Maandag 22 oktober breekt een nieuwe hoofdstuk aan binnen het herschrijven van onze geschiedenis in Nederland. Er zal een delegatie onder aanvoering van Reawaruw van Maluku4Maluku vanaf vliegveld Schiphol afreizen naar Frankrijk, daar zullen zij op dinsdag 23 oktober ontvangen worden in het Europees Parlement Straatsburg dit allemaal op uitnodiging van Marcel de Graaff PVV Europa 

De volgende KNIL veteranen zullen onze eerste, en hun, generatie vertegenwoordigen, tegenover de 750 Europarlementariërs:

Abé Paliama(Ihamahu – Saparua) – 9 april 1925 – Legernummer 251609002  – Kwam aan met de Asturias, woont nu in Wierden

Alex Kipuw(Ihamahu – Saparua) – 29 mei 1930 – Legernummer 301729001  – Kwam aan met de Groote Beer woont nu in Aalsmeer

Entjo Latuny(Amahai- Ceram) – 19 september 1929 – Legernummer 262119003  – Kwam aan met de Roma woont  nu in Schiedam 

Mezak Bakarbessy(Waai – Ambon)  19 september 1926 – Legernummer 261727005  – Kwam aan met de Asturias woont nu in Elst

Zij allen prijken met een selectie van de nu nog in levend zijnde KNIL veteranen in de expositie(ook boekwerk), die deze week in het Europees Parlement gehouden zal worden.

Maar naast de KNIL veteranen zal er een persoon, als niet veteraan, in de tentoonstelling geportretteerd worden. 

Saartje Letsoin(Dilan Darat – Kei Kecil) van 19 september 1950 – Dochter van KNIL veteraan Lazarus Letsoin die een zoon en twee dochters gedwongen moest achterlaten, hij kwam aan met de Atlantis. Saar is actief als ambassadrice ten aanzien van “de 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders” binnen Stichting Maluku4Maluku, woont nu in Rijssen.

Dinsdag zal ook een boek aangeboden worden, er zijn plannen in de maak om een andere versie te maken. Die voor een ieder betaalbaar zal zijn, met uitgebreidere verhalen. Maandag zal er van vliegveld Schiphol Amsterdam vertrokken worden, in twee groepen. Vertrekhal 1 Air France – KLM. Om 16.35 uur zullen de eerste personen vliegen naar Straatsburg, veteraan Kipuw met zoon, en veteraan Latuny met kleindochter. Om 20.35 uur zullen de volgende personen gaan vliegen: Veteraan Paliama met dochter, Saar Letsoin, veteraan Bakarbessy, , dominee Abraham Nanuru met vrouw, Edwin Hunter(fotograaf) met zijn gezin, Marcel Wattimury en Leo Reawaruw(veteraan) allebeide stichting Maluku4Maluku.

Speciale gast van Maluku4Maluku zal ook meereizen en alles bijwonen, Generaal(veteraan) Leen Noordzij tevens landelijke voorzitter van V.O.M.I(Vereniging Oud Militairen Indië-gangers). 

Wij zullen woensdag 24 oktober om 16.00 uur terugkeren en landen op vliegveld Schiphol Amsterdam, met de allergrootste internationale erkenning in onze bagage voor de Molukse samenleving waar dan ook ter wereld.

Want na het jaar 1950 is er nog nooit zo’n groot podium beklommen door een delegatie van het Molukse volk. Het was een lange harde strijd vooral voor onze eerste generatie, waarvan nog een fractie van over is. Maar het eerherstel gaat de komende dagen een internationale kleur krijgen. Na deze week kan niemand de Molukse kinderen en kleinkinderen van de KNIL veteranen nooit meer benoemen als vluchtelingen, en of gelukszoekers, of gastarbeiders, of immigranten of allochtonen. Nee onze geschiedenis hier in Nederland begint bij onze vergeten helden. De expositie en het boek heet niet voor niets “Our forgotten Heroes”

Maluku4Maluku zal daarna werken aan de allereerste Molukse tv-programma via SALAHUTU TV met enkele vaste rubrieken: Veterans4Veterans en Maluku Got Talent!

Wij zullen via Facebook en Twitter @reawaruw updates gaan geven.

 

1 minuut stilte voor de velen van de eerste generatie die niet meer onder ons zijn

2 reacties op “Generaal vergezelt KNIL “Ambonezen” (veteranen) naar het Europees Parlement in Straatsburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *