Maluku4Maluku staat voor een beweging uit het Molukse volk, wat uitgegroeid is naar de grootste Molukse volksbeweging. Eerst was het de stem van een kleine zwijgende groep binnen de Molukse samenleving. Maar dat is inmiddels veranderd! Dat is natuurlijk ook een normale gevolg van de afgelopen twee jaar, want een volk die strijd naar gerechtigheid op diverse vlakken kijkt naar de daadkracht van een organisatie. Vooral op gebied van eerherstel voor onze eerste generatie.

Maar het eerherstel is gelijk ook voor onze gehele Molukse volk waar dan ook ter wereld. Wij als volk zijn weer zichtbaar geworden, en zijn onder de deksel van doofpot gekomen. De andere Molukse organisaties deden ook geen serieuze pogingen om dit te veranderen. Afgelopen 4 mei is er in Amsterdam in de middaguren een manifestatie geweest van vier generaties van het Molukse volk. Met als Moluks restaurant Ta Toru(Magna Plaza Amsterdam) als verzamelplaats en muziekgroep Tifa Bunji Maluku uit Krimpen a/d IJssel met speciale gast Nippy Noya werd er een staaltje Moluks erfgoed in de hoofdstad van Nederland ten toon gespreid. Dat zal zeker vaker gaan gebeuren! Want daar word nog steeds over nagepraat ook door de Nederlanders:

Welke resultaat, van andere organisaties, kan de volgende zaken overtreffen? 

  • Erkenning naar internationale veteranenstatus, ook uitgesproken door minister-president Mark Rutte. In de Ridderzaal in aanwezigheid van koning Willem-Alexander, en drie Molukse veteranen.
  • Medaille-uitreikingen door de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven, en Kolonel L de Vos tevens directeur van Veteranen Instituut Nederland.
  • Maar ook door minister van defensie A. Bijenveld met felicitaties van de koning op het Binnenhof in Den Haag.
  • Prominente aanwezigheid tijdens Nationale Veteranendag met een eigen tent op het Malieveld. Dit jaar met een extra plek voor zestig personen in een andere grotere tent tijdens Nationale Veteranendag op zaterdag 29 juni.
  • Natuurlijk ook de aanwezigheid van een Molukse volksdelegatie bestaande uit vier generaties in de Nieuwe Kerk en tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam op 4 mei en bij de komende viering van 75 jaar Vrijheid zullen wij ook in bepaalde steden als Molukse volk aanwezig zijn.
  • Maluku4Maluku heeft sterke banden met alle nationale perskanalen van dagbladen tot radio en tv. Dit heeft geresulteerd in indringende verhalen over het aangedane leed op het Molukse volk.
  • Tenslotte de uitnodiging die wij als volksbeweging mochten ontvangen om naar het Europees Parlement in Straatsburg te komen, op initiatief van Europarlementariër Marcel de Graaff werd er ook nog een expositie gehouden. Dezelfde Marcel de Graaff is staat weer op de kieslijst voor de Europese verkiezingen deze maand, en wij zullen hem steunen. Want onze stemmen gaan naar de persoon die het Molukse volk wilt helpen naar gerechtigheid binnen het KNIL Ambonezen dossier. Ongeacht welke partij deze persoon zit, want hij is wel duidelijk in ons verhaal. De Nederlandse Staat dient alle militaire ereschulden of te wel de KNIL PAYBACK inlossen!  Er is tot nu toe geen enkele politieke persoon of organisatie geweest die daar duidelijk in was. Zelfs geen enkele Molukse persoon die zich begaf binnen de Nederlandse politieke arena heeft dit nooit geuit! Raar, maar waar!

We hebben net 4 mei gehad met een de grootste krans buiten de officiële kransen, want we kunnen niet daar naar toe met een goedkoop bosje bloemen. Twee padvinders droegen de krans voor KNIL Ambonezen / AmNed Basodara Gadong / Vergeten Kinderen en Moeders! Binnen onze delegatie van het Molukse volk van vier generaties, vielen bapa Abe Paliama(94 jaar) uit Wierden op. Maar ook de jongste deelnemer ooit aan alle plechtigheden Gersayno Tahitu(5 jaar) uit Ede.

We krijgen berichten door dat velen thuis voor de televisie gewacht hebben tot dat wij de krans hebben gelegd. Maar de NOS uitzending stopte direct na de officiële grote kransen. Wel moet opgemerkt worden dat er vorig jaar een Molukse veteraan de krans van Azië heeft gelegd. Bapa Piet de Kock heeft dat toen gedaan, mogelijk is dat niet opgevallen. Maar wij als delegatie zijn toen allemaal opgestaan, en hebben de ere-groet gebracht. De kans dat wij volgende editie wel een krans mogen leggen is groot aanwezig, maar daar kunnen we geen uitspraken over doen.

Maluku4Maluku zal doorgaan met alle activiteiten om tot een snelle resultaat te komen om naar een financiële afhandeling te komen. Wij worden hierin bijgestaan door Michael Ruperti van Cleerdin & Hamer Advocaten Amsterdam, en Vincent Dolderman en Rob Remie van Dolderman Letselschade Advocaten Utrecht.

Wij allen hebben geen tijd te verliezen, want elke maand verliezen wij een persoon uit onze eerste generatie! In eenheid van alle generaties kunnen wij een vuist vormen richting de Nederlandse overheid binnen deze kwestie. Het is nu of nooit! Wij allen zijn verplicht nog eenmaal in eenheid op te staan om gezamenlijk het eerherstel te gaan binnenhalen in allerlei vormen voor de eerste generatie(ook voor de velen die er niet meer zijn)!

Gisteren vrijdag 10 mei bereikte ons het bericht dat bapa Oto Matulessy(93 jaar) uit Moordrecht is overleden. Hier een foto van KNIL veteraan Matulessy tijdens bezoek aan de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven 21.11.2017 te Hilversum. Maluku4Maluku wenst de familie sterkte om dit zware verlies te verwerken.

Maluku4Maluku dekt eigenhandig de kosten, en we zijn ons alweer aan het voorbereiden voor zaterdag 29 juni Nationale Veteranendag op het Malieveld in Den Haag. Den Haag tevens het politieke centrum van Nederland, waar we deze editie met flyers en veel promotie-materiaal willen komen. Ook willen we meer reclame-uitingen rondom  en in onze beide tenten maken.  Wij als Molukse volksbeweging zullen onder leiding van Maluku4Maluku ons nog meer gaan profileren. Want wij dienen steun te krijgen van de Nederlandse burger, en die kunnen we zaterdag 29 juni bereiken. Want het bezoekersaantal ligt op honderdduizend personen uit heel Nederland. Maar er wordt ook  nagedacht om ook op andere activiteiten aanwezig te zijn. Om meer steun en sympathie te verwerven voor de KNIL PAYBACK.

Maluku4Maluku komt met een andere term en dat is KNIL PAYBACK!

Frontman Leo Reawaruw in gesprek met Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer over nazorg KNIL Ambonezen

Want men moet niet denken dat wij tevreden zijn met een fooi van 25.000 euro. Terwijl er nog wachtgeld of te wel militair pensioen afgerekend moet worden dat met gemak naar de 200.000 euro gaat.  Dan zijn er nog openstaande rekeningen die te maken hebben met reputatie-schade, emotionele-schade, affectie-schade! Spreken we nog niet eens over het verzaken van nazorg op de (KNIL) veteranen en hun relaties(familie), en 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders. Tenslotte de grote groep die onder de naam AmNed Basodara Gadong vallen als relaties(kinderen) van veteranen die in pure armoede werden gedompeld in Indonesië.  Meld je aan als eerste en of tweede generatie van de KNIL Ambonezen via:
https://maluku4maluku.com/?page_id=1356

Binnenkort zal Maluku4Maluku in samenwerking met nationale perskanalen het doofpotdossier babysterfte in de barakken zoals Kamp Vught en Kamp Westerbork aan de kaak stellen. Maar ook de hoge sterftecijfer binnen de kinderen die in de barakken werden geboren en opgroeiden moet naar buiten gebracht worden. Met name binnen de tweede generatie Kamp Vught en Kamp Westerbork zijn er de afgelopen vijftien tot twintig jaar veel gestorven. Dit moet verband hebben met de erbarmelijke omstandigheden van opvang, in bijna dezelfde woonomstandigheden waar de Joden hebben doorgebracht onder het naziregime.

Afgelopen week zijn er in Amsterdam door voorzitter Leo Reawaruw gesprekken geweest met een Joodse Rabbijn. Dit heeft geresulteerd in een samenwerkingsverband met Maluku4Maluku, wij zullen dit mogelijk in de tv-uitzending Salahutu TV van woensdag 22 mei laten zien via Salto TV Amsterdam.

Wij vragen aan het Molukse volk in Nederland, dus aan alle generaties een kleine bijdrage te storten om de kosten te gaan dekken voor en van afgelopen 4 mei en de aankomende Nationale Veteranendag zaterdag 29 juni 2019.  

We vragen om ons te steunen om de kosten te dekken van afgelopen 4 mei Nationale Dodenherdenking en aanstaande Nationale Veteranendag zaterdag 29 juni 2019 met een vrijwillige bijdrage van: 10 of 20 of meer eenmalig  te storten onder vermelding van Gift 4mei/29juni Bankrekeningnummer L.P. Reawaruw NL39ABNA0465955266

Wij danken u alvast voor uw bijdrage, willen u allen de speciale uitzending van 4 mei alvast via YouTube laten zien. Kijk elke woensdag 23.00 uur naar Salahutu TV en elke zondag om 11.00 uur in de herhaling op televisie of via www.salto.nl

Reactie op “Het Molukse volk blijft bewegen met Maluku4Maluku

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *