Wat heel gek is!

Binnen de Molukse samenleving zijn er personen die nooit zijn opgegroeid met de pijn en trauma die onze eerste generatie heeft mee moeten maken, vanaf het jaar 1942 tot aan hun dood. Omdat zij mogelijk kinderen zijn van een gemengd huwelijk en meer door hun niet Molukse (stief)ouder en of (stief)grootouder zijn opgevoed en meer zijn beïnvloed door andere gedachten(dan de Molukse) hebben ze hierdoor ook geen volledige dossierkennis. Ze starten zelfstandig een zoektocht naar “hun waarheid”  zonder goede begeleiding vanuit de Molukse gemeenschap. Met als gevolg dat ze totaal de plank misslaan, en onzin uitkramen. Maluku4Maluku komt op tegen het onrecht wat onze eerste generatie is aangedaan als trouwe militairen met hun thuisfront, wel een wrange term “thuisfront van de KNIL Ambonees militair en of veteraan”! Want ze kwamen met hun allen 70 jaar geleden voor een verblijf van maximaal zes maanden op dienstbevel. Maar zij allen zijn nooit meer naar hun thuis of geboorte(ei)land teruggekeerd. Met als gevolg zoals onze ambassadrice José Imlabla in haar scriptie schreef als Gestalttherapeut “Transgenerationeel Trauma in eerste en tweede generatie Molukkers”. De term Molukkers kan men met gemak vervangen door Indo’s en de Indië-veteranen want daar moet men ook spreken over “Transgenerationeel Trauma”. De scriptie Transgenerationeel Trauma eerste en tweede generatie Molukkers is verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding.

 

Goede voorbeeld is Geronimo Matulessy die beweert dat wij ons moeten zien gelijkwaardig als Syrische vluchtelingen als Molukkers in Nederland. Met alle respect hebben deze vluchtelingen voor Nederland gevochten? Of ene Romy Rondeltrap die beweert dat Molukse vrouwen tatoeages op hun hals, kin en voorhoofd moeten hebben. Jefta Pattikawa die kamp en wijk Vaassen ziet als een normale Nederlandse woonwijk, en de KNIL achtergrond wegwuift.  Alsof het een asielzoekerscentrum was Kamp Vaassen. Maar er zijn meer personen, zelfs uit de tweede generatie. Maar ineens zie je daar ook personen die dezelfde half Nederlandse achtergrond hebben uit de tweede generatie. Let wel wij zijn niet discriminerend als Maluku4Maluku, maar wij willen wel analyseren of er achter zien te komen waarom zij “anders” gedragen. Geldt ook voor tweede generatie Molukkers in enkele gevallen, ene Brenda Suitela is daar een goed voorbeeld van. Die vindt Kick Out Zwarte Piet veel belangrijker dan de schendingen van mensenrechten op onze eerste generatie. Is wel lachwekkend, vooral wanneer men onderstaande foto bekijkt.

Kick Out Zwarte Piet strijder Silvana Simons  met de meest nuchtere senator van Nederland

En iedereen heeft het over 17 augustus 1945 alsof dat de zogenaamde bevrijdingsdag was voor……..? Niet voor de Molukken, en ook niet voor Papua Nieuw-Guinea of Timor of Atjeh. Want zij leven vanaf 1945 onder bezetting en in onderdrukking! Dekoloniseer eerst maar deze genoemde eilandengroepen of bevolkingen, kom dan maar eens terug. 

Dekolonisatie van Papua Nieuw-Guinea en Molukken vanaf 17 augustus 1945 – MALUKU4MALUKU 4MEI 2021 

Maar er is altijd iemand die baas boven baas is, en dat is Jim Taihuttu(de Aasgier). Hij woont tegenwoordig natuurlijk in Indonesië op Bali. Jim T beweerde eerder dat hij en al de andere Molukkers hier in Nederland als vluchtelingen gezien moeten worden.

 

Maar volgens Maluku4Maluku maakt Jim T het nu wel heel bont, want hieronder kan men lezen dat hij beweert dat zijn familienaam Taihuttu een Indonesische achternaam is. Mogelijk heeft hij inmiddels ook een Indonesische paspoort Maluku4Maluku wenst hem hiermee te feliciteren. Maar de familienaam Taihuttu komt vanuit de Molukse eilandengroep daar kan Jim niets aan veranderen. Hij noemt hieronder Maluku4Maluku als zijnde “gekkies”? Moet Maluku4Maluku nu boos worden? Of moeten we hem zielig vinden? Daar komen we op terug via een YouTube verweer binnenkort. Maar wie vindt u als Molukker gekker?

Veteraan Giovanni Pietraroia – Frontman Reawaruw(M4M) – Ambassadrice José Imblabla (M4M) Raymond Westerling raakte gewond bij de bevrijding van Nederland

Jim T speelt met de waarheid, meent nu ineens dat de top van defensie en de veteranenwereld de film goed heeft gekeurd en toestemming er voor hebben gegeven. Maluku4Maluku kan hem ook hier uit zijn dromen helpen. Maluku4Maluku frontman en voorzitter Leo Reawaruw heeft vijf weken geleden een bespreking gehad op het landgoed “De Zwaluwenberg” bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, daar was ook de staf van ministerie van defensie. Uiteraard was minister Bijleveld aanwezig, maar ook alle veteranenvertegenwoordigers van de defensieonderdelen die in Nederlands-Indië actief waren. In die bespreking zijn alle zorgen uitgesproken namens deze veteranengroepen, deze zorgen gaan over de film De Oost in combinatie met een lesprogramma. 

 

Minister van Defensie A. Bijleveld/ Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht F. van Sprang/ Frontman Leo Reawaruw

Persbericht Maluku4Maluku haatzaaien en groepsbeleding door de film De Oost / Kapitein Westerling vermoord

Vrijdagochtend 7 mei 2021 om 11.00 uur kort geding over een goede disclaimer die voor de film geplaats dient te worden. Winst of verlies? Wat zeker is dat wij als Maluku4Maluku en Aurore onder leiding van onze ambassadeur Bauke Geersing, en de Federatie Indische Nederlanders(FIN) het niet zonder enige verzet alles te laten gebeuren. Wat ook de uitkomst is van het kort geding voor Maluku4Maluku is opgeven geen optie!

Filmregisseur Taihuttu bijt van zich af na kritiek op ‘Hollandse Apocalypse Now’ De Oost

Regisseur Jim Taihuttu bijt stevig van zich af na kritiek op zijn film De Oost over de politionele acties in Nederlands-Indië. De film verschijnt volgende week pas op Amazon Prime Video, maar veteranen laten er op basis van de trailer geen spaan van heel.  

Wat is er waar van alle horrorverhalen rond de productie van oorlogsfilm De Oost? ,,Nou, laat maar weten wat je hebt gehoord”, reageert regisseur Jim Taihuttu (39) vanaf zijn woning op Bali. Een bescheiden samenvatting: strubbelingen met de Indonesische regering, een vloedgolf die een complete set wegspoelt, schorpioenbeten, ziekte door een malariavariant en acute geldproblemen tot het punt waarop Taihuttu als dj Jim Aasgier extra optredens moet geven om zijn project te kunnen voltooien. En last but not least de beslissing van de producent, die de film aan streamingdienst Amazon Prime Video verkoopt om in één klap uit de financiële misère te zijn.

Het is even stil aan de andere kant van de lijn. ,,Mooi opgetekend hoor. En ja, het is allemaal waar. Vooral het filmen in de jungle was problematisch. Ik werd gewaarschuwd: dit wordt Apocalypse Now (het getroebleerde maakproces van de oorlogsklassieker uit 1979 van Francis Ford Coppola – red.). Dat bleek niet overdreven. Er waren vier of vijf momenten waarop ik overtuigd was dat dit hele project gedoemd zou zijn te mislukken”, aldus Taihuttu die zo’n tien jaar terug aan het hachelijke avontuur begon.

Beladen hoofdstuk

Dan is de film eindelijk af, klinkt er alleen al op basis van de trailer kritiek. Daar kon Taihuttu natuurlijk op wachten. De Oost gaat immers over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949, een zeer beladen hoofdstuk uit onze vaderlandse geschiedenis.

Honderdduizenden Hollandse militairen werden kort na de Tweede Wereldoorlog naar Nederlands-Indië gestuurd om orde op zaken te stellen in ‘De Oost’. Martijn Lakemeijer speelt soldaat Johan die steeds meer in de ban raakt van – en uiteindelijk meedoet met – De Turk.  Deze figuur, die gespeeld wordt door acteur Marwan Kenzari, is gebaseerd op het leven van legerkapitein Raymond Westerling die toentertijd het verzet van de lokale bevolking genadeloos neersloeg met zuiveringsacties en executie.

Kapitein Westerling heeft mijn leven gered ! Het boek van Geersing geeft een betere beeld over Kapitein Westerling!

 

 

Volgens Taihuttu, bekend van de geprezen films Rabat en Wolf, is Nederland ‘verdacht’ slecht op de hoogte van deze complete historie. ,,Ik ontdekte er zelf ook niks van te weten. Wat heel gek is. Mijn overgrootvader vocht er én ik heb een Indonesische achternaam. Er bestaan ook nauwelijks films over Nederlands-Indië. Ik raakte gefascineerd door het onderwerp en kwam tot de conclusie: laat ík het dan maar doen. Het is complex en ligt gevoelig ja. Het is ook zo goed verzwegen en weggestopt.” ,,Dat is ze bijna gelukt”, klinkt het ineens. Wie bedoelt hij met ‘ze’? ,,De staat, het gezag, de groep mensen die liever niet heeft dat er te veel wordt nagedacht over wat daar de afgelopen 500 jaar allemaal plaatsvond.”

De Witte Anjer van Agnes Laurey-Jimmink is een boek waarin een verslag van de gruweldaden die werden uitgevoerd door de pemuda’s en rampokkers en andere milities die werden gestopt en bestreden door Nederlandse militairen waaronder de manschappen van kapitein Raymond Westerling.

 

Woedend

Veteranenorganisaties hebben de première van De Oost niet afgewacht om hun ongezouten mening te ventileren. Zij slaan momenteel woedend om zich heen. Volgens hen worden de oud-militairen afgebeeld als SS’ers, want bewust gestoken in donkere uniformen. En Westerling alias De Turk heeft een opvallend prominent ‘Hitlersnorretje’. Taihuttu zegt geen enkele behoefte te hebben om met die criticasters in gesprek te gaan. ,,Want volgende week vallen ze misschien over onjuist gestrikte schoenveters. Dit zijn onofficiële partijen. Diverse mensen uit de legertop en veteranen uit die tijd hebben de film gezien en hun goedkeuring uitgesproken. Die paar gekkies zien alleen wat ze willen zien. Mensen met kritiek hebben misschien zelf wel iets op hun kerfstok waarover ze geen verantwoording durven af te leggen.”

TOP LEGERTOP EN VETERANEN HEBBEN GOEDKEURING VOOR DE FILM GEGEVEN…IS EEN PURE LEUGEN!
De film “De Oost” zit vol met verwijzingen naar de SS want Nederlandse militairen dragen zelfs SS laarzen(werden in de tropen nooit gedragen)!

Het verhaal van Westerling is deels gefictionaliseerd (vooral in de slotakte), maar: ,,Ik had deze film niet durven schrijven als de basis ervan niet echt gebeurd was”, wil Taihuttu benadrukken. ,,En ik ben een filmmaker, geen historicus. Het enige wat ik wil is een topje van de ijsberg laten zien. Als 1 op de 50 kijkers na afloop besluit zich verder in de geschiedenis te verdiepen, denk ik geschiedenisleraren en historici een goede dienst te hebben bewezen. Ik vrees namelijk dat veel mensen niet eens weten dat er een oorlog is geweest.”

Het verhaal over soldaat Johan is volgens de regisseur en scenarist wel degelijk ‘exemplarisch’ voor wat daar na 1945 gebeurde. ,,Je moet je voorstellen dat jongens van 17 uit de kerk werden getrokken en niet veel later tot hun enkels in het bloed staan. Ik hoop dat je na het zien van de film begrijpt dat ze op dat moment in de war en geschrokken waren. Zij belandden, zomaar meegesleurd, in de trechter van de geschiedenis. En eenmaal thuis werden ze met de nek aangekeken. Een soldaat als Johan deed slechte dingen, maar is wel een mens van vlees en bloed van wie je ook gaat houden. Je moet hem begrijpen.”

De film “De Oost” zit vol met verwijzingen naar de SS want Nederlandse militairen dragen zelfs SS laarzen(werden in de tropen nooit gedragen)!

Taihuttu bestrijdt dat hij een ‘boze anti Nederland-film’ heeft gemaakt. ,,Het is goed om dit verhaal eens te vertellen en die kant van de oorlog te belichten. Het is eigenlijk onverantwoord dit zomaar over te slaan.”

Originele  tekst van hierboven komt van Tubantia:

https://www.tubantia.nl/show/filmregisseur-taihuttu-bijt-van-zich-af-na-kritiek-op-hollandse-apocalypse-now-de-oost~ac96009f/

 

 

3 reacties op “Jim Taihuttu filmregisseur De Oost: “Mijn overgrootvader vocht er én ik heb een Indonesische achternaam”

 1. Beste redactie,

  Ik ben een zoon van een dienstplichtig militair die van 1946 tot en met 1949 heeft gediend in Indië. In 1942 heeft mijn vader moeten onderduiken om niet in Duitsland te moeten werken. Eind 1945 is hij opgeroepen voor militaire dienst en in 1946 vertrokken naar Indië. Na terugkomst in Nederland werd hij nog 4 keer opgeroepen voor herhaling en dit alles dienstplichtig. Door de oorlog in Nederland en Indië had hij nauwelijks een opleiding genoten. Dit heeft een enorme impact gehad op ons gezin. Niet alleen financieel maar ook emotioneel. Zijn levenslange verbitterdheid en frustratie maakten ons niet bepaald een harmonieus gezin. Hij is veel te vroeg overleden op 67 jarige leeftijd. Mijn moeder moet het nog steeds doen met 50 euro pensioen per maand van zijn latere arbeidsjaren. Over de oorlogsperiode heeft hij nooit een cent pensioen gehad, terwijl dat een groot aandeel van zijn zijn werkzame periode is geweest.

  Dat nu de film De Oost uitkomt doet mij verdriet. Alle Indiërs die gedurende de Bersiap periode zijn vermoord of gemarteld, maar ook de Knillers en de dienstplichtig militairen krijgen weer een schop na. Ik heb de vlag op Koningsdag niet uitgehangen omdat onze koning zonodig sorry moest zeggen tijdens zijn bezoek aan Indonesië. Ik hoop van ganser harte dat u in het gelijk wordt gesteld in de rechtszaak van vandaag. Dit zou een overwinning zijn voor u en alle mensen die hierdoor zijn beschadigd en zo zwaar hebben geleden..

 2. Triest in en in triest. Die jim echt zielig trieste jonge. En de rest die met hem mee gaat! In de Bijbel staat het al geschreven dat het vanuit je eigen volk verraders/wolf in schapen kleren zullen opstaan.
  Geld macht en spelen voor god ja kleine god. Snap ook wel waarom hij daar in bali woont!!

  We hebben een Rechtvaardig en Machtig God en Hij heeft gezien de pijn van al onze ouders en een ieder die daar hadden gevochten een diepe pijn verlatenheid machteloosheid noem maar op die ze meenamen het graf in. En Hij heeft hun tranen gezien. Hij zal ook met Gerechtigheid komen! Onze ouders waren biddende ouders en God had het gezien.
  Jullie kunnen jullie “machtig” voelen maar weet God is het die jullie harten ken en Hij zal vergelden een Ieder naar zijn werken!!

 3. De film “De Oost” in cijfers en mensen

  Eerste ideeën uitgewerkt in 2012 (door Jim Taihuttu)
  Regiseur: Jim Taihuttu
  Producent: Sander Verdonk (vanaf 2015). Verdonk was ook verantwoordelijk voor de financiering van de film. Hij zou een co-productiepartner hebben gevonden in Indonesië (Nu.nl, 30 september 2020).
  Budget: 6,6 miljoen euro
  Production designer: Lieke Scholman (werkte eerder met Taihuttu samen in de productie “Wolf”)
  Sound designer: Michaël Sauvage
  Aantal draaidagen: 48 in Indonesië, 6 in Nederland
  Aantal medewerkers: ruim 250 (excl. figuranten)
  Aantal figuranten: 250
  Verschijningsdatum: najaar 2020 – verzet wegens Covid-19
  Financiering De Oost (6.6 miljoen)

  Telescoop (NPO, CoBO en het Nederlandse filmfonds 2016: Eur. 1.8.miljoen
  Netherlands Film Production Incentive financiering 2018: Eur. 55.617

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.