WIERDEN – Zeventig jaar na dato heeft weduwe B.M. Huwaë-Patty (85) uit Wierden weer een tastbare erkenning voor de militaire inzet van haar inmiddels overleden echtgenoot en KNIL-soldaat L.Huwaë. De onderscheiding, die was zoekgeraakt, werd zaterdagmiddag door kolonel Ludy de Vos overhandigd.

Wilco Louwes 

 

Vanwege de coronamaatregelen slaat weduwe B.M. Huwaë-Patty de kleine delegatie aan de Pattimurastraat gade vanuit de deuropening. Een originele oorkonde met koninklijk besluit, een eremedaille en de demobilisatiespeld als dank voor bewezen diensten in het in 1950 opgeheven Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger worden door haar kleindochter in ontvangst genomen. 

Kleindochter van KNIL veteraan neemt in verband met corona militaire onderscheidingen in ontvangst

Weduwe B.M. Huwaë-Patty is zichtbaar onder de indruk. „Mijn man is er niet meer”, zegt ze. „Het is jammer dat hij de medaille niet zelf kan ontvangen, dus doe ik het in plaats van hem. Ik ben iedereen heel dankbaar.”

Bijzondere onderscheiding

Voor de uitreiking van de oorkonde en het eremetaal reisde kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteraneninstituut, zaterdag speciaal naar de Molukse wijk in Wierden.

 

„Voor zo’n bijzondere onderscheiding kom ik graag hierheen”, aldus De Vos. „Ik heb de demobilisatiespeld zelf pas vier keer in mijn leven gezien, maar nog nooit aangeraakt.

Kolonel Ludy de Vos / Frontman Leo Reawaruw / drs. Rob Remie & mr. Vincent Dolderman van Dolderman Letselschade Advocaten(Utrecht)

L. Huwaë diende vanaf 1946 ruim vier jaar in het KNIL en kreeg daar in 1950 een officiële onderscheiding voor. Deze is zoek geraakt, mogelijk tijdens de patriëring van Ambonezen naar Nederland nadat de KNIL was opgeheven. L. Huwaë overleed eind 1995.

Ludy de Vos vindt het belangrijk dat de nabestaanden van L. Huwaë een nieuwe tastbare erkenning voor de KNIL-soldaat ontvangen. „De soldaten voerden een opdracht uit in Nederlands-Indië. Maar ze zijn destijds teruggestuurd op een wijze waarvan we nu zeggen: dat hadden we op een andere manier kunnen doen.”

 

 

 Ook nazorgregeling voor Molukse families

De overhandiging in Wierden is een belangrijk moment voor Leo Reawaruw van Maluku4Maluku. Het gebaar staat symbool voor de erkenning en waardering voor KNIL-Ambonezen, waar de stichting al jaren voor strijdt. 

In 2018 kregen zij een officiële veteranenstatus. Begin dit jaar vloeide daaruit voort dat de gemeente Wierden de graven van KNIL-soldaten en hun gezinnen een bijzondere status gaat geven. 

Vorige maand is er samen met het Veteraneninstituut een intentieverklaring ondertekend om KNIL-veteranen, hun partners en hun kinderen in aanmerking te laten komen voor nazorg en traumaverwerking. 

Dolderman Letselschade Advocaten Utrecht werd op 14 oktober 2020 Veteran & Family Care Programma KNIL Ambonezen ondertekend door Kolonel Ludy de Vos en Leo Reawaruw

Niet alleen vanwege de militaire strijd, zegt Reawaruw. „Maar ook vanwege wat hen na de komst naar Nederland is overkomen. Het afpakken van de militaire eer, het wegstoppen van de gezinnen in kampen. Dat heeft grote gevolgen gehad.”

Reawaruw wil in Molukse wijken steunpunten opzetten, waar KNIL-veteranen en hun gezinnen een beroep op (psychologische) hulp kunnen doen. Hij trekt daarin op met José Imlabla, kleindochter van twee KNIL-militairen en Gestalttherapeut, die al Molukkers met dergelijke problemen helpt. 

„Het gaat om posttraumatische stressstoornissen, heimwee en vergeten kinderen die in Nederlands-Indië zijn achtergebleven. Maar ook de gevolgen van lijfstraffen in de Jappenkampen. Er zijn veel onverwerkte trauma’s. Dat heb ik zelfs als derde generatie ondervonden.”

Afgestudeerd Gestalttherapeut gespecialiseerd in transgenerationeel trauma Molukkers naoorlogse generatie, kleinkind van KNIL veteranen Imlabla / Sedoeboen

Volgende hoofdstuk is compensatieregeling

Met (postume) uitreikingen van onderscheidingen en de aanstaande komst van een nazorgregeling komt Leo Reawaruw steeds dichter bij zijn doel: een volwaardige compensatieregeling voor achterstallige betalingen aan KNIL-soldaten en hun gezinnen die ook rekening houdt met de beroerde opvang na patriëring in Nederlandse kampen, zoals Vosschenbosch bij Wierden. Zijn Stichting Maluku4Maluku wordt daarin bijgestaan door een advocatencollectief.

Rode bloemstuk van Maluku4Maluku & AmNed Basodara Gadong / Gele bloemstuk van advocatencollectief Ruperti & Dolderman

Bovenstaande is online te vinden via de volgende website(wij plaatsen dit bericht zodat het met behulp van de vertaalknop ook in het Engels en Indonesisch gelezen kan worden):

https://www.tubantia.nl/wierden/na-70-jaar-krijgt-eba-uit-wierden-de-knil-decoratie-van-haar-lucas-terug~ab155a98/

In de papieren versie wordt er gesproken over repatriëring die maandag in de krant Tubantia verkrijgbaar is, op verzoek van Maluku4Maluku is het woord veranderd in patriëring! Want repatriëring was de KNIL Ambonees(inclusief vrouw en kinderen) beloofd na een verblijf van maximaal zes maanden in Nederland. Er is geen sprake geweest daarvan daarom ook de materiële  en immateriële compensatie die Maluku4Maluku nastreeft en wilt binnenhalen in 2020. Het jaar 70 jaar na dienstbevel of te wel 70 jaar Molukkers in Nederland. Maluku4Maluku wil het advocatencollectief bedanken voor hun komst, helaas was mr. Michael Ruperti verhinderd door privéomstandigheden, maar mr. Vincent Dolderman en drs. Rob Remie vertegenwoordigden onze advocatencollectief. Uiteraard wensen wij directeur Veteranen Instituut kolonel Ludy de Vos te danken speciaal omdat hij wilde ingaan op het verzoek van de nabestaanden van de veteraan om alles op zaterdag te houden.

 

Maluku4Maluku zal er alles aan doen om het verhaal van de KNIL Ambonezen goed in de geschiedenisboeken te laten herschrijven. Enkele op dit moment personen uit de derde generatie Molukkers in Nederland schrijven en dragen de volgende waanzinverhalen uit, dat is dat onze veteranen oorlogsmisdadigers zijn. Dat wij als Molukse samenleving bij ons te rade moeten gaan? Wij allen hebben een schoon geweten, want wij zijn nazaten van oorlogshelden en militairen / veteranen. Die niet de opdrachten hebben bedacht maar uitgevoerd. Daarom is er in Den Haag het Internationaal Strafhof, waar de opdrachtgevers berecht worden. Dus niet Jan Soldaat, kijk maar naar de rechtszaken die daar gevoerd worden. In oorlog veranderd iedere mens, maar dat geldt voor alle partijen. Er is geen schone oorlog, of men moet oorlog voeren via een computerspel. Volgend jaar zal er een rapport verschijnen onder leiding van NIOD Amsterdam, maar er is bij velen ernstige twijfel ontstaan over de wetenschappelijke integriteit van het lopende onderzoek naar de periode 1945-1950 in het Nederlands-Indië. Hoe gaan onze veteranen en hun wapenbroeders de internationale geschiedenis in? Dit is ook een vraag die gesteld is aan de minister van defensie door de veteranenombudsman(is tevens Nationale Ombudsman). Daarom roepen wij op als Maluku4Maluku inclusief AmNed Basodara Gadong de volgende petitie te ondertekenen, graag ook vermelden M4M bij de ondertekening.

https://petities.nl/petitions/meerjarenonderzoek-dekolonisatie-nederlands-indie-een-tussenevaluatie-nu?locale=nl

Aanmelden van en voor de eerste en tweede generatie Molukkers in Nederland om totale compensatie te ontvangen kan via:

KNIL PAYBACK AANMELDPROCEDURE – OPENSTAANDE MILITAIRE ERESCHULD & ZORG/NAZORG

Door omstandigheden waaronder het plotselinge overlijden van onze dominee Nanuru is er achterstand gekomen om de mensen telefonisch bij te staan bij het helpen om de aanmelding goed te doorlopen. Wij vragen een ieder daar begrip voor, er zal de komende week een inhaalslag gedaan worden.

Onze dominee Nanuru ligt nu in de Molukse kerk in Vaassen afscheid kan vandaag nog genomen worden, men hoeft zich niet meer aan te melden. Wel rekening houden met lange wachtrij, pas uw kleding daar op aan.

Vooraankondiging: Maluku4Maluku zal op donderdag 17 december op uitnodiging van de minister van defensie en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht een bezoek afleggen op de ministerie in Den Haag.

Vier generaties van KNIL Ambonezen op weg naar totale herschrijving van de geschiedenis van onze eerste generatie. Richting 70 jaar Molukkers in Nederland in 2020! R.I.P. veteraan Paliama / dominee Nanuru

 

Reactie op “Na 70 jaar krijgt weduwe B.M. Huwaë-Patty uit Wierden de KNIL-decoratie van haar man terug

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *