De afgelopen periode heeft het KNIL Ambonezen dossier veel aandacht getrokken, dit door de inzet van Stichting Maluku4Maluku. De stellingname is dat de Molukse samenleving een volwaardige onderdeel is geworden van de huidige Nederlandse maatschappij.  Het Molukse volk heeft zich vanuit een totaal kansloze positie naar boven geworsteld. Dankzij onze eerste generatie, die de veerkracht had om ons te bewegen om naar boven te knokken. Met het geloof als leidraad, daarom altijd Ora et Labora ! De aandacht van de laatste tijd die wij zelf hebben opgehaald is door aanwezig te zijn op belangrijke herdenkingen, want daar komen wij de Nederlandse burgers tegen. Natuurlijk ook de wapenbroeders of veteranen van onze eerste generatie of ze nu Indisch, Nederlands, Joods, Surinaams of Antilliaans zijn dat maakt niet uit.

Zij allen hebben veel begrip voor onze strijd naar totale erkenning en waardering, en krijgen dan ook de kansen om dit eindelijk uit te spreken.

Ambonezen dat zijn mijn vrienden en wapenbroeders! Veteraan Bruyn uit Katwijk Roermond 07.09.2019

Wij kunnen u allen verzekeren dat alles gepaard gaat met opgekropte emoties. Zij allen wensen ons veel sterkte en succes toe, en zeggen allemaal ga voor jullie militaire rechten en ereschulden. Want wat de Nederlandse regeringen jullie hebben aangedaan, daar schamen wij ons allen voor. Natuurlijk zijn tijdens de herdenkingen gesprekken met de top van defensie, daar merken wij dat er veel begrip is voor de KNIL Ambonezen.

Nu Nederland 75 jaar Vrijheid viert, doen wij daaraan mee. Omdat in de Tweede Oorlog veel verzet, en opofferingen zijn geweest door de Molukkers in het voormalig Nederlands-Indië. De term “Ambonezen door de Eeuwen Trouw” is niet voor niets ontstaan. Er zijn op dit moment enkele Indische organisaties en of personen die op het internet de term  2020Geen75jrVrijheid schrijven. Alsof wij als Molukkers daar niets over weten, maar we kunnen in alle ellende die wij mee hebben gemaakt. En ons volk nog meemaakt op de Molukken nog wel zakelijk denken. Want deze term zal Stichting Maluku4Maluku nooit gebruiken. Waarom niet? Omdat onze (groot)ouders deel uit maken van de 75 jaar Vrijheid.

Indische organisaties weren nog steeds de Molukse belangenbehartiger van KNIL en Molukse veteranen

Het Koningshuis heeft niet voor niets alleen op de Molukse eilanden een brief uit vliegtuigen doen uitstrooien, als dankbrief. Wij respecteren ook 75 jaar na dato alle inspanningen van de Ambonezen tegenover het Japanse bezetting.

Daarnaast alle Indische personen die dit op het internet zetten? Die moeten dan ook daad bij woord voegen, en ook niet verschijnen bij herdenkingen zoals 4 mei, en 14 en 15 augustus. Of is dan hun ego, eer en roem belangrijker? Het is ook vreemd dat deze personen niet naar Roermond zijn geweest, net zoals de afwezigheid van de Tweede Kamer voorzitter Aryb.

Maluku4Maluku is nu achter de schermen druk bezig om diverse datums(onder andere Krimpen aan den IJssel, Vaassen, Culemborg) weer in te plannen om presentaties te gaan geven. De provincie Limburg zal voor het eerst aangedaan worden dit jaar. Maar ook zal een vervolggesprek komen in de gemeente Wierden over de vrijstelling van grafrechten van KNIL veteranen. De gemeente Hoogeveen / Elst zal ook weer aangeschreven worden om ingepland te worden.

Grafrechten werd aangezwengeld door Maluku4Maluku naar aanleiding van het graf van de vrouw van KNIL veteraan bapa Abe Paliama uit Wierden

Eind deze maand zal er in regio Tiel een presentatie gegeven worden aan Nederlandse veteranen en de plaatselijke overheid.

Maar! Ook zal Maluku4Maluku op eigen kracht gaan praten met ministeries in Den Haag! Het is nu een kwestie van inplannen van de agenda.

Eindelijk krijgt de Nederlandse overheid de enige belangenbehartiger van het KNIL Ambonezen dossier tegenover hun te zitten.

Indisch Platform voorzitter Delhaye Silfraire heeft geen binding met Molukse samenleving, maar heeft de Molukse gemeenschap steeds genoemd om subsidies binnen te slepen.

Alle besprekingen en uitkomsten waarin alleen maar Indische personen over de zogenaamde Molukse gemeenschap spraken? Leggen wij naast ons neer! Want waar haalden zij de gore lef vandaan, om voor ons als Molukse gemeenschap te gaan praten en onderhandelen. Deze organisaties hebben de Molukse gemeenschap misbruikt om sterker over te komen bij de overheid. En vooral subsidies voor hun op te halen! Maar hadden zij een mandaat van ons? Nee! En de overheid had de taak om dit te onderzoeken. De meeste Indische personen die toen onderhandelden hadden bijna geen enkele militaire achtergrond, of hun vader had een Japanse militair moeten zijn. Maluku4Maluku zal in een latere stadium opkomen voor Indische veteranen, of hun kinderen. Net zoals de KNIL veteranen of hun kinderen, van Joodse en of Israëlische,  Nederlandse, Antilliaanse en of Surinaamse wapenbroeders.

KNIL veteraan Nussy uit Woerden kreeg vorig jaar door inzet van Maluku4Maluku eindelijk na bijna 75 jaar zijn oorlogsmedailles.

De allereerste activiteit zal deze zaterdag plaatsvinden in Utrecht, daar organiseert Dolderman Letselschade Advocaten een gratis inloopspreekuur. Omdat de verwachting is daar er ook vanuit de KNIL veteranen vragen gesteld kunnen gaan worden, zal Stichting Maluku4Maluku ook aanwezig zijn met een vertegenwoordiging. Dit zal plaatsvinden tussen 18.00 – 20.00 uur de deuren zullen al vanaf 17.30 uur open zijn. Entree is gratis

De volgende activiteit zal zijn een tweede Sunset March in Nijmegen, Maluku4Maluku heeft verzoeken binnen gekregen om dit weer te organiseren vanuit de Molukse samenleving. En zal ingaan op dit verzoek.

De tweede Sunset March van Maluku4Maluku binnenkort in de agenda op verzoek

De verwachting is dat er zaterdagavond een lid van AmNed Basodara Gadong naar Utrecht zal komen, omdat deze persoon nu in Nederland is. Ook de ambassadeurs van Maluku4Maluku Saar Letsoin(Vergeten kinderen en moeders) en rabbijn Simon Bornstein zullen aanwezig zijn.

Dolderman Letselschade Advocaten maakt onderdeel uit van het advocatencollectief die geleid wordt door Michael Ruperti van Cleerdin & Hamer Advocaten Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *