Hoogeveen – Op initiatief van Leo Reawaruw van actiegroep Maluku4Maluku is het dossier van de Ambonese militairen van het voormalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger, het KNIL, weer tevoorschijn gehaald. In die koloniale tijd in de vorige eeuw werden alle Molukkers als Ambonese KNIL militairen aangeduid.

Tijdens de Japanse bezetting Nederlands-Indië vochten zij voor de Nederlandse driekleur. De erkenning die zij hiervoor verdienen bleef tientallen jaren uit. Totdat Reawaruw het gevecht voor erkenning en rechtvaardigheid aanging. Mét resultaat!

In november 2018 werden alsnog medailles en oorkondes, postuum en levend, uitgereikt aan 13 Molukse oorlogshelden. De 89-jarige Anis Eiromkuy uit Hoogeveen kon daar op dat moment niet bij aanwezig zijn. In bijzijn van zijn echtgenote, kinderen, klein- en achterkleinkinderen ontving hij afgelopen woensdag uit handen van burgemeester Karel Loohuis alsnog de onderscheiding en een Ereteken voor orde en vrede.   

Tekst is te vinden via kan daar niet vertaald worden
Geplaatst op donderdag 4 april 2019 17:03 Hoogveense Courant :

https://www.hoogeveenschecourant.nl/nieuws/hoogeveen/1005709/hoogeveense-knil-veteraan-anis-eiromkuy-krijgt-erkenning.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *