KIJK VRIJDAG 24.01.20 NAAR RTV OOST VANAF 17.00 UUR NAAR “THUIS IN OVERIJSSEL” IS DAARNA IN DE HERHALING OVER HET FEIT DAT DE MOLUKSE VOLKSBEWEGING MALUKU4MALUKU DE GRAVEN VAN ONZE EERSTE GENERATIE EN ONZE VEEL TE VROEG GESTORVEN BROERTJES EN ZUSJES IN DE BARAKKEN. DE STEMPEL HEBBEN GEKREGEN ALS BESCHERMWAARDIG! WIJ ZIJN DE GEMEENTE WIERDEN DANKBAAR EN SPREKEN OVER DIEP RESPECT UIT. OM DEZE STAP ALS EERSTE IN NEDERLAND TE MAKEN. BINNEN HET 75 JAAR VRIJHEID VERHAAL WAAR AMBONEZEN OOK ZEKER HUN DEEL AAN HEBBEN GEGEVEN! MALUKU4MALUKU ZAL DIT BINNEN BEPAALDE GEMEENTEN AANKAARTEN EN DE STAP DAARNA GAAN MAKEN HET PROBEREN EEN LANDELIJKE REGELING TE GAAN MAKEN. WIJ ROEPEN DAN OOK GEDULD TE BEWAREN IN PLAATS VAN WILDE ACTIES TE GAAN OPSTARTEN. WANT MEN MOET WEL WETEN WELKE JUISTE ARGUMENTEN MOET AANDRAGEN.

ZATERDAG 25.01.20 VANAF 18.11 UUR WORD IEDERE UUR HERHAALD IN “THUIS IN OVERIJSSEL – WEEKENDEDITIE” HETZELFDE ONDERWERP VANUIT HET OOGPUNT VAN INA BROUWER VAN RTV OOST. OOK IS ALLES TE VOLGEN VIA:

https://www.rtvoost.nl/

Hieronder treft men een impressie van opnames van RTV Oost is een privé-opname

Wierden is, samen met de Historische Kring Wierden en de stichting Maluku4Maluku, bezig een lijst op te stellen met beschermwaardige graven van drie gemeentelijke begraafplaatsen.

Het gaat om graven van Molukse veteranen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en om graven die vanwege hun historische of monumentale betekenis de moeite waard zijn.

De graven worden niet geruimd, maar blijven behouden en worden onderhouden.

Blij

Leo Reawaruw van de stichting Maluku4Maluku is er blij mee.

“De veteranen werden geboren onder de klapperboom in de tropen, zij wilden onder dezelfde klapperboom begraven worden”, verklaart hij. “Dat is hen ontnomen door dienstbevelen en valse beloften. Nu liggen ze in de koude grond. Nederland moet de nabestaanden uit een oogpunt van redelijkheid en billijkheid ontslaan van de grafkosten”.

In ere

Op de Wierdense lijst komen graven en monumenten op de begraafplaatsen De Appelhof en Vriezenveenseweg (Wierden) en de Weitakkersweg (Enter).

“Door de betreffende graven in ere te houden, blijft de geschiedenis bewaard”, zegt verantwoordelijk wethouder Johan Coes.

Wethouder Johan Goes van de gemeente Wierden

Landelijk

Maluku4Maluku-woordvoerder Leo Reawaruw hoopt, dat het Overijsselse initiatief landelijk wordt overgenomen.

“Dat zou in het kader van 75 jaar bevrijding richting de KNIL-Ambonezen een mooie geste zijn”.

Bovenstaande tekst is te vinden onder de volgende website te vinden:

Maluku4Maluku plaats dit hier zodat het in drie talen gelezen kan worden, maak gebruik van de vertaalknop aan de rechterkant.

Saar Letsoin(Rijssen) & Lisa Paliama(Wierden) beide dames zijn actief voor Maluku4Maluku

Stichting Maluku4Maluku is afgelopen maandagmiddag in bespreking geweest met Historisch Kring Wierden en de Gemeente Wierden. Delegatie bestond uit Saar Letsoin(Rijssen), Lisa Paliama(Wierden), Roy Loupatty(Almelo), Max Pattiwala(Wierden) en Leo Reawaruw. Maluku4Maluku zal betrokken partij worden in de uitvoering naast het samenstellen van de lijst.

In de vergadering heeft frontman Leo Reawaruw herhaaldelijk verklaard, dat wij als Molukse volksbeweging dankbaar zijn richting het gemeentebestuur en gemeenteraad van Wierden. Dat zij dit gebaar hebben gemaakt richting de Molukse samenleving, wij zien dit als een zeer grote stap in erkenning en waardering naar onze “eerste generatie” die nu gezien worden als zijnde Nederlandse veteranen. Daarvoor verdient de gemeente Wierden ook alle respect vanuit de Molukse samenleving.

De stellingname dat verzetshelden dezelfde stempel dienen te krijgen is binnen de bespreking aangenomen. Naast de KNIL veteranen, gaat de regeling ook gelden voor alle veteranen die vanaf 1940 hebben gediend! Daar zal via het defensie-netwerk die Maluku4Maluku heeft een samenwerkingsverband opgestart worden om alles goed in kaart te brengen. Reawaruw heeft nog een pleidooi gehouden voor de KNIL Ambonezen “babysterfte” kinderen rustplaatsen.

Het volgende werd verteld door Reawaruw:

“Ik wil nog een groep aanbrengen die dezelfde status moeten krijgen. De KNIL Ambonezen werden weggestopt in de barakken, onder dezelfde omstandigheden als de Joodse gevangenen. Tocht, schimmel, ongedierte in de barakken. Maar vooral in de winter vrieskou. U kunt er niets aan doen. Maar de Nederlandse overheid was heel vriendelijk toen. Ze vertelden onze moeders niet, dat in de winter. Toen had je nog strenge winters, dat de temperatuur kon dalen in de nacht tot 11 of 15 graden onder nul. Het in de nacht ijskoud zal gaan worden. Ze waren ook zo vriendelijk om geen extra dekens te geven. Ook waren ze zo vriendelijk om geen extra warmwaterkruiken uit te delen voor de baby of het jonge kind. Met als gevolg dat de KNIL veteranen en hun vrouwen in de ochtend veel jonge kinderen dood vonden.

In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw had je echte koude winters, met elfstedentocht en veel sneeuw

In bijvoorbeeld Vught zijn de zogenaamde “KNIL baby-velden”. Ze dachten dat het God’s wil was, of zelfs een straf van God. Maar wanneer jullie het kampleven van de Joden kennen, weten jullie dat zij ook zo jonge kinderen hebben verloren in de winter. Of door slechte omstandigheden waar die kinderen moesten leven. Dus ik wens de KNIL Ambonezen hun overleden kinderen als “beschermwaardig” te bestempelen.

Het graf van de vrouw van veteraan Paliama waar alles mee is begonnen? Dat zelfde echtpaar heeft hier ergens twee jonge kinderen begraven liggen!”

In elke grote Ambonezen-kamp de oude Duitse concentratiekampen zoals Vught, Westerbork en Vossenbosch(Wierden) zijn kindergraven te vinden.

Een aanwezige die bekend is op begraafplaats “De Appelhof” verklaarde gelijk, dat het klopt en dat daar tiental begraafplaatsen zijn van jonge Molukse kinderen. De vergadering sloot zich aan bij de wens van Maluku4Maluku om de rustplaatsen van de jonge kinderen van de KNIL Ambonezen dezelfde status te geven. Maluku4Maluku is sinds donderdag 23 januari al begonnen alle KNIL kindergraven proberen in beeld en kaart te brengen!

In het jaar 1951 kwamen ongeveer 12.000 Ambonezen voor maximaal zes maanden naar Nederland. En let wel op militair dienstbevel! De zes maanden werd levenslang tot de dood er op volgde, is dit niet een schending van mensenrechten?

Zaterdag 8 februari zal in Stichtingsgebouw Kandjoli in de Molukse woonwijk Wierden, een vergadering gehouden worden in samenwerking met de Molukse wijkraad door Stichting Maluku4Maluku. Wij roepen een ieder uit de regio Wierden, Almelo, Rijssen en Nijverdal ons te ontmoeten. Maar ook iedereen uit andere regio’s is welkom. Een week later zullen wij op zaterdag 15 februari in Zwolle zijn om uitleg te geven in alle ontwikkelingen van het KNIL Ambonezen dossier. Voor beide vergaderingen geldt vol is vol. En voor de ouderen onder ons die kunnen zitplaatsen reserveren.

Maluku4Maluku is in Nederland, maar ook in Indonesië de belangenbehartiger van het KNIL dossier in al haar facetten ! Want wij verdedigen ook de belangen van AmNed Basodara Gadong die daar allen wonen. Met enkele persnetwerken zijn wij in de voorbereiding om hun verhaal in Indonesië proberen vast te leggen.

Zondag 26 januari is er in Amsterdam de Nationale Holocaust Herdenking in de volksmond de Auschwitz herdenking in Amsterdam. Wij roepen iedereen op om bij ons aan te sluiten.

Wij verzamelen ons tussen 10.00 uur – 10.45 uur in de hal van het Stadhuis van Amsterdam. Om 11.00 uur ( rechtstreeks te volgen via de website van NOS en ook op NPO 1 op televisie) lopen wij als groep mee in de Stille Tocht naar het Werheimpark. De Herdenking begint om 11.30 uur en zal rond 12.15 uur eindigen. Na de herdenking is er gelegenheid om kransen of bloemen te leggen. Militairen en veteranen brengen dan de militaire ere-groet.

Vooral roepen wij,, als stichting Maluku4Maluku op de nazaten van de KNIL Ambonezen die in dezelfde barakken voor tiental jaren hebben moeten overleven. Maar ook militairen en veteranen of families en nabestaanden van deze groepen. Want wij allen weten wat pijn en leed is wat een oorlog kan veroorzaken. Maar ook de pijn en leed van veteranen en hun families die geen goede nazorg krijgen. Zodat er oorlogstrauma’s of te wel Post Traumatische Stress Syndroom binnen hun gezinsleven komt, en dit nawerkt zelfs tot de generatie van de kinderen.

Kijk deze week Salto TV 1 Amsterdam naar het enige televisie-programma voor en door veteranen Veterans4Veterans, de uitzending is zondagochtend om 11.00 uur. Veterans4Veterans is een onderdeel van Maluku4Maluku onder de noemer van Salahutu TV. De eerste deel van de militaire loopbaan van de drager van de Militaire Dapperheidsonderscheiding tevens veteraan Korps Speciale Troepen en Korps Commando Troepen Willem den Engelsman. Korps Speciale Troepen bestond voor 90 % uit Ambonezen(lees Molukkers)! De uitzending is ook live te volgen via www.salto.nl via Salto 1 TV

Veterans4Veterans zal tijdens Nationale Holocaust (Auschwitz) Herdenking opnames maken voor een nieuwe aflevering. En alvast de aankondiging van de Invictus Games 2020 in Den Haag(Nederland) hou je agenda vrij in de maand mei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *