Omroep Max

Publicatiedatum: 3 mei 2018

In 1951 maken bijna alle Molukse KNIL-soldaten een gedwongen overtocht naar Nederland vanuit Indonesië. Ook hun families gaan mee, maar omdat het nogal een haastige operatie is, worden er honderden kinderen niet meegenomen. Stichting en belangenbehartiger Maluku4Maluku vraagt tijdens de Dodenherdenking op 4 mei 2018 aandacht voor de vergeten kinderen en onderzoekt of er juridische stappen tegen de Nederlandse staat mogelijk zijn. Want de overheid heeft behoorlijk wat steken laten vallen, meent de stichting.

 Het gezin Letsoin uit Rijssen Nederland, liet drie kinderen achter bij hun grootouders. In de veronderstelling dat ze elkaar weer zouden omarmen na zes maanden.

Per boot naar Nederland

Het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) is tussen 1940 en 1950 actief in de voormalige kolonie en heeft zo’n 4000 Molukkers in dienst. Zij vechten tegen de Indonesië vrijheidsstrijders, maar als deze strijd verloren wordt, moeten zij gedwongen naar Nederland. “Tussen het besluit te vertrekken en inscheping zat heel weinig tijd. Wie niet aanwezig was, miste letterlijk de boot”, zegt Fridus Steijlen, hoogleraar in Molukse migratie en cultuur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam tegen de dagblad Tubantia.

Compensatie en juridische stappen

Volgens Maluku4Maluku-voorzitter Leo Reawaruw ligt het iets genuanceerder. In Tubantia stelt hij dat ouders soms maar 3 kinderen mogen meenemen aan boord, ook al ze er meer. De kapiteins van de schepen waarop de Molukkers naar Nederland zijn gekomen, weigeren de overige kinderen. Een schending van de mensenrechten, vindt Reawaruw en daarom moet de Nederlandse overheid compensatie betalen én wil hij juridische stappen ondernemen. Want er is destijds nog veel meer misgegaan rondom de komst van de Molukkers naar Nederland, zegt de stichting.

Geen eigen republiek

Zo wordt hen in 1951 beloofd dat zij slecht 6 maanden in Nederland hoeven te verblijven en daarna terug mogen naar Indonesië, waar Nederland zal helpen bij het uitroepen van de onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Deze republiek is er uiteindelijk nooit gekomen.

Gezinshereniging

Ook later doet de Nederlandse overheid niets om de Molukkers te helpen, stelt Reawaruw. Dit heeft te maken met de banden tussen Nederland en Indonesië, die in de jaren na de Indonesische onafhankelijkheid slecht zijn. In de periode die volgt komt het vaak ook niet tot gezinshereniging, waardoor sommige ouders nooit of pas jaren later herenigd worden met hun kinderen.

Juist op 4 mei

Een schande, die juist op Dodenherdenking herdacht moet worden, vindt Reawaruw. “De behandeling van KNIL-Ambonezen was vele malen slechter dan van vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië nu. Molukkers zijn weggestopt in vroegere concentratiekampen – Kamp Vught werd opeens woonoord Lunetten. En dan durft diezelfde overheid ook nog te zeggen: “Opdat wij niet vergeten.”

(Bron: NOS, Tubantia, archief, Facebookpagina Maluku4Maluku)

Maluku4Maluku legde twee kransen tijdens de dodenherdenking op het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. De eerste krans werd gelegd voor de moeders en vaders die als KNIL Ambonezen kwamen, of te wel de eerste generatie. De tweede krans werd gelegd voor de 350 vergeten kinderen, en 150 vergeten moeders. Deze werden noodgedwongen daar achtergelaten, hereniging met hun familie in Nederland werd geblokkeerd. Dit is een grove schending van mensenrechten. In de naam van de Koningin Wilhelmina volgden de trouwe Ambonezen het dienstbevel op. Op vrijdag 4 mei 2018, werd voor de vergeten slachtoffers van het dienstbevel de tweede krans gelegd tegen de krans van het koningshuis. Opdat wij allen niet vergeten!  Wilt u het zien? Kijk het gehele filmpje uit.

 

Molukkers willen aandacht voor ‘vergeten kinderen’ van KNIL-soldaten

 

Reactie op “Molukkers willen aandacht voor ‘vergeten kinderen’ van KNIL-soldaten

  1. I feel this is among the most important info for
    me. And i’m glad studying your article. But want to statement on some
    general issues, The website style is wonderful, the articles is actually
    great : D. Good process, cheers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *