De herfst is aangebroken, het parlement is volledig weer actief. Na Prinsjesdag en vooral de moord op een advocaat uit Amsterdam is iedereen bij de les in politiek Den Haag. Of Nederland nog te redden is van het predicaat “narcotica-staat” zal de komende jaren blijken.  De Nederlandse overheid heeft een versnelling nodig in deze kwestie, maar daar niet alleen in. Want bijna niemand maakt zich druk om het feit dat in de ex-kolonie Nieuw-Guinea op het volk van Papua schendingen van mensenrechten worden gepleegd. Terwijl er veel beloftes niet zijn nagekomen door de Nederlandse overheid ten aanzien van het volk van Papua.

Weer een doofpot-dossier vanuit het voormalig Nederlands-Indië die moeite heeft op aan het daglicht weer te verschijnen.

De netelige kwesties vanuit de ex-kolonie dient in het jaar van 75 jaar Vrijheid maar eens opgelost te worden, met name als eerste voor de veteranen die nu nog in levend zijn, verdienen dit. De veteranen met name van de KNIL Ambonezen verdienen hun wachtgelden(militaire pensioenen), en hun militaire onderscheidingen. We praten maar over een klein groepje overgebleven mannen die op dienstbevel voor zes maanden in 1951 hier belanden. Mannen die vooral nu terugkijken naar hun militaire verleden, en alle wonden die door een dun laagje waren bedekt allemaal weer open zijn. Kortom, met alle aandacht die ze afgelopen jaren hebben gekregen alle vormen van Post Traumatische Stress Syndroom vertonen. Er is al contact met de Nederlandse overheid gemaakt door Maluku4Maluku om naar een snelle oplossing te komen voor de hoogbejaarde veteranen. Nu nog binnen de viering van 75 jaar Vrijheid naar passende voorzieningen komen.

In een nieuwe aflevering van veteranentelevisie Veterans4Veterans via de Amsterdamse omroep Salto TV zal er aandacht besteed gaan worden, met name aan het verhaal dat er ook Papua veteranen waren, en of zijn die in de KNIL hebben gediend. Sprookje? Kijk naar de aftrap van een nieuw seizoen van veteranentelevisie.

De uitzending is vanavond om 23.00 uur en zal zondagochtend om 11.00 uur herhaald worden, is ook via internet live te zien.

Verder zal er aandacht besteed worden aan de herdenking van de “Friese gevallenen” in de Rengerspark in Leeuwarden, maar ook aan de Roermond herdenking bij het Nationaal Indië-Monument. Voor de rest zal rabbijn Simon Bornstein te zien zijn als gast-presentator in en rondom de Kazamatten-museum in Kornwerderzand. 

Waar Friese militairen zich niet wilden overgeven aan de Duitsers in het jaar 1940. Den Haag moest er aan te pas komen, zodat zij zich overgaven aan de bezetter.

Reactie op “Papua veteranen, herdenkingen Leeuwarden en Roermond, Kazematten-museum op Veterans4Veterans(veteranen-televisie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *