Verzamelen Ta Toru Moluccan Food in Magna Plaza Amsterdam 13.30 uur wees op tijd! Of kom naar de ingang van de parkeergarage Bijenkorf om 14.40 uur. Wees op tijd! Tip reis met de trein want er komen veiligheidszones aan rondom de Dam, parkeren is een probleem en let wel duur! Centraal Station de Dam is tien minuten lopen. Lees dit bericht tot het einde!

ROND 11.00 uur komen wij nog laatste bericht op deze website volg ons via Facebook-evenement:
https://www.facebook.com/events/212952639390824/

Voorafgaand aan de Dodenherdenking om 20.00 uur is er afgesproken met Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Amsterdamse politie en overheid, dat er een speciaal onderdeel in de middag gepland gaat worden. Voor de Molukse gemeenschap in Nederland. Wij roepen alle generaties op van deze gemeenschappen te komen!

 • Dat de Molukse delegatie bestaand uit vier generaties Molukkers uit Nederland begeleid gaat worden door een Tifa Bunji Maluku.
 • De Molukse bestaat uit de jongste deelnemer ooit aan alle plechtigheden rondom de Nationale Dodenherdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam bij de kranslegging, Gersayno Tahitu(5 jaar) Ede.
 • Met als oudste Abe Paliama 94 jaar KNIL veteraan Wierden. Begeleid gaan worden naar de Dam met een Molukse Tifa groep Tifa Bunji Maluku bestaand uit 20 personen.
 • De delegatie zal omringd gaan worden door alle generaties van de Molukse samenleving in Nederland.

Maar wij, als Maluku4Maluku, roepen ook onze Indische broeders en zusters mee te doen, want wij zijn allen lotgenoten. Wij hebben ook onze militairen en burgers te betreuren van de Japanse bezetting. Van de Japanse strafkampen tot de Birma-spoorlijn. Daarnaast liggen op alle erevelden in Indonesië veel Indische en Molukse slachtoffers. Hiermee laten wij zien dat wij een belangrijk onderdeel zijn van de twee minuten stilte, en dat onze (groot)ouders nooit vergeten mogen worden. Want zij hebben letterlijk op allerlei manieren bloed, zweet en tranen geleverd voor het Koningshuis. Onze geschiedenis mag nooit vergeten worden, en ondergesneeuwd worden door al het andere oorlogsleed.

Maluku4Maluku in combinatie met Tifa Banji Maluku zal een muur van geluid gaan geven op de Damrak in de middaguren.

Of te wel Nederland zal het Molukse gezicht en het oer-geluid van de Tifa en Tahuri gaan horen op een van de belangrijkste dagen van de Nederland.

Want wij als Molukse samenleving nazaten van KNIL veteranen omarmen met respect 4 mei en de twee minuten stilte(ook voor onze) gevallenen en slachtoffers. Wij eren onze KNIL Ambonezen militairen en of veteranen die met liefst 170 dragers van Militaire Willems Orde werden gerespecteerd, naast alle andere militaire onderscheidingen.

Dit is het Molukse geluid van het Molukse strijdersvolk, die heeft gestreden voor het Koningshuis en Nederlandse driekleur. Die nog onderweg is naar totale erkenning waaronder het vereffenen met openstaande militaire ereschulden waaronder de nooit betaalde militaire pensioenen of te wel de wachtgelden. Maar ook de erkenning van de 350 kinderen en 150 jonge moeders van de KNIL militairen die achtergelaten werden in oorlogsgebied schreeuwt om erkenning. En als laatste de grote groep AmNed Basodara Gadong die in Indonesië en de Molukken aan het lot overgelaten werden door de Nederlandse Staat vanaf het jaar 1964 tot en met nu! Zij zijn de nieuwe vergeten groep vanuit het KNIL Ambonezen dossier.

 • Verzamelen is bij de parkeergarage Bijenkorf rond de klok van 14.40-14.45 uur wanneer je niet naar Ta Toru gaat! Daar zal dan vertrokken worden met de Molukse delegatie omringd door een Molukse Tifa groep die dan gaan spelen op volle kracht. Zij zullen meelopen tot de ingestelde veiligheidsring die al van kracht is. Daar zal het geluid stoppen eindtijd is 15.30 uur!
 • Delegatie zal drie kwartier blijven staan, om met Molukse en Indische mensen te gaan praten. Daarna zal men naar de Magna Plaza gaan naar het foodgedeelte van Ta Toru daar zal men de tijd overbruggen naar de tijd dat men naar de Nieuwe Kerk gaat. Dit omdat de weersverwachtingen veel minder zijn dan vorig jaar, toen de Dam werd overgoten met zon.
 • Tijd om met leden van de delegatie te spreken voor de pers is voorafgaand van het middagprogramma in Ta Toru vanaf 13.30 uur, of na afloop van de eerste loop na de Dam op de Dam of in Ta Toru vanaf rond 16.20 uur.
 • Maluku4Maluku vind het belangrijk dat wij bijgestaan worden in de middaguren tussen 14.00 – 18.00 uur voordat wij de Nieuwe Kerk gaan betreden. Wij hebben alle begrip dat daarna mensen huiswaarts gaan in verband met de koude weersverwachting. Want het is niet de bedoeling om ziek te worden. Want de volgende dag is het 5 mei Bevrijdingsdag die iedereen moet gaan vieren.
 • Wij bedanken u allen, ook namens KNIL veteraan bapa Abe Paliama en onze jongste deelnemer Gersayno Tahitu voor de steun!
 • Voordat de Molukse delegatie zich op straat gaat vertonen zullen wij onze tocht beginnen met een gebed. Diegenen die dit willen meemaken, adviseren wij op tijd te komen.

ORA ET LABORA

MADJOE SAMA2

MALUKU4MALUKU

2 reacties op “Maluku4Maluku – Programma 4 mei 2019

 1. Ik Talib ben de tweede generatie van wijlen mijn vader Mutiara Turkie, ex- KNIL Ambonees Soldaat van de XXIII Bataljon Infanterie Anjing Nica in Malang, Oost Java.
  Met MV Kota Inten werden wij verschepen, zonder geldig paspoort, van de haven Tanjung Perak Surabaya
  richting Rotterdam, Nederland in medio Januarie 1951.
  Aankomst op een kille winterdag in Rottrtdam in medio Februarie 1951, en op alfabetisch volgorde van de eerste letter van de achternaam werden mij met de bus getransporteerd via Amersfoort naar het woonoord Schattenberg, Gemeente Westerbork, Provincie Drenthe. Geplaats op Barak no.4/kamer no.5.
  Bedden met stroomatrassen en dunne wollendekens. Als het ware dat wij arme repatrianten waren.
  Na de grote overstroming in zuidwest Nederland in 1953 verhuisden wij van Schattenberg naar woonoord Wyldemerck, Gemeente Gaasterland, in de Zuid West Hoek van Friesland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *