De grootste gratis krant van Nederland – METRO – woensdag 27 juni 2018

Bijna zeventig jaar nadat ze werden ’afgedankt’, krijgen de laatste nog levende Ambonese militairen die dienden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) alsnog een officieel blijk van waardering van Defensie. Deze Veteranendag is dan ook vooral een saluut naar hen.

Leo Reawaruw van actiegroep Maluku4Maluku, die zich al zo’n 20 jaar inzet voor eerherstel en erkenning van deze ‘vergeten veteranen’, is er blij mee. Hij kreeg Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) Hans van Griensven zover de oud-militairen alsnog de veteranenstatus te geven en hen te helpen de medailles te krijgen die ze verdienen.

Hoewel daarmee nog niet al het oud zeer is gladgestreken – veel oud-militairen hebben nog altijd achterstallig loon tegoed – is het volgens Reawaruw een stap in de juiste richting. ,,Defensie erkent de KNIL-Ambonezen hiermee nu officieel als wapenbroeders.”

Iets wat veel gewone Nederlanders gelukkig al jaren deden, zegt hij. ,,Vooral in verzorgingshuizen hoor ik nog vaak: ‘de Ambonezen waren onze vrienden’. Goed getrainde, hondstrouwe frontsoldaten, van wie er sommigen maar liefst elf jaar onder de wapenen waren; van het moment dat Koningin Wilhelmina ook Japan de oorlog verklaarde tot en met Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd.

 

 

Op de pagina waar de missies worden aangegeven en de route van het defilé staan de KNIL veteranen en frontman Leo Reawaruw van stichting Maluku4Maluku breed uitgemeten in het midden van de pagina. Dit zal tevens ook uitgegeven worden op Veteranendag 2018 aan honderdduizend bezoekers.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *