Vandaag is toch weer een speciale dag geworden.

(Tekst is een weergave van de dag op Facebook)

Oom Leo Reawaruw was genomineerd voor de Witte Anjer prijs 2019. Een prijs die speciaal voor mensen in het leven is geroepen die zich inzetten voor het wel en wee van Veteranen die dit land hebben gediend.

Afgelopen twee jaar heb ik zoveel meegemaakt mede dankzij oom Leo in de strijd om erkenning en eerherstel voor de KNIL-Ambonezen die jarenlang dit land hebben gediend en jarenlang actief in staat van oorlog hebben geopereerd. Zij die hun geboortegronden zijn verloren, onder zijn gegaan in valse beloftes en respectloos zijn afgedankt door de Nederlandse staat. Het verhaal van de oorsprong van mijn bestaan hier in Nederland dat gewoon verdoezeld is is weer in de hoogste regionen van politiek Den Haag en defensie beland. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Hier zit dag en nacht werk in.

Vier generaties vertegenwoordigen het Molukse volk tijdens Nationale Dodenherdenking Amsterdam 2018….Manu Wattimury(zoon van Marcel vertegenwoordigde de vierde generatie)

Daarom nomineerde ik oom Leo voor de Witte Anjer prijs om net zoals hij ons verhaal weer op de kaart te zetten. Want nee beste mede-Nederlanders, wij Molukkers zijn niet alleen treinkapers of motorclub Satudarah. Onze opa’s en oma’s hebben de grootste offers gebracht. Het hoogst gedecoreerde legeronderdeel dat Nederland ooit heeft gekend. Respect en eer voor hen die hun bizarre en onverdiende noodlot hebben gedragen, zoals echt helden betaamd. Helden voor en na de oorlog van een slagorde dat zeer zeldzaam is.

De algemene overtuiging van deelnemers, juryleden en aanwezigen was dat oom Leo ging winnen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Het spande erom. Van de 100 genomineerden waren er 20 aanwezig en 4 inclusief de winnaar ‘Maaike Hoogewoning’ werden uitgelicht en naar voren geroepen.

Oom Leo en Daniël Apituley en ik moesten bij verassing als eerste naar voren komen. Onverwachts kregen we de microfoon in onze handen gedrukt. Op dat moment in een volle zaal in het 5 sterren Hotel Indes te Den Haag hebben wij de Molukse stem laten horen. Mijn stem verraadde mijn emoties, omdat ik niet verwacht had dat ik daar zelf zou staan en spreektijd zou krijgen. Maar ben blij dat wij de stemmen van onze eerste generatie hebben kunnen laten horen op zo’n bijzondere gelegenheid tegenover de organisatoren en afgevaardigden van defensie, gemeente Den Haag en het grootschalige Nationale Veteranendag.

Bij de borrel groette de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht mij lachend met ‘Hey activist, mooi verhaal!’, ‘Dit is de eerste keer dat ik iemand de microfoon uit de handen van de presentator heb zien rukken’. Moest even nadenken, maar dat had ik idd gedaan lol. Een andere jurylid drukte me stevig de hand en zei ‘blijf je verhaal vertellen!’

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven

De laatste verassing was dat mijn nominatie verhaal(lees hier onder) is afgedrukt in het Witte Anjer prijs 2019 boekje. Een korte ode aan mijn beide wijlen opa’s en alle andere opa’s en het werk en onverzettelijke inzet van oom Leo.

Respect is geen woord dat je zomaar rondstrooit. Het is iets dat zich uit in wat je wel of niet doet op de momenten dat het moet. Onze eerste generatie is er bijna niet meer, niet normaal héy!?!?

Bij deze onze oprechte felicitaties en respect naar Maaike Hoogewoning, want er kan er maar één de winnaar zijn.

In gedachte weet ik dat echte winnaars blijven doorgaan totdat met diverse kleine stappen de eindstreep is behaald. Vandaag was bijzonder en mooi, maar het beste moet nog komen.

Tot dan!

AMEN

AANMELDPROCEDURE VOOR EERSTE EN TWEEDE(SOMS DERDE) GENERATIE: https://maluku4maluku.com/?page_id=1356

Gemaakt door Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag

Tekst van de nominatie van Marcel, ook opgenomen in boekje Witte Anjer Prijs 2019:

Ik ben Marcel Wattimury. Kleinzoon van twee KNIL Veteranen. Tevens ben ik voorzitter van een te realiseren Moluks monument in mijn woonplaats Alphen aan den Rijn.

Ben gedreven in het realiseren van een stuk waardigheid en herwaardering van de KNIL Ambonezen en hun lot als veteranen die trouw de Nederlandse driekleur hebben gediend. Vergeten helden waar veel Nederlanders die zich hebben begeven in Nederlands-Indië en hun nazaten hun leven, tot vandaag de dag zich zonder dat te beseffen, aan te danken hebben.

Mijn initiatieven gevoed door de briefwisselingen die ik gevonden en nagelezen heb in de mappen van mijn wijlen opa Dominggus Wattimury. Die tijdens de tweede wereldoorlog vanuit Australië als commando voor de militaire inlichtingendienst N.E.F.I.S (voorloper van de Militaire Inlichtingen Veiligheid Dienst)heeft gewerkt en na de tweede wereldoorlog ook belangrijk werk heeft gedaan voor deze inlichtingendienst.

Hun wachtten een lot die geen enkele veteraan verdient. In hun zoektocht naar erkenning en waardering kregen ze altijd ‘NEE’ op het rekest. Sterker nog, eenmaal in Nederland voor een tijdelijk verblijf zijn ze alleen maar verder de grond in getrapt op een onwaardige manier en zijn zij inmiddels zo gestorven.

In mijn motivatie hun werk voor erkenning af te maken ben ik Leo tegen gekomen. Omdat ik zag dat hij iets deed wat in de lijn van het werk van mijn opa is. Hun verhaal uit de doofpot halen en publieke erkenning bewerkstelligen voor hen die dat verdienen ook al zijn ze er niet meer. Nu de laatste KNIL Ambonezen nog in leven zijn wilt Leo dit toch voor hun bereiken als symbool voor alle KNIL Ambonezen. Dit doet Leo geheel vrijwillig en met heel weinig middelen. Toch heeft hij in korte tijd heel veel bereikt.

Daarom gaat mijn respect uit naar Leo Reawaruw uit Leeuwarden en nomineer ik hem voor de Witte Anjer Prijs.’

Dayrohn Wiesken – Antilliaanse (Nederlandse) veteraan

Tekst nominatie Daniel:

Goedemiddag, 

Tijdens mijn studie aan de kunstacademie in Rotterdam leerde ik Leo Reawaruw kennen, ik wilde toen een korte docu maken over de 1e, 2e en 3e generatie Molukkers in Nederland en hoe zij denken over onze komst en verblijf in Nederland. Wat mij opviel was Leo’s bijzondere kijk op de zaak. Heel anders dan veel Molukkers die ik ken. Hij heeft me onder andere verteld over zijn uitzending naar Libanon en dit is een van de katalysatoren geweest voor mijn interesse  en latere aanmelding als reservist bij Defensie. Ik heb voornamelijk digitaal contact gehouden met Leo en vooral zijn inspanningen rondom de erkenning van de 1e generatie Molukkers gevolgd.

Wat een fantastische prestatie om hem samen met onze oudjes in de Ridderzaal te zien zitten tijdens Veteranendag 2018. Door zijn inspanningen wordt ons verhaal na 70 jaar eindelijk op de kaart gezet en ook dit van de Indische vergeten veteranen van de KNIL. Hiervoor mijn respect en de ere-groet. 

Mijn nominatie voor de Witte Anjer Prijs: Leo Reawaruw uit Leeuwarden.

Hartelijke groet,

Daniël Apituley

AANMELDPROCEDURE VOOR EERSTE EN TWEEDE(SOMS DERDE) GENERATIE: https://maluku4maluku.com/?page_id=1356

Minister-president Mark Rutte in de tent van Maluku4Maluku op het Malieveld tijdens Nationale Veteranendag 2018. Onze tent staat op het terrein waar de tenten zijn met puntdaken, Dat is een hoek waar alle organisaties staan die betrekking hebben met Nederlands-Indië onze buren zijn wederom de Vereniging Oud Militairen Indië(en Nieuw-Guinea) met Generaal L. Noordzij. De koning en voltallige regering en hoge officieren begeven zich na 14.00 uur op het Malieveld, en ook bij de tenten met puntdaken het zogenaamde Veteranen Plaza. Neem een foto van jouw (groot)ouders mee, zodat ze allen weer zichtbaar worden. Breng ze allen de eer en respect op het grootste jaarlijkse evenement op het gebied van defensie!

Kom naar het Nationale Veteranendag op zaterdag 29 juni, en neem een foto van jouw (groot)ouders mee. Zodat de KNIL Ambonezen weer zichtbaar worden. Maluku4Maluku heeft een eigen tent in de hoek van de zogenaamde Veteranen Plaza dit zijn de tenten met de puntdaken. In onze tent kunt u informatie krijgen over de aanmeldprocedure om de claim van de openstaande militaire ere-schulden van de KNIL binnen te halen. Ook Indische contactpersonen en veteranen zullen aanwezig zijn om aanmeldingen van onze wapenbroeders en hun nazaten aan te melden. Ook zal natuurlijk Rabbijn Simon Bornstein aanwezig zijn voor Joodse veteranen en hun nazaten, die ook in de KNIL actief zijn geweest. Ook zullen er medewerkers van het advocatencollectief aanwezig zijn.

Vanavond om 23.00 uur het Molukse wekelijkse televisie-programma VETERANS4VETERANS op SALTO 1 TV AMSTERDAM en in de herhaling zondag 11.00 uur ook rechtstreeks te zien op mobiele telefoon of laptop enzovoorts via WWW.SALTO.NL

2 reacties op “Heel anders dan veel Molukkers die ik ken! (Derde generatie aan het woord)!

  1. Het is schandalig hoe de Nederlandse staat Uw grootouders hebben behandeld. Gelukkig heb ik in Bronbeek nieuws of in het veteranen blad foto’s gezien dat er eindelijk erkenning komt.Wel erg laat maar gelukkig zijn er nog enkele die het geluk mogen mee maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *