 2019 persoonlijk binnengebracht bij de ministerie van Algemene Zaken. Waar de zoon van een KNIL veteraan de baas van is, minister-president Mark Rutte. Al de brieven zullen worden doorgespeeld aan de Nationale Ombudsman / Nationale Veteranenombudsman

Voor de KNIL veteranen, en hun weduwen is eindelijk de tijd aangebroken dat hun ellende echt aan de orde gesteld gaat worden. Voor de kinderen die hun ouders niet meer hebben, wordt nu de vraag keihard gesteld of ze mee willen doen. Of zwijgen, en nooit meer zeuren! Aanmelden kan om het advocatencollectief in stelling te brengen, en de rechten binnen te halen via de homepage:

4 reacties op “Voor Molukkers met KNIL achtergrond is het meedoen in PAYBACK, of voor eeuwig zwijgen(en niet meer zeuren)!

 1. Memindahkan sekian ribu tentara AKTIF KNIL dari Indonesia ke Belanda pada awal tahun 1951 yang diangkut dengan 11 kapal laut adalah dalam posisi mereka sebagai tentara AKTIF KNIL warga negara Belanda karena bepergian antar negara TANPA DOKUMEN PASPOR sebagaimana lazimnya. Sebab ketika para tentara AKTIF KNIL dipindahkan ke Belanda , merupakan policy Pemerintah Belanda yang saat itu dibawah pimpinan PM Drees dari PVDA.
  Pemerintah Belanda telah dengan sengaja dan berencana mengabaikan kewajibannya menanggung biaya uang tunggu dan hak pensiun mereka serta melanggar HAK AZASI MANUSIA, menelantarkan para tentara Aktif KNIL tanpa solusi hukum yang pantas. Sebagai sebuah negara demokratis ternama di Europa justru telah melakukan penipuan terhadap tentara Aktif KNIL beserta keluarga mereka yang dipindahkan dari Indonesia ke Belanda. Seyogyanya sudah saatnya.Pemerintah Belanda MENYADARI DAN HARUS BERTANGGUNGJAWAB MENYELESAIKAN SECARA TUNTAS DAN MENYELURUH MASALAH TENTARA KNIL DAN KELUARGA SERTA KETURUNANNYA YG SENGAJA DIMUKIMKAN DI BELANDA SAMPAI.SAAT INI.
  Kalaupun dalam.tulisan ini ada yang keliru atau salah dalam penyampaian, mohon maaf.

 2. Beste Leo en stg. Maluku4Maluku,

  Wij de Zwolse Molukse gemeenschap die jullie werk zeer waarderen en ik onder getekende, zouden graag meer informatie van jullie hebben. Om zodoende wat voor jullie te betekenen. Verder is mijn vraag, ik heb formulieren die in gevuld zijn. Naar wie moet ik die opsturen. Kan ik voor jullie in andere wijken wat betekenen! Wij staan achter jullie en waarderen jullie werk.

  Slamat

  H.Dj. Beroeatwarin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *