Speciaal programma Veterans4Veterans

 

Het duurt niet meer zo lang, de Nederlandse Veteranendag komt er aan. Op zaterdag 30 juni 2018 gaat het gebeuren. Het grootste jaarlijkse evenement van de stad Den Haag, waar wij als Molukse samenleving eindelijk mee gaan doen. Stichting Maluku4Maluku werkt keihard achter de schermen aan een eigen invulling binnen het programma van de nationale Veteranendag, in nauwe samenwerking met Stichting Nederlandse Veteranendag. Alle veteranen die ingezet zijn geweest voor de Staat der Nederlanden zullen dan een massale teken van erkenning en waardering krijgen. Onze eerste generatie doet eindelijk mee als de KNIL Ambonezen of te wel Molukse veteranen! Elk jaar komen er steeds meer bezoekers vorig jaar liefst honderdduizend personen uit alle lagen van de bevolking.

Er is een speciaal programma voor veteranen boven de tachtig jaar sinds enkele jaren ingebouwd door de organisatie stichting Nederlandse Veteranendag. Elke Molukse veteraan van de KNIL Ambonezen is ver boven de tachtig jaar. Stichting Maluku4Maluku is dan ook blij om mogen bekend te maken aan iedereen, dat er liefst twee Molukse veteranen die hebben gediend als KNIL Ambonezen aanwezig zijn binnen dat programma.

 

De volgende Molukse veteranen zullen de eer en erkenning namens de KNIL Ambonezen gaan ophalen, nadat zij in het jaar 1951 op militair dienstbevel voor zes maanden naar Nederland vertrokken. Bapa Abe Paliama(Ihamahu-Saparua) nu woonplaats Wierden, en Bapa Mezak Bakarbessy(Waai-Ambon) zullen door onze frontman/voorzitter van stichting Maluku4Maluku tevens veteraan van de Molukse tweede generatie Leo Reawaruw(Waai-Ambon) woonplaats Leeuwarden begeleid worden hier in.

Tweede generatie veteraan Leo Reawaruw begeleidt eerste generatie Molukse veteranen

Samenwerking tussen wapenbroeders

Onze drie veteranen gaan naar de Ridderzaal in de ochtenduren, daar zal aanwezig zijn de Koning en de voltallige Nederlandse regering. Dit zal rechtstreeks te zien zijn op het Malieveld op een groot beeldscherm, kom naar het Malieveld. Daar zal dan ook een Molukse kerkdienst zijn, om stil te staan bij iedereen die er niet aanwezig meer kunnen zijn. Waaronder de driehonderdenvijftig vergeten kinderen en honderdenvijftig jonge moeders die in oorlogsgebied achterbleven, kinderen en moeders van Nederlandse militairen en of veteranen.

 

Ook beschikken wij over een tent waar mensen ons kunnen ontmoeten. Let op in dezelfde tent zullen een vertegenwoordiging staan van onze broeders en zusters van Indisch Platform 2.0 (waar onder Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen wij hebben ook een voorstel gedaan richting onze lotgenoten van Papua). Zij vertegenwoordigen hun veteranen, onze wapenbroeders. Binnen de kerkdienst zal ook aandacht geschonken worden aan onze Indische lotgenoten en het volk van Papua, de samenwerking tussen stichting Maluku4Maluku en deze Indische organisaties zullen uitgebreid worden! Deze maand komen wij met informatie daarover, en zal ook in de pers gebracht worden.

KNIL veteranen eerste generatie Bakarbessy en Paliama

Molukse tweede generatie veteraan begeleidt andere Molukse veteranen

Bapa Abe Paliama en Bapa Mezak Bakarbessy zullen na andere plechtigheden op een militair voertuig geplaatst worden, en zullen het defilé of te wel de militaire parade aanvoeren door het centrum van Den Haag. Maar deze defilé zal ook rondom en door het Malieveld gaan. Onze KNIL Ambonezen of Molukse veteranen gaan eindelijk, meer dan terecht, na bijna zeventig jaar de erkenning ophalen voor hun generatie(en hun vrouwen). Velen zijn er niet meer dat beseffen wij allen, maar liever dat de eerste generatie dit bewust gaat meemaken dan nooit! Het is wel laat, maar liever laat dan nooit!

Wanneer onze veteranen in langs de tribunes rijden, waar ook de Koning, en de top van defensie, en de Nederlandse regering zijn. Zullen elf personen van onze eerste generatie KNIL veteranen ook op een van de tribunes(tribune E) plaats nemen, deze tribunes zijn alleen op uitnodiging te betreden. Stichting Nederlandse Veteranendag stelt voor onze generatie twaalf beschikbaar. De twaalfde is voor onze begeleider, wij hebben bereid gevonden Molukse tweede generatie  veteraan Ron Boom(moeder Sahetapy negri Ihamahu – Saparua) nu woonplaats Bemmel dat hij onze eerste generatie veteranen(en mogelijk moeders) gaat begeleiden.

Tweede generatie veteraan Ron Boom(Sahetapy) begeleidt eerste generatie Molukse veteranen

Waar is jouw Molukse hart?

Stichting Maluku4Maluku roept het Molukse volk met al haar generaties naar Den Haag te komen, het centrum van Nederland op zaterdag 30 juni 2018.  De toegang is gratis, en voor alle leeftijden. De plaats van het politieke hart, waar wij vroeger altijd van de eerste generatie naar toe moesten op 25 april. De plaats waar wij door onze eigen mensen werden weggeleid naar andere steden. Maar wij als beweging uit het volk, nu uitgegroeid tot een grote volksbeweging brengen nu onze eerste generatie terug naar Den Haag het politieke hart van Nederland. Alle generaties moeten nu gebruik maken om aanwezig te zijn. Een van de grootste historische momenten van en voor de Molukse samenleving komt deze maand er aan. Wij met ons allen gaan massaal op zaterdag 30 juni de geschiedenis van onze eerste generatie(postuum) herschrijven! Kom naar Veteranendag! Kom respect en erkenning brengen voor onze KNIL veteranen en al hun vrouwen, en de vergeten kinderen. 

Satu bangsa, satu darah, satu hati!

Wij het Molukse volk zijn terug in Den Haag! Stichting Maluku4Maluku bestaat uit gewone mannen en vrouwen uit verschillende generaties uit het Molukse volk, geen titels. Alleen hard werkend, vaak hard voor onszelf en hard tegenover anderen. Maar altijd hart voor onze eerste generatie, de voorlopers van onze volk hier. Wij met ons allen zijn niet meer zielig, wij zijn onderdeel geworden van de Nederlandse samenleving. En wij als volksbeweging willen met defensie het grootste hoofdpijndossier van defensie van de vorige eeuw gaan oplossen.Want we moeten gezamenlijk gaan werken naar een waardige afsluiting hier van. Zodat wij verder kunnen, want in frustratie blijven en steeds achterom kijken is niet goed voor alle partijen. Je kan alleen maar blijven struikelen, en verstikken in frustraties. Kom met ons onze eerste generatie(postuum) met nog honderdduizend bezoekers, een grote teken van eer, erkenning en waardering brengen. De vraag moet je stellen ligt jouw hart nog bij onze eerste generatie, kom dan naar Veteranendag. Opdat niemand het ooit vergeet!

Vergis u allen niet stichting Maluku4Maluku beseft dat er nog financiële ereschulden openstaan, maar die staan niet open bij defensie. Daar gaan daarvoor gaan wij richting Nederlandse overheid of de politiek, want zij beslissen wat voor dienstbevel opgevolgd moet worden voor een militair toen en nu! Wij zullen die strijd met onze hart en hard gaan voeren.

Op 18 mei 2018 zond stichting Maluku4Maluku een brief naar Koning Willem-Alexander deze week heeft hij een antwoord teruggezonden. We zullen daar later op terugkomen.

Richting zaterdag 30 juni zullen wij hier steeds meer informatie verschaffen, over de invulling. Ook op onze Facebook zijn wij te volgen:

Facebook groep

https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

Facebook pagina

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku/

Maar vergeet vooral niet lid te worden van de volgende groep!

https://www.facebook.com/groups/708445562680065/

 

 

Reactie op “Molukse veteranen begeleiden Molukse veteranen op Veteranendag / Veterans4Veterans

  1. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *