Afgelopen donderdag 21 november jongst leden is onder grote belangstelling een opzienbarend boek over Kapitein Raymond Westerling en de Zuid-Celebes Affaire gepresenteerd. Het boek, met als titel ‘Kapitein Westerling en de Zuid-Celebes Affaire (1946-1947) – Mythe en Werkelijkheid’, is van de hand van Bauke Geersing en werd gepresenteerd in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Volgens historici, politici en journalisten is Kapitein Raymond Westerling een oorlogsmisdadiger. Automatisch worden zijn manschappen waaronder een groot deel “Ambonezen” van uitmaakten, ook als oorlogsmisdadigers bestempeld.

De vraag is echter of dat daadwerkelijk ook zo is. Aan de hand van oorspronkelijke en niet eerder gebruikte primaire bronnen, officiële door de regering opgedragen onderzoeken en andere documenten stelt Geersing dat de werkelijkheid veel genuanceerder ligt. Geersing betoogt zelfs dat het optreden van Westerling militair als effectief en succesvol kan worden gekwalificeerd.

Overvolle zaal in Nieuwspoort luisterend naar Bauke Geersing

Het boek is te bestellen via onderstaande link, voor nog geen 30 euro(gratis verzending).

https://www.bol.com/nl/p/kapitein-raymond-westerling-zuid-celebes-affaire/9200000124410618

Na een korte inleiding werd een eerste exemplaar van het boek aangeboden aan Hans Moll, voorzitter van Federatie Indische Nederlanders (FIN). Moll ging daarbij kort in op de eenzijdigheid van het grote Indië onderzoek, dat momenteel door KITLV, NIMH en NIOD wordt uitgevoerd, en sprak de hoop uit dat het nieuwe boek bij mag dragen aan kritische reflectie ten aanzien van de huidige geschiedschrijving over voormalig Nederlands-Indië.

Er werden ook boeken uitgereikt generaal-majoor b.d. Leen Noordzij, voorzitter van de Vereniging Oud-Militairen Indië- en Nieuw-Guinea-gangers (VOMI), brigade-generaal b.d. Hein Scheffer, voorzitter van het Veteranen Platform (VP), en Justine Kaasjager, vertegenwoordiger van de familie van Bernard Lambers, die tijdens de Zuid-Celebes-affaire een centrale rol speelde. Alle drie personen hadden een speech voorbereid, en hielden ook de aandacht vast van de overvolle zaal.

Maar ook aan Leo Reawaruw, frontman van Maluku4Maluku, werd een boek aangeboden. Reawaruw wordt gezien door veel Nederlandse organisaties en overheden als vertegenwoordiger van de Molukse gemeenschap in Nederland.

Men had Leo Reawaruw niet ingelicht van te voren dat er geacht werd om een toespraak te houden, na ontvangst van het boek uit handen van Bauke Geersing. Reawaruw deed een toespraak uit de losse pols, maar kreeg de aandacht van de overvolle zaal met zijn betoog. Waarin hij “grafschenner Arthur de Graaff” bestempelde als randdebiel. Want de ontmoeting tussen beide personen bracht heel veel commotie binnen de Nederlandse samenleving opgeleverd.

Ook deed hij een pleidooi in het bijzijn van leden van de Tweede Kamer om aandacht te gaan schenken aan de 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders van de KNIL Ambonezen. Achtergelaten familie-leden van Nederlandse veteranen, die nooit de kans hebben gekregen zoals de ISIS-moeders om de Nederlandse overheid voor de rechter te slepen. (Kijk op onderstaande YouTube film over de achtergelaten familie-leden van Nederlandse veteranen in vijandelijk gebied)

Pia Media BV en Stichting Oorlogsverhalen interviewden eerder Ietje van Leeuwen, die op Zuid-Celebes tijdens de Bersiap door Westerling werd verdedigd tegen aanvallen van Indonesiërs. Bekijk de reportage daarvan:

Woensdag 23.00 uur op Salahutu TV via het enige veteranenprogramma op televisie een verslag, dit is te zien via Veterans4Veterans op Salto TV 1 Amsterdam. De herhaling is op zondag 11.00 uur, of rechtstreeks via live-stream www.salto.nl

Vandaag(zondag) 24 november 2019 zal er een interview zijn met Leo Reawaruw via radio op het internet www.cba7.nl de uitzending met George Louhanepessij start om 12.00 uur 14.00 uur. Het interview zal tussen 13.30 uur en 14.00 uur zijn!

Depot Korps Speciale Troepen veteraan W.P. den Engelsman en dochter omringd door veteranen

Stichting Maluku4Maluku wenst hierbij de families, en nabestaanden van de volgende personen te condoleren.

Mama Maria Lesimanuaja – Amahoru

Wij wensen iedereen die deze zware verliezen moeten dragen, Gods liefde en kracht toe.

Leo Watty

Reactie op “Kapitein Raymond Westerling & Ambonezen(Molukse veteranen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *