Zondag 20.01.2020 in het jaar van 75 Jaar Vrijheid ontmoeten twee bevolkingsgroepen elkaar, die in de Nederlandse concentratiekampen hebben moeten overleven. Dit alles tijdens de Nederlandse Holocaust (Auschwitz) Herdenking in Amsterdam, dat begon met een stille tocht vanuit het Gemeentehuis van Amsterdam. Gevolgd door een herdenkingsplechtigheid in het Wertheimpark.

Saar Letsoin & Richard Sopacua & Leo Reawaruw & Max Pariama & Dingo Timisela

Men denkt in Nederland, over het algemeen dat de strafkampen na de tweede wereldoorlog afgebroken werden. Niets is minder waar. Het veranderde in Ambonezenkampen voor de KNIL, inclusief kampbeheerder in Westkapelle werd zelfs op ongewapende Ambonezen geschoten door Nederland. In dezelfde erbarmelijke omstandigheden moesten Molukse veteranen overleven(latrines), net zoals de Joden verloor men jonge kinderen aan de vrieskou in de toen strenge winters. En door de bacteriën die de ratten, muizen, luizen en vlooien met zich meebrachten. Gemiddeld woonden de KNIL Ambonezen daar gemiddeld 20 jaar! Maar het kinderleed werd nog hartverscheurender want 350 jonge kinderen met hun moeders werd verboden om herenigd te worden. Een grove schending van mensenrechten, vooral wanneer men tegenwoordig de discussie volgt van de IS gangers met hun gezinnen.

KNIL Ambonezen waren door de Eeuwen Trouw!

Dit vergeten doofpotdossier word nu aangekaart door Stichting Maluku4Maluku onder aanvoering van frontman(veteraan) Leo Reawaruw. In samenwerking met advocatencollectief met mr. M. Ruperti, mr. V. Dolderman en drs. Rob Remie ook Reawaruw maakt deel uit van het collectief. Alle vier heren hebben een defensie-achtergrond, zullen niet opgeven!

Joden en Molukkers die samen de pijn dragen vanuit de kampen zoals Vught en Westerbork. Slachtoffers van een systeem die eindelijk de Joodse gemeenschap terecht excuses aanbood, het is nu een kwestie van tijd en onderhandelen met de regering dat de volgende bevolkingsgroep van de concentratiekampen excuses krijgen.

Dingo Timisela & Saar Letsoin & Minister-president Mark Rutte & Leo Reawaruw

Zondag 9 februari op Salto TV 1 Amsterdam via Salahutu TV in het programma Veterans4Veterans een verslag van de historische dag in de Wertheimpark in Amsterdam. Alles is ook te volgen vanaf 10.00 uur ook via live-stream via www.salto.nl

KIJK HIER ONDER EEN FOTO-IMPRESSIE VAN 20.01.2020

Stichting Maluku4Maluku houdt twee vergaderingen binnen een week, de verwachting is dat er een hoge opkomst is. Kom op tijd, vol is vol!

Reactie op “Ambonezen(KNIL veteranen), niet iedereen overleefde de concentratiekampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *