Het eerste filmpje staat al op het internet, en op televisie is hij al te zien. Het eerste filmpje over de herdenking die betrekking heeft op de tweede wereldoorlog.  Die  onze (groot)ouders bewust mee hebben gemaakt, niet in Nederland. Maar in voormalig Nederlands-Indië. De herdenking komt er aan op vrijdag 4 mei op de Dam in Amsterdam, met eindelijk herkenbare elementen van, en voor ons Molukse volk.

Alle verhalen vanuit de periode 1940-1945 wat de Nederlandse hoofdstukken betreft zijn hier bekend. Maar wat weet men nu van de pijn, en leed af wat de “Ambonezen” mee moesten meemaken. Vraag aan de gemiddelde Nederlander, of ze weten hoeveel onthoofdingen zijn geweest door de Japanse bezetter. Omdat men weigerde over de Nederlandse vlag te lopen. Of men weigerde op de foto van koningin Wilhelmina te spugen. Veel “Ambonezen” bogen hun hoofd, zodat de Japanner met zijn samoerai de onthoofding kon voltrekken.

Wie kent de verhalen? Dat families werden uitgehongerd omdat ze trouw bleven aan het koningshuis.  Wie kent nog de term “Ambonezen door de Eeuwen Trouw”? Hoeveel weten dat daar continue verzet werd gepleegd vanaf het moment dat de bezetter daar was, hoeveel procent verzet was er in Nederland? Niet vanaf het moment dat de Amerikanen en hun bondgenoten door Frankrijk trokken richting Nederland, met alle respect tegenover de echte verzetsmensen die hier jaren al vochten!

Nee, men praat over de treinkapingen en gijzelingen van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Maar hadden deze zwarte bladzijden niet voorkomen moeten worden! Had men beter niet de KNIL Ambonezen kunnen veranderen in een soort Gurkha leger? Door de Nederlandse politiek zijn grove blunders gemaakt, en mogelijk zelfs schendingen van mensenrechten tegenover ons volk. Let op hier zullen wij op korte termijn op terugkomen!

Blog:

https://reawaruw7.com/2018/04/04/hoopopdat-wij-nooit-vergeten/

Het verleden bepaalt vandaag de dag, maar ook de toekomst. Het verleden kunnen we niet meer veranderen, maar wel lering uittrekken. Zodat wij in de toekomst niet dezelfde fouten kunnen maken. Maar ook mogelijk de fouten van het verleden kunnen rechtzetten. Dan doen wij recht aan alle herdenkingen!

Daarom is Maluku4Maluku opgestaan, om zaken recht te zetten. En ook de fouten vanuit het verleden te willen herstellen, zodat onze (groot)ouders niet verdwijnen in de vergetelheid in alle geschiedenisboeken.

Een van de elementen na 4 mei zal er kort opvolgen, en dat is de eerste KNIL “Ambonezen” reünie voor de eerste generatie! Dat mag men ook zien als een herdenking, want er zal in een kerkdienst ook stil gestaan worden aan de velen uit de eerste generatie die er niet meer bij kunnen zijn. Let op! Dus niet alleen voor de levende mannen die dienden als militair, maar ook voor de weduwen van de KNIL veteranen die nog in leven zijn. Dit zal drie weken later gehouden worden op zaterdag 26 mei 2018. We spreken over bejaarde mensen, die ook begeleiding mee kunnen nemen. Alles is verzorgd!

Maar mogelijk hebben wij niet alle adressen van deze personen in onze bestanden staan. Daarom! Denk jij dat jij personen kent die uitgenodigd moeten worden? En ontvangt dan een link waarmee men zich kan aanmelden. Er is maar plaats voor 250 personen!

Mail naar salahutu@gmail.com of Facebook(accounts zonder zichtbare personen zullen geen antwoord krijgen) via:

https://www.facebook.com/L.P.Reawaruw

We zijn op Facebook te vinden als groep:

https://www.facebook.com/groups/320559987970070/

Je kan ook onze pagina op Facebook leuk vinden:

https://www.facebook.com/Maluku4Maluku/

Reactie op “Recht doen aan alle herdenkingen, ook op 26 mei

  1. Thank you for аnother informative wеb site.
    Where else may just I get that type of information written in such a perfect method?
    I һave a chаllenge that I ɑm simply now working on, and I have been on the glance out for such information.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *