Deze maand gaan de mensen binnen stichting Maluku4Maluku terugblikken, want eind oktober 2017 werd iedereen wakker geschud. Een doofpotdossier die al meer dan veertig jaar in de onderste laag van een diepe beerput lag, werd ineens actualiteit in Nederland. Hoe dit allemaal ineens te voorschijn kwam? Vragen nog steeds vooral Molukse organisaties of zogenaamde politieke leiders zich af. Het antwoord? Gewoon vasthoudend en secuur te werk gaan met een bepaalde strategie(stappenplan). Een kwestie van hard werken, en in de rug gesteund door met name onze eerste generatie die elke dag Maluku4Maluku in gebed meenam. De sterkste eenheid werd zo gevormd, en resultaten konden niet uitblijven. Op nationaal vlak weten nu alle lagen van de bevolking wat ons allen is aangedaan. Daardoor is er veel begrip ontstaan richting KNIL veteranen en hun vrouwen, en hun gezinnen. Nu is de tijd aangebroken dat we zeer binnenkort gaan inventariseren wie er nog in leven is van onze eerste generatie, en of Maluku4Maluku met zijn advocaten-collectief onder leiding van Michael Ruperti anders voor de kinderen moet gaan strijden. Dit wanneer het KNIL echtpaar is overleden. Deze maand komen er aanmeldingsformulieren op deze website te staan.
Binnen de strategie die was uitgestippeld voor het jaar 2018 werd er ook een hoofdstuk ingedeeld voor een internationaal podium, en dat is de Culturele Hoofdstad van Europa “Leeuwarden 2018“. De eerste stap binnen dit internationale verhaal werd gezet tijdens de herdenking van en voor de “Friese gevallenen” die destijds hun leven lieten in Nederlands-Indië. De tweede stap werd gelijk daags er na gemaakt toen Maluku4Maluku zich aanmeldde als organisatie die mee wil helpen voor in de toekomst de herdenking in Leeuwarden levend te houden. Dit heeft alleen maar positieve reacties gegeven. In de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden verscheen er een artikel met een kleurenfoto van de kranslegging(op vrijdag) voor de KNIL veteranen, en vergeten kinderen en vergeten moeders.
De dag er na op zaterdag 1 september was ook historisch, want voor het eerst werd er een krans gelegd voor de KNIL veteranen, en vergeten slachtoffers. Dit werd gedaan tijdens de grootste herdenking met betrekking tot Nederlands-Indië deze overtreft qua bezoekersaantal de herdenking van 15 augustus in Den Haag. Velen weten dit niet, maar dat is elk jaar in Roermond. Volgend jaar is er alweer een plaats voor Maluku4Maluku ingeruimd! De dag werd afgesloten met een stevige discussie van frontman Leo Reawaruw, met “dief van grafkransen” Graaff. Een zogenaamde antifascist die niet eens weet wat er met de KNIL veteranen en hun gezinnen is gebeurd in de concentratiekampen Westerbork en Vught als voorbeelden. De opname die op Facebook verscheen trok in twee weken 42000 kijkers, en is nu ook op YouTube te vinden. Het werd ook uitgezonden op Salto TV Amsterdam, in het programma “Stem van de Straat” de uitzending trok meer dan een miljoen kijkers in een week tijd. Reacties stroomden naar binnen, ten eerste vond men het schandalig dat er een grafkrans(zonder strafvervolging) gestolen kan worden van een militaire ereveld. In Amerika of Canada wordt je binnen vijf uur gearresteerd door een speciale politieteam of zelfs antiterrorisme-team dat waren de reacties van expats. En of personen die hier nu zijn gaan wonen. Ten tweede kreeg onze voorzitter veel respect en lof, omdat hij gedisciplineerd en met goede argumenten de laffe dief de mond snoerde! Kortom internationale lof en aandacht op KNIL doofpotdossier en schending van mensenrechten op de vergeten kinderen en moeders. Komende maandag zal er een nieuwe speciale programma gemaakt worden rondom KNIL Ambonezen, en Nederlands-Indië die in de eerste week van oktober op televisie zal komen. We verklappen nog niets, want er zal een speciale gast komen.
Maar in de laatste week van september zal de Molukse samenleving ook het podium van de Culturele Hoofdstad van Europa gaan opklimmen. Drie Maluku Oldstars teams en muzikanten zullen aanwezig zijn op het grootste tot nu toe gehouden evenement “Multicultureel Oldstars Walking Football-festival in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018. Leeuwarden is dit jaar de Culturele hoofdstad van Europa. OldStars walking football is de sporttrend van het jaar. Stichting Cambuur Verbindt, Stichting Kulturele Haadstêd 2018, Sport Fryslân en het Nationaal Ouderenfonds verbinden deze feiten tijdens de eerste editie van een Multicultureel OldStars-toernooi. Dit toernooi vindt plaats op donderdag 27 september in het stadion van Cambuur Leeuwarden. De Molukse voetballer die bij Ajax speelde en in het Nederlands elftal Sonny Silooy zal ook er zijn, omdat hij trainer en ambassadeur is van een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Kortom Molukse invloeden op internationale getinte evenementen.
Maar er komt meer, want op zondag 30 september zal de aftrap van de Molukse en Indische week Culturele Hoofdstad Europa Leeuwarden 2018 gedaan worden door stichting Maluku4Maluku. Gespreksonderwerp zal onder andere het onderwerp KNIL Ambonezen, de volledige programmering zal dit weekend bekend gemaakt worden via www.maluku4maluku.com Maak in ieder geval op de laatste zondag van deze maand tijd vrij, want er zitten mogelijk aangename verrassingen voor ons allen in het programma. Achter de schermen word er aan agendapunten gewerkt waar de Molukse samenleving zich nog kan gaan presenteren dit jaar. Een tipje van de sluier? Er wordt aan een Moluccan Fighters – Seminair gewerkt en de datum zal volgende week mogelijk bekend gemaakt worden.
Natuurlijk kan men in de programmering de samenwerking tussen stichting Maluku4Maluku, en Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen en het Indisch Platform 2.0 terugvinden. Samen met Indische en Nederlandse lotgenoten op weg naar internationale erkenning en het betalen van ereschulden!
Locatie waar de start gehouden zal worden is in de Prinsentuin te Leeuwarden. Daar is gebouw MeM, parkeren kan in parkeergarage Oldehoofsterkerkhof. Voor meer informatie van de locatie kijk op de volgende website:
www.lanfantaal.nl
Meld je aan op Facebook en krijg all updates:
https://www.facebook.com/events/542379756219217/
Wij beseffen dat er soms verwarring ontstaat met het(oude) Indisch Platform en Indisch Platform 2.0
Maar wij werken alleen maar samen met Indisch Platform 2.0 want wanneer de voorzitter van het oude IP niet eens het fatsoenlijk zich kan gedragen bij een herdenking? Willen wij als Maluku4Maluku niet met hem in een adem genoemd worden.