Eindelijk erkenning voor KNIL-veteranen

De Telegraaf – JAN-WILLEM NAVIS 28 mei 2018

Bij het Veteraneninstituut, dat namens defensie voor oud-strijders optreedt, werden hoge onderscheidingen uitgereikt aan twee veteranen, tijdens een bijeenkomst waar ook veel familieleden van inmiddels overleden Molukse KNIL’ers aanwezig waren. „Het was een zeer emotioneel samenzijn”, vertelt Leo Reawaruw van de organisatie Maluku4Maluku, die het eerbetoon heeft bewerkstelligd.

„U heeft ons land en koningshuis gediend. Voor het verlies van Indië heeft u de hoogste prijs betaald. Maar u verloor nooit uw trots. En u verloor nooit het hoge aanzien van uw Nederlandse wapenbroeders.” Met die woorden uitte kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteraneninstituut, zijn waardering voor de inzet van de Molukse KNIL-veteranen in voormalig Nederlands-Indië.

Trots nooit verloren

Tevens reikte de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, generaal Van Griensven, het Mobilisatie Oorlogskruis en het Ereteken voor Orde en Vrede uit aan veteraan Frederik Nussy (97).
Zijn kompaan Antonie Pattinama (89) kreeg het Ereteken voor Orde en Vrede.
Eregast

De Molukse oud-militairen zijn eind juni bovendien eregast op Veteranendag. Zo wil defensie de duizenden militairen eren die aan Nederlandse zijde meevochten in het leger, voor en tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

De Molukkers vochten tijdens en in de jaren na de Tweede Wereldoorlog trouw mee aan Nederlandse zijde, en hoopten een eigen onafhankelijke republiek te krijgen in een gedekoloniseerd Indonesië. Het nieuwe bewind van dat land drukte opstanden in deelregio’s echter meteen de kop in, waarna duizenden KNIL-veteranen en hun familie naar Nederland werden verscheept.

Gratis en voor iedereen, met op het Malieveld een speciale tent met KNIL Veteranen – Stichting Maluku4Maluku in samenwerking met Veteranendag (Defensie – Inspecteur Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven)

Kampen

In de arme wederopbouwjaren werden ze hier gehuisvest in kampen. Bij het aan land komen werden ze onverwacht uit militaire dienst ontslagen; bovendien kregen ze drie jaar geen soldij.

Het duurde jaren voordat de rol van de Molukkers in Nederlands-Indië op waarde werd geschat, schetste Ludy de Vos. „Het zijn offers die pas veel later, in de jaren tachtig en negentig en recentelijk, enigszins werden gecompenseerd, meestal slechts gedeeltelijk.”

KNIL’ers hebben „offers gebracht die veelal niet op waarde zijn geschat”, aldus De Vos. Hij doelt daarmee op het feit dat pas de afgelopen jaren erkenning van de overheid voor de inzet van de Molukkers is gekomen.

KNIL veteranen – met van rechts naar links (stafofficier IGK) Luitenant-Kolonel T. van Mastrigt / Frontman-voorzitter Stichting Maluku4Maluku L. Reawaruw / Kolonel L. de Vos tevens directeur Veteranen Instituut Doorn / Inspecteur Generaal der Krijgsmacht H. van Griensven

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2088646/eindelijk-erkenning-voor-knil-veteranen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *