Netwerk Veteranen FNV

Utrecht, 10 november 2019

(Veteranen de waardering, erkenning en zorg geven die ze verdienen!)

John Knottenbelt / Henk van Soest / Leo Reawaruw

SOLIDARITEITSVERKLARING

Het Netwerk Veteranen FNV steunt de stichting Maluku4Maluku die, onder leiding van frontman en veteraan, Leo Reawaruw, de belangen van veteranen die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog dienden bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) behartigt.

Bij het KNIL dienden Ambonezen en wapenbroeders afkomstig uit diverse bevolkingsgroepen, te weten; Nederlands, Indisch, Surinaams, Antilliaans en Joods. Alle Nederlanders die als veteraan binnen de termen van Veteranenwet vallen.

Het Netwerk Veteranen FNV steunt de inspanningen van de Stichting Maluku4Maluku om de Militaire ereschulden, die onder andere bestaan niet betaalde salarissen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog, uitbetaald te krijgen. Ook de wachtgelden en Militaire pensioenen zijn nooit uitbetaald geworden. Het nalaten van uitbetalen van deze gelden heeft enorme gevolgen gehad voor het gezinsleven van de veteranen vanaf 1950. Stichting Maluku4Maluku staat op het standpunt dat deze ereschulden tevens overdraagbaar zijn op de weduwen en kinderen van de veteranen.

Voor de KNIL-Ambonezen en hun gezinnen dient er erkenning te komen voor de erbarmelijke / mensonterende opvang die zij in Nederland hebben ondergaan. De schaamteloze beslissing om deze mensen gedurende tientallen jaren onder te brengen in de voormalige concentratiekampen van Vught en Westerbork is ten hemel schreiend. Daarnaast dient ook het onderwerp van de 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders erkenning te krijgen.

Het Netwerk Veteranen FNV staat op het standpunt dat de Nederlandse Overheid nu geen afwachtende houding meer mag innemen om de inmiddels hoogbejaarde Veteranen of hun weduwen de zorg te geven die zij nu al veel te lang hebben moeten ontberen.

Namens het Netwerk Veteranen FNV

Voorzitter

John Knottenbelt

Secretaris

Henk van Soest

De Federatie Nederlandse Vakbeweging of te wel FNV is de grootste vakbond(werknemersvereniging) van Nederland. Met in het jaar 2019 nog steeds meer dan 1 miljoen leden of te wel Nederlandse burgers. Bovenstaande solidariteitsverklaring is in samenspraak met het dagelijks bestuur naar Stichting Maluku4Maluku verzonden.

Stichting Maluku4Maluku staat op het standpunt dat deze ereschulden tevens overdraagbaar zijn op de weduwen en kinderen van de veteranen.

De eerste en tweede generatie kunnen zich aanmelden via de AANMELDPROCEDURE via www.maluku4maluku.com ! Aanmelding is voor KNIL PAYBACK (let wel geen “backpay”) dat is het verhaal van: 1. Wachtgelden of te wel militaire pensioenen nooit uitbetaald 2. Niet uitbetaalde militaire salarissen voor de periode Tweede Wereldoorlog 3. Erkenning 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders 4. Erbarmelijke opvang in concentratiekampen met als gevolg “babysterfte” en hoge sterftecijfer in de tweede generatie na het jaar 1990 5. Het ontnemen van Nederlandse staatsburgerschap 6. Onderzoek van en voor militaire medailles en oorkondes, ook postuum! 7. KNIL Ambonezen graven als “bijzondere graven bestempelen”

Stichting Maluku4Maluku zal dinsdag 19 november aanwezig zijn bij een ereprijs uitreiking aan rabbijn A. Soetendorp. De ereprijs is de Scopus Award die uitgereikt gaat worden door het college van de Hebrew University of Jerusalem, dit voor zijn complete levenswerk. De Hebrew University of Jerusalem behoort tot de beste universiteiten van de wereld.

Op donderdag 21 november zal er aan Stichting Maluku4Maluku een boek aangeboden worden van Bauke Geersink “Kapitein Westerling (Celebes 1946-1947) Mythe of Waarheid” ! Beide dagen zullen in het politieke centrum van Nederland gehouden worden, Den Haag !

Reactie op “Organisatie met meer dan 1 miljoen leden zijn solidair met Stichting Maluku4Maluku

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *