De laatste weken krijgen wij als Maluku4Maluku vragen waarom wij oproepen tot een boycot van de projecten “De hernieuwde aankomst” en “De reizende tentoonstelling”. Onze frontman Leo Reawaruw heeft de laatste 24 uur enkele perskanalen te woord gestaan. Afgezien van het feit dat er geen duidelijke afspraken gemaakt kon worden met ene Ton Louhenapessy in de voorbereiding van de projecten, wat men in het volgende artikel kan lezen. Let wel, wij nemen afstand van welke en elke vorm van intimidatie of vormen van bedreigingen tegenover de organisaties die de projecten leiden. Maluku4Maluku heeft ook geen enkele statement ondertekend, maar roept op tot een boycot!

“Onze voorouders zouden zich kapot schamen” hun geschiedenis in oude roestbakken!

 

Maar er is meer aan de hand volgens ons. Voor Maluku4Maluku is het element van een boot waar zogenaamde 70 rolmodellen de kade oplopen onbespreekbaar en ontoelaatbaar. Waarom? Kunt u het zich voorstellen dat er een herdenking gehouden wordt in kamp Westerbork, waar een trein voor de herdenking verschijnt. Waar Joodse nabestaanden en of nazaten uitstappen! Dat is een schande tegenover de iedereen die zich verbonden voelt met de holocaust die is uitgevoerd op het Joodse volk!

Zo dient men het element van de transpoortboot ook zien! Een traumatische ervaring moet nu gezien worden als een soort leuke ervaring, terwijl er KNIL Ambonezen echtparen ook kinderen daar gedwongen moesten achterlaten. Van een gezinshereniging is het nooit gekomen. Ook zijn er jonge kinderen tijdens de overtocht overleden, omdat er boten waren die niet berekend waren op de geboorte van kinderen. Deze slachtoffers kregen allemaal een zeemansgraf! Terwijl Ambonezen destijds al hun overledenen gingen begraven. 

 

Men spreekt nu over uitstel van de herdenking naar maart van het jaar 2022 maar het element van een transportboot(vergelijkbaar met een trein in Westerbork) dient er uit gehaald te worden. Maluku4Maluku begrijpt dan ook niet dat de adviseurs van onze minister-president Mark Rutte hem hierop hebben gewezen. Want minister-president Mark Rutte vindt dat het ondanks de commotie vandaag de dag, het moet doorgaan! Maluku4Maluku adviseert ministerie Algemene Zaken toch daar over na te gaan denken, in welke vorm dat dan moet gebeuren.

 

De 70 zogenaamde Molukse rolmodellen die volgens planning van de boot de kade zouden gaan oplopen is ook een punt van discussue, binnen die groep zijn personen die op verschillende manieren de KNIL Ambonezen zien als “oorlogsmisdadigers”! Deze personen zijn een zware belediging richting de KNIL Ambonezen oftewel onze eerste generatie. Dat de organisaties dit over het hoofd hebben gezien is een grove tekortkoming. Maar ook niet verdedigbaar richting onze Molukse gemeenschap. Daar zijn zelf personen die onze Molukse samenleving willen scharen onder de groepen vluchtelingen, allochtonen, en of migranten. Kijk en luister naar onderstaande filmpje:

 

 

Daarnaast een tentoonstelling die financieel goed wordt ondersteund door diverse organisaties en overheidsinstanties mag nooit in roestige containers door Nederland gaan. De KNIL Ambonezen is al genoeg afgepakt! Maar wanneer men hun geschiedenis naar de Nederlandse burger wenst te brengen. Dan moet men dat netjes aankleden, en het element waardigheid hoog in de vaandel dragen.

Want dat verdienen deze oorlogshelden en speciale groep Nederlandse veteranen niet . En waarom speciaal? Zij werden 66 jaar niet gezien als veteranen, en let wel deze veteranen zijn nooit thuis gekomen. In hun hart en ziel zijn ze tot hun dood daar op hun geboortegronden gebleven. Daarom hanteert Maluku4Maluku de term “Beta Disana” oftewel “Ik ben daar!”

BETA DISANA UITLEG VIA YOUTUBE:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *