Nog vijf nachten dan gaat alles beginnen voor de KNIL veteranen bapa Abe Paliama(93 jaar woonplaats Wierden) en bapa Mezak Bakarbessy(91 jaar woonplaats Elst), jazeker niet zes nachten. Want zij krijgen van defensie overnachting aangeboden op rijafstand van de Ridderzaal in het Binnenhof. Eindelijk na bijna zeventig jaar worden zij allen zichtbaar in letterlijk en figuurlijk het politieke centrum. Diegenen die nog kritiek durven te uiten richting stichting Maluku4Maluku vanuit de Molukse samenleving, moeten eens het grotere plaatje inzien. Mogelijk is dit te veel gevraagd, maar daar kan onze stichting Maluku4Maluku dan ook niet meezitten. Bapa Paliama en bapa Bakarbessy vinden het een eer, om hun generatiegenoten(ook de vrouwen) te mogen vertegenwoordigen, in een speciaal programma voor veteranen boven de tachtig jaar. Maar ook de kinderen staan volledig achter dit verhaal, en verlenen hun volle medewerking hier aan.

Deze week is er een nieuwe element gekomen binnen de programmering van onze KNIL veteranen, de minister-president heeft via defensie met onze frontman/voorzitter Leo Reawaruw overleg gehad over een extra uitnodiging. Bapa Mezak Bakarbessy zal alleen worden ontvangen in het zogenaamde “Torentje” of te wel de werkruimte van de Nederlandse premier. Dit zal voor alle plechtigheden gaan gebeuren. Stichting Maluku4Maluku is blij met deze nieuwe ontwikkeling.

Stichting Maluku4Maluku heeft een stellingname dat het nu nog niet te laat is, want zo lang er een vrouw of man over is van onze eerste generatie hier in Nederland. Is het de moeite waard om voor hun totale erkenning te strijden, want dan is er in ieder geval een persoon over om hun generatie te vertegenwoordigen wanneer zulke gebeurtenissen gaan gebeuren.

Kom naar Veteranendag op zaterdag 30 juni in het centrum van Den Haag, het middelpunt is op het Malieveld. Kom als Moluks kind, en om jouw ouders of grootouders te eren roepen wij op het volgende te doen!

Kom massaal en neem een foto mee in een fotolijst van jouw (groot)ouders om hun eer te bewijzen, zodat zij allen aanwezig zijn op deze historische dag. Dit is voor alle krijgsonderdelen vanuit Nederlands-Indië dus ook voor de Indische gemeenschap!! 

Maar ook opdat niemand het vergeten kan en mag dat zij allen dienden onder de Nederlandse krijgsmacht vochten, zij waren en zijn Nederlandse veteranen. Dat is altijd ontkend geweest in de Nederlandse geschiedenisboeken, maar onze volksbeweging nu in de vorm van stichting Maluku4Maluku is met onze eerste generatie dit aan het herschrijven. Dit allemaal in de rug gesteund door defensie onder leiding van Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht(IGK) H. van Griensven. Want de waarheid moet doorgegeven worden aan Nederland, maar ook aan hun nazaten! 

Wij roepen ook op al onze Indische broeders en zusters ons te ontmoeten, en hetzelfde te doen. Stichting Maluku4Maluku heeft daar ook een aparte tent die als stand gebruikt gaat worden, daar kan men met mensen spreken van Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen(SVJ) en het Indisch Platform 2.0 Hiermee bevestigd stichting Maluku4Maluku de volledige samenwerking met het nieuwe Indisch Platform 2.0 maar ook is het een eer om u allen mede te delen dat onze frontman Leo Reawaruw is toegetreden als bestuurslid Molukse dossier van SVJ. Maluku4Maluku voelt zich vereerd om dit te mogen noteren.

Om 11.15 uur zal er op het Malieveld een “kerkdienst te velde” gehouden worden door dominee Abraham Nanuru(Vaassen) met als ouderling Sammy de Lima(Hoogeveen). Ondersteund door gospelkoor Suara Rebana onder leiding van Roos Leisiputty(Hoogeveen). Dit op verzoek van stichting Maluku4Maluku, wij zijn dan ook de eerdergenoemde personen van de Molukse kerkgemeenschap N.G.P.M.B Maart 1953 dankbaar hier voor!

De eerdere aangekondigde dienst te velde met de legerpredikant, en Iman en het Humanistische verbond gaat niet door! Zij houden een uur eerder hun dienst, onze dienst let op start om 11.15 uur. Het voordeel is dat men het ontvangst van onze KNIL veteranen live kan zien via tv-schermen op het Malieveld.

 

 

Vandaag de laatste vergadering en presentatie voor Veteranendag in woonwijk Hoogeveen, in samenwerking met stichting Salawaku gaan de deuren open om 15.00 uur. Start vergadering om 15.30 zitplaatsen zijn voor de eerste generatie en hun begeleiders, Kom op tijd! Vol is vol!

Een van de onderwerpen zal zijn de schending van mensenrechten op 350 kinderen en 150 moeders die werden achtergelaten door de Nederlandse overheid.

Kijk morgen, maandag 25 juni Salto TV ook via het Internet te zien om 23.00 uur Stem van de Straat van Steven Brown met onze frontman Reawaruw. Uitzending wordt nog twee keer herhaald aankomend woensdag en zaterdag.

 

2 reacties op “Aftellen voor Molukse en Indische gemeenschappen

  1. Jesus said to me in 1993 in Rumania “I shall heal your downtrodden people” May God bless you all and peace be with you in Jesus Name.
    Superpowers will tremble by His Glorious Truth over decades until time shall be no more!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *