De landelijk actieve stichting Maluku4Maluku wordt aangevoerd door veteraan Leo Reawaruw uit Leeuwarden, begonnen als eenmansleger.  Reawaruw presteerde iets wat iedereen voor onmogelijke achtte. Hij opende het doofpot dossier “KNIL Ambonezen” van bijna zeventig jaar oud. Dit bracht hij onder de aandacht bij defensie en de Nederlandse regering. Vanaf het jaar 2017 is Maluku4Maluku erkend door alle Nederlandse autoriteiten als de belangenbehartiger van de Koninklijke Nederlands-Indisch Leger (KNIL) “Ambonezen” oftewel de Molukse gemeenschap in Nederland. Na 68 jaar kreeg deze bevolkingsgroep eindelijk de officiële status van veteraan. Met direct gevolg een ontvangst tijdens Veteranendag 2018 in het “Torentje” door minister-president Mark Rutte, en in de Ridderzaal in het bijzijn van de koning. Op het Binnenhof ontving KNIL veteraan Kipiuw eindelijk zijn oorlogsmedaille uit handen van de Minister van Defensie Bijleveld, en daarna de felicitaties van de koning. Gevolgd door een defilé waarin (KNIL) veteranen Paliama en Bakarbessy een eresaluut van koning Willem-Alexander ontvingen. Maar daar bleef het niet bij, want Reawaruw ging met een delegatie van “KNIL Ambonezen” naar het Europees Parlement in Straatsburg. Waar een speciale expositie werd gehouden “Onze vergeten helden” waarin portretten van deze veteranen prijken.
Veteranen voor het Europees Parlement Straatsburg
Maluku4Maluku heeft ook een samenwerkingsverband met FNV Nederland, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Veteraneninstituut Nederland. Reawaruw werd in het jaar 2019 genomineerd voor de Witte Anjer Prijs, bekend staande prijs voor organisaties of personen die zich inzetten voor veteranen. In 2020 werd hij Ambassadeur Nationale Comité Veteranendag voor de “Witte Anjerperkje”. Maluku4Maluku’s frontman Reawaruw is de afgelopen twee jaar benaderd door verschillende politieke partijen. Recentelijk besloot hij met zijn netwerk zich aan te sluiten bij OPRECHT omdat hij gelooft in de missie van OPRECHT. Reawaruw heeft achter de schermen een grote invloed, en is toegetreden tot het KERNTEAM OPRECHT. 
Door zijn inzet is naar voren geschoven als lijsttrekker ambassadeur van Maluku4Maluku advocaat Michael Ruperti, tevens veteraan, van Cleerding & Hamer Advocaten Amsterdam. Ruperti heeft in de Nederlandse pers geen introductie meer nodig.
Michael Ruperti (Surinaamse afkomst) ambassadeur Maluku4Maluku nu ook lijsttrekker OPRECHT
Ook is een andere ambassadeur van Maluku4Maluku José Imlabla als eerste dame op de kandidatenlijst van OPRECHT terug te vinden op nummer vier. José Imlabla is kleindochter van twee KNIL veteranen. Haar ene opa komt van het eiland Kei-kecil, draagt de naam Sedubun, en leed aan een zware vorm van PTSS. Haar andere opa Imlabla komt van het Molukse eiland Babar en had een ander trauma; ernstig heimwee omdat hij zijn oudste dochter van twee jaar moest achterlaten op Babar toen hij op dienstbevel naar Nederland kwam. Slechts voor de duur van maximaal zes maanden, maar het verblijf in Nederland veranderde in levenslang. Tot de dood erop volgde! Traumatisch dat hij zijn dochter niet heeft zien opgroeien en niet zelf heeft kunnen opvoeden, José Imlabla is Gestalttherapeut geworden uit woede daarover,  en heeft zichzelf gespecialiseerd in Transgenerationeel Trauma naoorlogse generatie Molukkers in Nederland van de eerste en tweede generatie. Men moet deze groepen bestempelen als eerste en tweede graads van veteranen uit Nederland. 
Zoals eerder genoemd zijn er binnen het KNIL Ambonezen / veteranen dossier schendingen van mensenrechten gepleegd op Nederlandse veteranen. Want 350 jonge kinderen en 150 moeders bleven achter in het voormalige Nederlands-Indië. Ondanks de rechten van de mens schond Nederland onder aanvoering van minister-president Drees het Universele Verklaring van Rechten van de Mens op gezinshereniging door een aparte wet in te stellen. Onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden moest een grote groep veteranen zien te overleven. Er is daardoor een groot aantal vooral jonge kinderen overleden in de oude concentratiekampen zoals kamp Vught en of kamp Westerbork. Kindersterfte vooral in de strenge winters, zonder kachel en in barakken van hout. Het ontnemen van artikel 15 van de rechten van de mens van het Nederlandse burgerschap, zodat deze groep veteranen met hun gezinnen geen Nederlandse nationaliteit hadden voor meer dan twintig jaar. En het onterechte ontslag van uitstekende en trouwe front-militairen, heeft als gevolg imago- en reputatieschade. Maar vooral affectieschade richting hun achtergelaten kinderen en vrouwen, en andere familieleden. Alle veteranen van de KNIL Ambonezen en hun partners, maar ook oudste kinderen, zijn geboren onder de Molukse klapperboom. Hun laatste recht om ook daaronder begraven te worden, is hen ook ontnomen. Daarom wil Reawaruw met Maluku4Maluku naar een landelijke regeling van een bijzondere status van de begraafplaatsen van de KNIL Ambonezen veteranen. Dit moet dan ook gelden voor de kinderen die stierven in de barakken van de oude concentratiekampen.
Landelijke vrijstelling van grafrechten willen we allemaal toch? Dan is dat sneller te regelen via de Tweede Kamer, dus vul de ondersteuningsverklaring in voor OPRECHT
Maluku4Maluku heeft op 14 oktober 2020 een intentieverklaring ondertekend met de toenmalige directeur van de Nederlandse Veteraneninstituut drs. kolonel Ludy de Vos in kantoor van Dolderman Letselschade Advocaten in Utrecht. Dit op loopafstand van de Kromhout Kazerne in Utrecht. Waarin men afspreekt binnen het zogenaamde Veteran & Family Care Programma – KNIL Ambonezen over te gaan tot immaterieel en materiële compensatie richting eerste en tweede generatie Molukkers. Het programma is samengesteld door drs. Rob Remie(veteraan) actief bij Dolderman Letselschade Advocaten en de frontman van Maluku4Maluku Leo Reawaruw. José Imlabla zal dit Veteran & Family Care Programma uitwerken in een plan van uitvoering om dit uit te gaan rollen. 
Drs. Rob Remie(veteraan) van Dolderman Letselschade Advocaten – Utrecht
Het Veteran & Family Care Programma dient als blauwdruk gezien te worden voor andere veteranen, die onder zware omstandigheden hun missies en of operaties moesten uitvoeren. De volgende groepen dienen aandacht te krijgen Dutchbat III en Korps Commando Troepen en of Korps der Mariniers binnen dit programma. Maar dit programma moet ook richting geüniformeerde beroepen gebracht gaan worden, zoals politie en hulpverleners. Reawaruw is van mening dat na het uitbreken van de corona crisis ook aandacht moet komen in de zorgsector, met name het Intensive Care personeel dat ook begeleid moeten worden in geestelijke pijn, en trauma verwerking.  
Openstaande militaire ereschulden dienen er ook te komen voor alle KNIL militairen die actief waren zoals de Indische, Antilliaanse en Surinaamse en Joodse veteranen waar ze zich ook bevinden. De openstaande militaire ereschulden bevatten onder andere de volgende elementen; nooit betaalde militaire pensioenen, onterechte pensioenbreuk, imago- en reputatieschade, affectieschade. Daarnaast is Maluku4Maluku met defensie bezig aan het onderzoeken welke militairen nog recht hebben op hun militaire onderscheidingen en oorkondes, in de praktijk blijkt dit ook niet goed gegaan in het verleden.

Binnen de politieke partij kan Maluku4Maluku met José Imlabla en Michael Ruperti op de kandidatenlijst, en Leo Reawaruw die binnen het kernteam van Oprecht stelling gaan innemen om Nederland voor een ieder die zich inzet voor de Nederlandse samenleving aangenamer te maken. Let wel op alle onderwerpen binnen de speerpunten van OPRECHT  

Bovenstaande tekst is te vinden via www.oprecht.nu wij vragen als Maluku4Maluku het volgende te doen:

KOM IN ACTIE! De Molukse toeslagen-affaire en erfgoed in Nederland

4 reacties op “Zij die(Antillianen, Surinamers, Indo’s en Joden) zich hebben ingezet voor Nederland hebben uw steun nu nodig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *