Niemand geloofde in de missie die Leo Reawaruw tot zich had genomen, en dat was onze eerste generatie die hier kwamen als KNIL Ambonezen hun erkenning en militaire eer terug te brengen bij hen die bloed, zweet en tranen in optima forma hebben gegeven voor het Koningshuis van Nederland.

Verraden, afgedankt in oude concentratiekampen zoals Vught en Westerbork. Totaal verward omdat men nog hoopte om terug te keren naar hun vaderland het Molukse archipel, daarna totaal gefrustreerd en woest en verloren. Met als gevolg dat enkele van hun kinderen over gingen tot gewelddadige acties, omdat zij de frustratie van hun ouders niet meer konden aanzien. Zij voelden de pijn dat hun vaders als frontmilitairen werden ontmand, en hun opvoeding gedoopt was in frustratie en heimwee van hun eerste generatie. Totale drama voor alle bevolkingsgroepen in Nederland, niet meer terug te draaien te veel slachtoffers aan alle kanten. Maar was het niet allemaal oorzaak en gevolg van het grootste hoofdpijndossier van de Nederlandse Staat de KNIL Ambonezen?

Ook alle Molukse intellectuelen, organisaties, en militairen en of veteranen wilden hun vingers niet branden aan het KNIL Ambonezen dossier. Iedereen was bezig met hun eigen loopbaan, en het veilig stellen van hun vakantiegeld. Onze eerste generatie dreigde roemloos allen begraven te worden. De Molukse militairen en veteranen die op 20 juli 2017 in Bronbeek in Arnhem met Reawaruw spraken in de persoon van ouderling Arthur Diaz(Alpen a/d Rijn) het volgende uit men wilde niet dat het KNIL dossier met hun vermengd ging worden. Want het was te politiek, nu denkt iedereen er anders over toch?

In de Molukse woonwijk Alphen a/d Rijn werd er zo over de frontman van Maluku4Maluku gedacht, meer leugens volgden tot en met zelfs tijdens Veteranendag.

De weg was lang, maar de volharding, wilskracht, en dadendrang van tweede generatie Molukse veteraan Reawaruw opende deuren bij defensie, en andere belangrijke organisaties waaronder Nationaal Comité 4 en 5 mei. De werknaam Maluku4Maluku veranderde op 25 april 2018 in een stichting, en Nederland schudde op zijn grondvesten toen stichting Maluku4Maluku kwam met de informatie van 350 vergeten kinderen, en 150 vergeten moeders. Frontman Reawaruw bestempelde dit als een grove schending van mensenrechten, en daar is geen speld tussen te krijgen. Dit onderwerp zal dit jaar een nieuwe leidende rol gaan spelen in stichting Maluku4Maluku aan de onderhandelingstafel.

De kroon op zijn werk met stichting Maluku4Maluku was al bijna een jaar in zicht, en dat was Veteranendag zaterdag 30 juni 2018 in Den Haag. De kroon werd symbolisch op de hoofden gedaan van drie Molukse KNIL veteranen op Veteranendag 2018. KNIL veteranen Abe Paliama en Mezak Bakarbessy werden ontvangen in de Ridderzaal, en KNIL veteraan Alex Kipuw ontving eindelijk zijn medaille op het Binnenhof.

Bapa Alex Kipuw KNIL veteraan eindelijk krijgt hij zijn oorlogsmedailles door inzet van Maluku4Maluku

 

Vele tranen vielen bij Molukkers(ook op de Molukse eilanden) die de beelden live zagen op televisie van alle generaties. Maar een ding is zeker de eerste generatie, ook postuum, hun geschiedenis is herschreven. Niemand kan hun meer ontkennen als trouwe militairen en of veteranen, de trotsheid en respect is teruggebracht door inzet van een Molukse veteraan.

#Veterans4Veterans #Maluku4Maluku

De vergeten groep die ook werd vergeten door Molukse organisaties, en Molukse militairen en veteranen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *