– Ze werden door iedereen verraden, en gemeden, weggestopt in een doofpot in de geschiedenis. Geen enkele Molukse organisatie en of persoon wilde er nog energie insteken de afgelopen twintig jaar, dus waren wij zelf ook verantwoordelijk dat het bijna zeventig jaar moest duren.  Maar de geschiedenis van onze eerste generatie, KNIL Ambonezen / Veteranen, werd door een persoon naar het daglicht gebracht.
Na bijna zeventig jaar volgden bezoeken naar de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven in Hilversum op dinsdag 21 november 2017, waar in een kleine kring de erkenning en waardering werd uitgesproken(ook namens de Nederlandse overheid) richting KNIL veteranen.
– Daarna volgde een tocht met vier generaties richting Nationaal Monument op de Dam op  vrijdag 4 mei 2018  tijdens nationale dodenherdenking. Maar schrok heel Nederland een dag van te voren van het trieste verhaal dat er 350 kinderen en 150 jonge moeders daar zijn achtergelaten. Een grove schending van mensenrechten vertelde een Molukse persoon op tv en radio en veel kranten.
– Kleine vier weken later werden onze veteranen, met hun vrouwen, of weduwen of nabestaanden ontvangen, op zaterdag 26 mei, door Kolonel L. de Vos tevens directeur van het Veteranen Instituut in Doorn. Deze dag werd bestempeld als zijnde de KNIL Ambonezen Reünie. Tijdens deze reünie werden er medailles uitgereikt, met de toezegging dat er meerdere medailles zouden gaan volgen. En er op andere gelegenheden deze zouden worden uitgereikt.Dat is dan ook gebeurd want alle medailles die nu richting KNIL Ambonezen is te danken aan het werk van een man die later een stichting maakte met een team om zich heen.
Op zaterdag 30 juni 2018 tijdens Veteranendag nadat er drie Molukse veteranen uit de Ridderzaal kwamen, werd de vierde Molukse veteraan bapa Alex Kipuw gehuldigd op het Binnenhof. En er worden meer medailles vandaag de dag uitgereikt door burgemeester en ga zo maar door.
– Alle in levend zijnde Molukse veteranen uit de eerste generatie, bedanken hem elke keer wanneer zij hem ontmoeten. Zij beseffen dat alleen een man, later met zijn stichting Maluku4Maluku verantwoordelijk is voor alles wat is binnengehaald om hun geschiedenis te herschrijven.
Alles is te danken aan Leo Reawaruw en zijn stichting Maluku4Maluku voor de rest niemand ! Want alle Molukse organisaties en personen die zich nu ineens profileren op het internet hebben niets gedaan!  Nu ineens is de thema onze eerste generatie van nieuwe personen, en organisaties waaronder zelfs militairen en of veteranen van Molukse afkomst poppen uit de grond de laatste maanden. Er is op het internet niet eens een goede beschrijving te vinden van hun ware doelstellingen. Laat staan of een van deze organisaties of personen stichting Maluku4Maluku met als frontman en onze eerste generatie ooit heeft gefeliciteerd per mail of op het internet. Dit is geen nep-nieuws dit kan mogelijk wel hard overkomen, maar de waarheid is hard voor de fakers die nu onder een steen vandaan kruipen.
– Voor de eerste generatie is alles duidelijk! Wat andere generaties denken? Dat zal de eerste generatie niets schelen, en Reawaruw met Stichting Maluku4Maluku ook niet.
 – Want wij, de eerste generatie in gebed en Maluku4Maluku werkend, hebben in eenheid onze geschiedenis zelf herschreven.  Want wij zijn onze volksbeweging, in eenheid en de sterkste ooit!
 – Ora et Labora /  Maluku4Maluku  / Veterans4Veterans
Derde Molukse veteraan in actie op het Binnenhof bij de Tweede Kamer
Hier onder treft u persbericht van Rijksoverheid – Defensie

Dankbaarheid op zonovergoten Veteranendag

 

Den Haag was vandaag in de ban van de Nederlandse Veteranendag. Voor de 14e keer kregen veteranen van vroeger én nu het eerbetoon dat ze verdienen vanwege hun inzet voor vrede en veiligheid. Er was veel publiek en de bijna tropische temperaturen zullen menig veteraan hebben herinnerd aan zijn of haar missiegebied.

De Stichting Nederlandse Veteranendag koos opnieuw voor de bekende succesformule: opening in de Ridderzaal, medaille-uitreiking op het Binnenhof, een defilé van een kleine 4.000 veteranen en actief dienende militairen afgenomen door koning Willem-Alexander én de ontmoetingsplaats voor veteranen op het Malieveld. Daar traden diverse artiesten op, al ging het de veteranen vooral om het ontmoeten van hun maten.

Bedankt

Premier Mark Rutte opende de dag in de Ridderzaal. “Dank jullie wel”, zei hij tegen de aanwezige veteranen. “Jullie verdienen ons grootste respect en dankbaarheid”. Hierna ging iedereen naar het Binnenhof waar 80 veteranen een medaille kregen.

Medaille voor 95-jarige

Minister Ank Bijleveld-Schouten zette 5 oudgedienden extra in het zonnetje. Onder grote belangstelling bedankte zij de 95-jarige Indiëveteraan Van Baal. Hij ontving het Mobilisatie-Oorlogskruis uit handen van minister-president Rutte. De Nieuw-Guinea-veteranen Hakkert en Bosman kregen het Nieuw-Guinea Herinneringskruis van staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer.

Erkenning

De Molukse KNIL-veteraan Kipuw kreeg het Ereteken voor Orde en Vrede. Bijleveld erkende dat er té weinig aandacht is geweest voor Molukse veteranen. “Alhoewel het jaren te laat is, zeg ik namens de Nederlandse regering ‘dank u wel’. Dank voor uw inzet. En niet in het minst, voor de door u gebrachte offers.”

Bapa Alex Kipuw krijgt eindelijk zijn militaire onderscheiding, na de inzet van Maluku4Maluku zullen er meerdere Molukse veteranen eindelijk onderscheiden worden

Noodlanding

De enige nog actief dienende militair van de 5 was Afghanistanveteraan adjudant Jonker. Hij ontving het Draaginsigne Gewonden. Het speet de bewindsvrouw dat hij na een traumatische noodlanding met een helikopter onvoldoende steun kreeg. “Weet, dat we met z’n allen trots op u zijn en u steunen.”

Thuisfront niet vergeten

Bijleveld eerde ook het thuisfront van uitgezonden militairen in de persoon van Yvonne van Oosten. “Ik wil je bedanken voor je steun en toewijding. Mede dankzij mensen zoals jij dragen mensen net als ik vandaag de witte anjer.”

2 reacties op “De waarheid is anders en hard voor velen

 1. helemaal geen woorden voor – zo trots ben ik op Maluku4Maluku / KLAR –
  1. Erkenning 22 nov 2017
  2. 4 Mei. Kranslegging op de dam /2e – 3e -4e generatie
  3. 26 mei ,Veteranen instituut Doorn , reünie veteranen .
  4. 30 juni – veteranendag in Den Haag –
  Pinkte een traan toen oom Mezach en oom Abe in de Jeep ons voorbij werden gereden .
  Nu zie en lees ik wat adik Willem -( bpk raja ) gezegd heeft over oom Kipuw – van blijheid gleed de tranen van mijn wangen – Terima kasih Tuhan sudah terima doa orang tatua kami dan di njatakan bagi Dunia – ORA ET LABORA
  Hanya satu kata saja – luarbiasa –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *