Eindelijk erkenning voor KNIL-veteranen
De Telegraaf – JAN-WILLEM NAVIS 28 mei 2018
Bij het Veteraneninstituut, dat namens defensie voor oud-strijders optreedt, werden hoge onderscheidingen uitgereikt aan twee veteranen, tijdens een bijeenkomst waar ook veel familieleden van inmiddels overleden Molukse KNIL’ers aanwezig waren. „Het was een zeer emotioneel samenzijn”, vertelt Leo Reawaruw van de organisatie Maluku4Maluku, die het eerbetoon heeft bewerkstelligd.
De Molukse oud-militairen zijn eind juni bovendien eregast op Veteranendag. Zo wil defensie de duizenden militairen eren die aan Nederlandse zijde meevochten in het leger, voor en tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.
De Molukkers vochten tijdens en in de jaren na de Tweede Wereldoorlog trouw mee aan Nederlandse zijde, en hoopten een eigen onafhankelijke republiek te krijgen in een gedekoloniseerd Indonesië. Het nieuwe bewind van dat land drukte opstanden in deelregio’s echter meteen de kop in, waarna duizenden KNIL-veteranen en hun familie naar Nederland werden verscheept.
Kampen
In de arme wederopbouwjaren werden ze hier gehuisvest in kampen. Bij het aan land komen werden ze onverwacht uit militaire dienst ontslagen; bovendien kregen ze drie jaar geen soldij.
Het duurde jaren voordat de rol van de Molukkers in Nederlands-Indië op waarde werd geschat, schetste Ludy de Vos. „Het zijn offers die pas veel later, in de jaren tachtig en negentig en recentelijk, enigszins werden gecompenseerd, meestal slechts gedeeltelijk.”
KNIL’ers hebben „offers gebracht die veelal niet op waarde zijn geschat”, aldus De Vos. Hij doelt daarmee op het feit dat pas de afgelopen jaren erkenning van de overheid voor de inzet van de Molukkers is gekomen.
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2088646/eindelijk-erkenning-voor-knil-veteranen