STICHTING PELITA®

 Nienoord 13

 1112 XE  Diemen

Aan het bestuur

Telefoonnummer 088-3305111

 Per e-mail: info@pelita.nl

Leeuwarden, 4 juni 2018

Stichting Maluku4Maluku

L.P. Reawaruw

 

Onderwerp: Open brief Maluku4Maluku Veteranendag 2018

L.S.,

We zijn met ons allen nu een maand verwijderd van zaterdag 30 juni, ik heb vorig jaar september aan uw organisatie via uw medewerker Nico Papilaya aangekondigd dat Veteranendag 2018 een speciale gaat worden voor onze Molukse samenleving. Ook kondigde ik aan dat er via de nationale pers door inzet van stichting Maluku4Maluku een persoffensief ingezet zou worden, wetende dat op weg naar 30 juni wij in de pers zouden gaan halen. Omdat Maluku4Maluku achter de schermen actief bezig was, en is om onze eerste generatie in het daglicht te stellen op bijvoorbeeld 4 mei, en KNIL Ambonezen reünie 26 mei jongst leden.

Maar ook het doofpotdossier van de 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders van de KNIL die wij naar boven hebben gehaald, heeft alle aandacht getrokken naar onze eerste generatie. Ik kondig u meer bekendmakingen van dossiers aan die een hele dubieuze rol hebben gespeeld binnen onze samenleving, maar die wij aan het licht gaan brengen.

 

 

 Veteranendag op zaterdag 30 juni 2018 zal een historische dag worden voor onze eerste generatie niet alleen omdat wij via een eigen tent aanwezig zullen zijn op het Malieveld. Veteranendag zal bezocht worden door honderdduizend Nederlanders. Maar het feit dat er niet een, maar twee van onze KNIL veteranen met mijn persoon als frontman van stichting Maluku4Maluku binnen een speciale VIP programma gaan komen. Zij vallen binnen een zogenaamde 80 plus onderdeel van het programma, dit gaat betekenen dat zij ontvangen gaan worden in de Ridderzaal. Waar zij de voltallige regering en de Koning gaan ontmoeten. Ook zullen onze KNIL veteranen voor aan de militaire parade of te wel defilé  aanvoeren, zij zullen op de eerste militaire voertuig geplaatst worden. Dit zal ook via grote beeldschermen op het Malieveld getoond worden, maar velen zullen langs de defilé hun willen begroeten. Beide KNIL veteranen zullen namens alle KNIL Ambonezen(postuum) dit allemaal meemaken, naast de veteranen zullen ze dit ook gaan doen namens onze moeders. En natuurlijk ook namens de vergeten kinderen en vergeten moeders! Eindelijk na bijna zeventig jaar kan de Nederlandse burger de KNIL Ambonezen massaal erkenning, waardering gaan geven in alle openbaarheid. Maar ik zal binnenkort meer elementen bekendmaken in verband met Veteranendag.

 

 

 Niemand heeft dit ook zien aankomen, niemand had ooit nog verwacht dat onze eerste generatie de erkenning zouden gaan krijgen. Nadat bijna niemand meer over is! Waar zij al van het jaar 1951 op wachten, u als organisatie die voor hun welzijn opkomt hoef ik niets meer uit te leggen. Of vergis ik mij? In ieder geval niets is onmogelijk! Willen is kunnen! Op basis van deze instelling herschrijven wij nu de geschiedenis voor hun allen(postuum)! Opdat wij met ons allen nooit vergeten. Maar zo maken wij ook het verschil voor nu en later, want wij allen zijn nazaten van de KNIL. En met alle respect geen nazaten van gastarbeiders, vluchtelingen en of gelukzoekers. Door dit alles te bereiken maken wij het verschil!

Veteranendag 2018

Dus niets is onmogelijk ook niet het verzoek die ik heb gedaan om de Molukse ouderendag te verplaatsen, is technisch gezien nog mogelijk. Met betrekking tot artiesten kan altijd drie weken voor de boeking verplaatst worden. De bestellingen van drank en eten moet nog gedaan worden, en de hal kan ook nog van agenda veranderen. De vakanties zijn nog lang niet begonnen, en er is altijd in de regio van Barneveld nog meer locaties. En anders is de keuze van een andere plaats ook te billijken voor een editie. Uitstel moet geen afstel betekenen want wij als stichting Maluku4Maluku zijn voorstander van jullie evenement.

 

 Ik hoop dan ook dat jullie voor woensdagmiddag 6 juni aanstaande voor 17.00 uur mij een antwoord kunnen zenden. Zoals u dit bovenaan kunt lezen beschouw ik deze aanvraag of verzoek als openbaar. Omdat veel mensen van de eerste en tweede generatie van de KNIL Ambonezen reünie van 26 mei jongst leden op het Veteranen Instituut naar Veteranendag willen komen. Maar ook jullie evenement willen meemaken. Deze dilemma moeten wij naar mijn mening met gemak wegwerken, als er maar een wil is!

Met vriendelijke groeten

Leo Reawaruw

Stichting Maluku4Maluku

Reactie op “Open brief Maluku4Maluku Veteranendag 2018

  1. Zeker zo jammer, dat hieraan geen gehoor is gegeven door Pelita. Hoewel ik een jaarlijkse ouderenbijkomst door Pelita georganiseerd kan ondersteunen ( zelf nog niet geweest, k ben van 3e generatie Molukkers hier in NLd), vond ik het jammer te zien , dat er tijdens de Veteranen dag weinig ouderen aanwezig konden zijn in Den Haag. Zelf heb ik met mijn zoon , mijn broer en zijn gezin de Velddienst op Malieveld bijgewoond en langs de Defile gestaan, om onze 2 helden te begroeten en bemoedigen. Met een foto van onze beide opa’s die in het KNIL gediend hadden, op onze borst geplakt , zichtbaar voor velen , stonden we bij het Kneuterdijk, nog geen 100 mtr verwijderd van waar de koning stond. Op het moment dat we ongeveer wisten dat de beide ooms voor de koning stond om te salueren, ging er door mijn gedachten: “dit doen zij ook namens de velen die er niet bij konden zien en die ons al ontvallen zijn”.
    Mijn gebed en bemoediging gaat uit naar jullie Maluku4Maluku!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *