ASSEN – De gemeente Assen zit in haar maag met het graf van de zes Molukse gijzelnemers die tijdens de beëindiging van de treinkaping bij De Punt werden gedood. De grafrechten verliepen vorig jaar, maar zijn nog niet betaald.

De grootste krant van Nederland: De Telegraaf 12 juni 2018 door Olof van Joolen

Normaal betekent het niet betalen van deze rechten dat het monument op het graf wordt verwijderd en de stoffelijke resten mogelijk later worden geruimd, zo meldt de gemeente op internet. In Assen gelden grafrechten voor twintig jaar.

Normaal betekent het niet betalen van deze rechten dat het monument op het graf wordt verwijderd en de stoffelijke resten mogelijk later worden geruimd, zo meldt de gemeente op internet. In Assen gelden grafrechten voor twintig jaar.

Watilette moet nu betalen

In het geval van het verzamelgraf dat op de gemeentelijke begraafplaats de Boskamp staat, is het grafrecht al een keer voor 20 jaar verlengd. De zes kapers werden deze week precies 40 jaar terug gedood en begraven.

Op de laatste rustplaats staat een omvangrijk natuurstenen monument met vijf piramides en een kegel erop. Ze verwijzen naar de vijf mannelijke en een vrouwelijke kaper die omkwamen. De tekst op het monument luidt: Lawa Mena Hau Lala (Steeds voorwaarts gaan zonder een stap terug doen).

Overleg

De gemeente laat weten in overleg te zijn met partijen over de betaling van de grafrechten. Wie dat precies zijn en wat de status van de betaling is, wil een woordvoerder niet zeggen. „Dat mag niet om redenen van privacy.”

In het verleden zou volgens bronnen binnen de Molukse gemeenschap vanuit de Badan Persatuan (BP) – de Molukse Eenheidspartij – een belofte zijn gedaan dat nabestaanden niet meer hoeven te betalen voor het verlengen van de grafrechten. De BP heeft zich echter opgeheven.

Belofte maakt schuld, vooral wanneer je dit doet als zogenaamde president of politieke leider! Watilette moet betalen

De formele vertegenwoordiging van de Molukkers in Nederland is de Regering der Zuid-Molukken in ballingschap. Het is onduidelijk of zij de grafrechten op zich zouden willen en kunnen nemen. In het land zouden inmiddels inzamelingsacties lopen om het geld bij elkaar te krijgen.

De timing van de problemen is uitermate ongelukkig. De Molukse gemeenschap hield juist gisteren op de Boskamp bij het verzamelgraf de jaarlijkse herdenking van De Punt. De beëindiging van de treinkaping is nu onderwerp van een civiele rechtszaak.

Wie betaalt grafrecht treinkapers De Punt?

Dagblad van het Noorden door Willem Dekker 12 juni 2018

Wie betaalt de grafrechten van het graf van de Molukse treinkapers van De Punt? Een rekening van 18.000 euro staat open bij de gemeente Assen.

Het was maandag  41 jaar geleden dat de treinkaping in De Punt met geweld werd beëindigd. In de kogelregen werden zes van de negen Molukse kapers gedood en twee gijzelaars.

De treinkapers liggen in één een graf op begraafplaats De Boskamp in Assen. Jaarlijks herdenkt de Molukse gemeenschap hen. Zo ook maandagmiddag. President John Wattilete van de RMS (Vrije Republiek Zuid-Molukken) hield een toespraak, er werden kransen gelegd en een minuut stilte gehouden.

Nog geen cent betaald

Om de twintig jaar moet opnieuw voor het grafrecht betaald worden. In 2017 ging een nieuwe periode van twintig jaar in. De gemeente Assen heeft voor de nieuwe huurperiode nog geen cent van de 18.000 euro betaald gekregen.

Probleem is dat onduidelijk is wie de rechthebbende is. ,,We zijn in gesprek”, is het enige dat de gemeente over deze gevoelig kwestie kwijt wil. Normaal gesproken worden graven geruimd als er geen rechtspersoon kan worden gevonden en de rekening onbetaald blijft.

Voorheen betaalde de Badan Persatuan de kosten. Maar deze Molukse eenheidspartij is een zachte dood gestorven. De gemeente schreef daarop de RMS-regering in ballingschap aan.

‘We voelen ons moreel verantwoordelijk’

President John Wattilete riep bij het graf van de treinkapers de Molukse gemeenschap op bij te dragen aan de kosten. ,,We voelen ons moreel verantwoordelijk. Dit graf mag niet verloren gaan. Maar het is een verantwoordelijkheid voor ons allen.”

Hoe het geld op tafel komt, zegt Wattilete nog niet te weten. ,,Maar het komt er, links- of rechtsom.”

,,In het verleden zijn de kosten ook deels met particuliere giften betaald. We moeten kijken wat we gaan doen. Het graf mag natuurlijk niet geruimd worden”, zegt Otjep Hully van de stichting Lawa Mena Hau Lala. Die zet zich namens nabestaanden in voor het monument.

Zijn Molukse families verdeeld?

Volgens Noes Solisa van het Herdenkingscomité 11 juni zijn de Molukse families verdeeld. Dat heeft te maken met de rechtszaak over de beëindigde treinkaping, die 41 jaar na dato voortsleept.

In deze zaak wordt de dood van twee kapers meegenomen en niet van alle kapers. Dat heeft voor een splitsing van de families gezorgd. Solisa zegt niet te gaan bemiddelen. ,,Dat heb ik eerder geprobeerd, maar is niet gelukt.”

Commentaar: Het gaat er om dat belofte schuld maakt, de zogenaamde Badan Persatuan is opgeheven. Dat komt omdat de zogenaamde president heeft gefaald. Maar hij blijft verantwoordelijk voor de afspraken, want hij was volgens hun allen de hoofdverantwoordelijke.
Molukkers in Nederland zullen wel nu gaan inzamelen, en zullen alles vergeten. En zullen zich weer melden volgend jaar om te herdenken met de zogenaamde president als de belangrijkste gastspreker.
Molukkers in Nederland zijn makkelijk om de tuin te leiden denkt hij met zijn zogenaamde regering. Maar de tijden zijn voorbij voor hun allen. want er is een beweging uit het volk opgestaan. Die heeft zich gebundeld in stichting Maluku4Maluku. Wij trappen niet zo maar in leugens van wie dan ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *