Voorwoord van het boek die naar aanleiding van de expositie in het Europees Parlement in Straatsburg (Frankrijk) gaat verschijnen, en dinsdag 23 oktober 2018 aangeboden gaat worden aan KNIL  “Ambonezen” / Veteranen:

Het Molukse volk krijgt de grootste politieke internationale podium met het KNIL doofpotdossier

De hoop leek met de jaren te verdwijnen, de hoop dat KNIL “Ambonezen” eindelijk worden erkend als oorlogshelden strijdend voor Nederland. Ook het onbekende verhaal, waarbij ons volk heftig verzet pleegde tegen de Japanse bezetter, zou volkomen in de vergetelheid verdwijnen. Daarnaast het hartverscheurende verhaal dat er 350 kinderen, en 150 jonge moeders van elkaar gescheiden werden, omdat de KNIL militairen op dienstbevel voor zes maanden naar Nederland moesten gaan. De zes maanden werd levenslang tot de dood er op volgde. Een volk dat weggerukt werd van hun gezin, en families en geboortegronden.

Hoe wreed kan je het maken?

Nu is er weer een groep onder ons volk die geestelijke problemen krijgen omdat ze als kind de oorlog hebben meegemaakt. Nergens krijgen zij steun.


Nederland die altijd voorop loopt met het wijzen naar allerlei andere landen wanneer schendingen van mensenrechten worden overtreden, blijkt zelf geen schone handen te hebben.


Door volharden in de strijd om de langverwachte erkenning en het verkrijgen van militaire pensioenen en ereschulden is het eindelijk gelukt na 67 jaar. Het was een weg van letterlijk bloed, zweet en tranen. Maar het vasthouden in hoop, en geloof en het vertrouwen in God’s liefde gaf mij de kracht om door te gaan.

Ik ben Marcel de Graaff van PVV Europa dankbaar dat hij het voortouw wil nemen in dit partij-overschrijdend doofpotdossier. Dat wij met ons allen, de gehele Nederlandse samenleving, dienen op te lossen in al haar facetten.

Marcel de Graaff Europarlementariër omringd door veteranen Paliama en Reawaruw en Ayal

Ik draag dit boek op aan alle mensen en bevolkingsgroepen die de pijn en leed nog in zich dragen van Nederlands-Indië. Ten eerste aan onze eerste generatie Molukkers, de Indische en Nederlandse lotgenoten, alle veteranen, maar ook de bevolking van Timor en Nieuw-Guinea(Papua). En al hun nazaten!  Opdat wij met zijn allen nooit vergeten.

In november volgt een tv-verslag via SALAHUTU TV op SALTO TV Amsterdam klik op het onderstaande filmpje voor de trailer

Na de speciale aflevering van KNIL “Ambonezen” / Veteranen op bezoek bij het Europees Parlement in Straatsburg SALAHUTU TV elke week met vaste rubrieken zoals Maluku Got Talent en Veterans4Veterans of te wel de allereerste tv-programma voor en door veteranen vanuit alle oorlogen en of missies. Kijk naar de trailer hieronder: 

Leo Reawaruw

Oprichter en voorzitter van Stichting Maluku4Maluku

2 reacties op “Het boek en het voorwoord van: “Onze vergeten helden”

  1. Ziet er mooi uit eindelijk word nu hun verhalen verteld. En ben blij dat er eindelijk iemand. Is die de voor touw neemt.hoop dat vele mensen de verhalen lezen.en zich in hun kunnen plaatsen wat deze mensen hebben mee gemaakt. Ik in iedere geval wel. Onze nederlandse regering moet zich diep schamen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *