Aftellen naar 75 jaar Vrijheid in Nederland(1940-1945)

Maluku4Maluku eert de Friese wapenbroeders / Veterans4Veterans

Nog een paar dagen en Nederland gaat de start van de bevrijding vieren van de oorlogsperiode 1940-1945, of te wel de laatste (Tweede) Wereldoorlog. Het zal de laatste grootste viering of herdenking gaan worden, met veel hoogbejaarde personen die het bewust hebben meegemaakt. Waar onder verzetsstrijders, en veteranen. Meestal praten we dan over personen die ouder zijn dan 93 jaar. De volgende grote viering zal over vijf jaar weer zijn.

Zaterdag zal de start zijn in Terneuzen, dat was de eerste stuk Nederland die bevrijd werd in het jaar 1944. Op de verjaardag van de toenmalige koningin Wilhelmina op 30 augustus zette zij voet aan land op het eerste stuk bevrijd Nederland.

De oorlog duurde in het voormalig Nederlands-Indië nog tot 15 augustus 1945, toen Nederland al op 5 mei 1945 de totale bevrijding vierde. Na 15 augustus ontbrandde twee dagen er na op 17 augustus de “Bersiap” 30.000 doden en 15.000 vermisten. Verkrachtingen, martelingen, slachtpartijen die werden uitgevoerd door Indonesische nationalisten, die waren opgeleid door de verslagen Japanners. Het dodenaantal steeg binnen een maand naar de 20.000 ! Nederlanders, Indische mensen, en Chinezen en andere bevolkingsgroepen. Iedereen leefde in angst, de Britten gaven de verslagen Japanners de opdracht de oude strafkampen te bewaken. En de bevrijdde personen gingen terug in de strafkampen want dat werd ineens een schuilplaats. Raar maar waar. Nederland had daar nog rond de vierhonderd duizend burgers wonen, dat men de orde en rust wel moest herstellen.

Soetomo riep milities op om Nederlanders en andere bevolkingsgroepen uit te moorden. De milities bestonden meestal uit jongeren tussen de 14 en 19 jaar die waren opgeleid door Japan.

Deze oorlogssituatie is onderbelicht, en zelfs naar de achtergrond gedrukt ook tijdens hedendaagse onderzoekingen. Hierdoor wordt de geschiedenis en de ware redenen van interventie vanuit Nederland vervalst. Geen enkele land kan paar honderdduizend volksgenoten aan hun lot over laten.

Destijds bestond er dienstplicht met als gevolg dat er veel jonge mannen verplicht naar een oorlogsgebied uitgezonden werden. Er was geen militaire vakbond, of veteranenombudsman. Men moest en men ging, velen ook uit Friesland. Honderdachtenzestig Friezen zijn daar gesneuveld. Friesland herdenkt de “Friese gevallenen” elke laatste woensdagavond van augustus. Vandaag 29 augustus is er in de Rengerspark in Leeuwarden de jaarlijkse herdenking om stil te staan bij de Friese militairen die nooit meer thuis zijn gekomen.

Eerste officiële optreden van burgemeester Sybrand Buma, na zijn installatie, vandaag in Rengerspark Leeuwarden

Wapenbroeders van Ambonezen(Molukse bevolking, Indische, Joodse, Surinaamse en Antilliaanse( Curaçao ) militairen die actief waren in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger of te wel de KNIL. Stichting Maluku4Maluku zal een krans gaan leggen, namens alle wapenbroeders of te wel Brothers In Arms(BIA). Maar ook zal er een lint aan de krans zijn namens de 350 Vergeten Kinderen & 150 Vergeten Moeders van KNIL Ambonezen. Een andere lint zal de tekst prijken namens AmNed Basodara Gadong.

Wij roepen een ieder op, vooral Molukse en Indische mensen en sympathisanten, ons allen te ontmoeten. Om een ere-groet te brengen naar de jonge mannen uit Friesland die een hoge prijs hebben betaald om Nederlanders te beschermen in een nieuwe(vergeten) oorlog van Nederland in het jaar 1945. Rabbijn Simon Bornstein zal als ambassadeur van Maluku4Maluku aanwezig zijn om namens de Joodse gemeenschap waardering te uiten.

Er zullen opnames gemaakt worden voor de enige veteranentelevisie van Nederland Veterans4Veterans, waarmee de aftrap van het nieuwe televisie-seizoen mee zal worden gestart. Veterans4Veterans is te zien op de tweede zender van Amsterdam Salto TV en is een productie van Maluku4Maluku.

De dag er na zal een afvaardiging van KNIL Ambonezen met Maluku4Maluku aanwezig zijn bij een samenzijn van Tweede Wereldoorlog veteranen in Doorn bij het Veteranen Instituut.

KNIL veteranen met Generaal b.d L. Noordzij op bezoek in Straatsburg Europees Parlement

Reactie op “Kranslinten met Vergeten Kinderen & Moeders / AmNed Basodara Gandong / Veterans4Veterans in Leeuwarden

  1. Velen dank aan Stichting Maluku4Maluku die nu ook keihard werkt voor KNIL Pay Back voor AMNed (Anak Maluku-Nederland) Basudara Gandong in Indonesië. Wij wonen nu al meer dan 50 jaar hier. Veel van ons zijn in die jaren gestorven door ziektes maar vooral door armoe. Wij incl. onze ouders konden hier geen werk krijgen omdat wij een KNIL achtergrond hadden. Tot nu toe leven velen van ons nog een armzalig leven hier in Indonesië, zonder AOW/Pensioen omdat wij nog geen 15 jaar waren toen wij als “repatrianten” hier aankwamen, terwijl de oudere broers/zussen van ons het wel ontvingen maar niet het bedrag van minimaal 300 euro/maand maar alleen maar een armzalig 150 euro. Als voorzitter van AMNed Basudara Gandong in Indonesië bedank ik al de stichtingen in Nederland die ons niet hebben vergeten. Ga door, wij hopen nu alleen op het success van uw werk. Ook wensen wij u allen al de sterke die u allen nodig zullen hebben en moge God ons helpen. Amen. Mvg. Arnold Nicolaas (Cootje) Labobar te Jakarta, 29 augustus 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *