‘Etnisch profileren gebeurt vaker dan wij denken’

Leo Reawaruw Molukse veteraan en voorzitter Stichting Maluku4Maluku

‘In een ver verleden heb ik zelf ook wel eens meegemaakt dat ik etnisch werd geprofileerd. Ik was ooit een van de eerste donkere buitendienstmedewerkers in Nederland. Bij een grote multinational werkte ik in de sales en ik kreeg om de zoveel jaar een nieuwe auto omdat mijn werkgebied zo groot was. Ik woonde toen in Harlingen, in een arbeiderswijk – en ja, ik werd regelmatig aangehouden. ‘Heb je weer een nieuwe auto?’, vroegen ze dan. ‘Ja, een leaseauto’, antwoordde ik. Pas jaren later hoorde ik van het fenomeen etnisch profileren. Ik zag die rapper Typhoon zijn verhaal doen op TV en toen dacht ik voor het eerst: ‘Hé, dat heb ik vroeger ook meegemaakt!’

Maar ja, ik ken ook mensen die een uitkering hebben en in allerlei handeltjes zitten. En dan rijden ze wel in dikke bakken door de stad. Als je dan wordt aangehouden, is het dan ook etnisch profileren? Lastig. Ik vind het eigenlijk ook wel weer grappig. Nederland is soms zo dubbel. We hebben net met de Europese verkiezingen wel weer allemaal gestemd op de PvdA, voor meer immigratie dus. Gaan we die migranten straks ook allemaal etnisch profileren?

Etnisch profileren zal niet verdwijnen denk ik. Maar het is wel echt schandalig wat de Belastingdienst heeft gedaan. Als je dat als staat toelaat dan ga je wel richting het einde van de democratie. Een democratie mag staatsburgers niet anders behandelen op basis van kleur of achtergrond. Dit mag je niet toelaten, je moet het keihard aanpakken. Het probleem is dat de ministers de macht niet hebben om iets te veranderen. Een minister is een passant, die zit vier jaar op een departement. Wil je het probleem echt dieper aanpakken, dan moet dit echt op hoog niveau gebeuren bij Justitie of bij Financiën, als je het hebt over de Belastingdienst. Daar moet je dan de directeur-generaal van zo’n ministerie op afstraffen. Die hoge bazen zitten er voor het leven. Als je het die mensen lastig maakt, dan krijg je iets voor elkaar als het aankomt op het voorkomen van etnisch profileren.’

Artikel komt van De Kanttekening is hier geplaatst omdat het in drie talen gelezen kan worden, het originele bericht is hier te vinden: https://dekanttekening.nl/dk-panel/etnisch-profileren-gebeurt-vaker-dan-wij-denken/

Maluku4Maluku zal in de maand juni het eerste gesprek gaan voeren met een gemeente die is aangeschreven door Maluku4Maluku. Dit gesprek zal gaan over de steeds weer terugkomende kosten van grafrechten. Voor de KNIL veteranen en hun weduwen die er niet meer zijn. Frontman Reawaruw “Zij allen werden geboren onder de klapperboom in de tropen, en zij wilden onder dezelfde klapperboom begraven worden. Dit is hun allen ontnomen door dienstbevelen en valse beloften. Nu liggen ze in de koude grond, Nederland moet hun ontslaan van de grafkosten! Dit uit oogpunt van redelijkheid en billijkheid.”

Er zal ook overleg komen met Maluku4Maluku en de overkoepelende organen voor en van Nederlandse gemeentes. Maar ook andere onderwerpen zullen passeren zoals het behoud van de KNIL rechten om bij elkaar te wonen in een wijk, met een gebedsruimte om geloof te belijden. Inclusief een ontspanningsruimte of te wel een stichting. Want dit dient landelijk geregeld worden, zodat alle gemeentes weer bijgespijkerd gaan worden over de lopende en bestaande afspraken tussen de KNIL veteranen en de Nederlandse Staat !

Morgen om 23.00 uur via Salto 1 TV Amsterdam herhaling van de uitzending van zondag 2 juni met Njonja Soumokil. Ook rechtstreeks te zien dan via www.salto.nl

Reactie op “KNIL grafkosten & Een minister is een passant, die zit vier jaar op een departement.

  1. Etnisch profileren gebeurt al heel lang.
    Mijn zwager een Indische jongen met een Nederlandse achternaam en een donker tintje kwam in de jaren 70 als Korporaal KVV’er regelmatig uit Duitsland terug in militaire colonne.
    Hij werd door de Marechaussee altijd eruit gehaald om zijn plunjebaal te inspecteren. Dan draag je s’Konings wapenrok.
    En die inspecteur der veteranen vind ik ook maar heel slap in zijn toespraakje!
    En bovendien had hij het over ‘jullie’ i.p.v. ‘U’. Niet erg beleefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *