Indië-veteraan voelt excuses als een trap na

Indië-veteranen zijn woedend over de excuses die de koning heeft gemaakt aan Indonesië. Ze vinden dat militairen nu als oorlogsmisdadiger worden weggezet. Ook worden de martelingen die Indonesiërs zelf pleegden, nu totaal vergeten.

Raymond Boere – Den Haag – Algemeen Dagblad 11.03.2020

Het boek van veteraan Den Engelsman is nog steeds te koop, verkoopinformatie via Facebook Emmy van Coolwijk

,,Ik heb nog een Bronzen Kruis van de grootmoeder van Willem-Alexander. Die kan ik nu wel achter het behang plakken’’, zegt veteraan Pieter den Engelsman, die vocht in Nederlands-Indië. Met zijn 94 jaar is hij inmiddels aan zijn bed gekluisterd,maar geestelijk mankeert hij niets. Hij weet precies hoe hij zijn woede onder woorden moet brengen.

Gistermorgen hoorde hij op het nieuws over de excuses van koning Willem-Alexander aan Indonesië voor het geweld tijdens het koloniale verleden vlak na de Tweede Wereldoorlog. ,,Ik zat tegen het plafond. De gruweldaden die de lokale bevolking heeft gepleegd, zijn onbeschrijflijk: uitgestoken ogen, afgehakte genitaliën. In Soerabaja ligt een heelregiment Nederlandse burgers begraven die op brute wijze zijn vermoord. “Waarom dan die excuses? Het is schandalig.”

Vrijwillig

Den Engelsman meldde zich in 1947 vrijwillig aan bij het leger en bleef tot 1951 in Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Nooit heeft hij waardering gevoeld voor de omstreden missie, waarnaar nog altijd onderzoek plaatsvindt. ,,Dat de koning er nu ook nog excuses voor maakt, voelt als een trap na.’’ De veteraan is zeker niet de enige die woedend is door het volkomen onverwachte gebaar van het koningshuis.

Ook bij de stichting Maluku4Maluku is de verbijstering groot. De stichting vertegenwoordigt de Molukse samenleving in Nederland, waartoe ook zo’n 3800 militairen die vochten in toenmalig Nederlands-Indië behoren.

Voorzitter Leo Reawaruw van de stichting noemt de excuses een ‘zware belediging’. ,,Je bestempelt elke militair die daar is geweest eigenlijk als een oorlogsmisdadiger. Hoe moet de koning nu nog een krans leggen op 15 augustus tijdens de Nationale Indië Herdenking.’’

De excuses zijn volgens Reawaruw zo pijnlijk omdat de Bersiap-tijd nu totaal wordt vergeten. Dat is de periode na de Japanse capitulatie waarin Indische Nederlanders, Europeanen, Molukkers en Chinezen slachtoffer werden van martelingen, verkrachtingen en moordpartijen door Indonesiërs. Naar schatting 15.000 tot 30.000 Nederlanders
werden toen gedood.

Juist vanwege dit geweld komen de excuses ook voor de Federatie Indische Nederlanders (FIN)‘als een totale verrassing’. ,,De speech die de koning gaf, is ook nog eens vreselijk ongepast en schofferend’’, zegt woordvoerder Michael Lentze. ,,Er wordt nu schaamteloos voorbijgegaan aan het leed en verdriet van Indisch Nederland, een groep die zwaar heeft geleden onder de Indonesische terreur.’’

Maluku4Maluku heeft het persbericht die hieronder is verwerkt in een nieuwsbericht van gisteren ook naar diverse Tweede Kamer-leden verzonden. De enige die er op heeft gereageerd is Martin Bosma uit Friesland voor de PVV geen enkele andere politieke partij wenste onze stellingname over te nemen. Binnen de Molukse samenleving wordt vaak verteld dat wij KNIL Ambonezen bij linkse politieke partijen moeten zijn. De vraag is hoe lang deze Molukkers die nog kunnen vertellen aan ons, zonder dat we hun allen uitlachen. Het gaat niet om links, rechts, midden of christelijke partijen in de politiek. Het gaat om de juiste mensen die ons willen helpen!

Ongelooflijk! Tweede Kamer wil geen debat over excuses Willem-Alexander! Martin Bosma: “Goede naam van Indië-veteranen wordt te grabbel gegooid”

De Tweede Kamer heeft zojuist gestemd over de mogelijkheid voor een debat omtrent de excuses die Willem-Alexander deed tijdens zijn bezoek aan Indonesië. En helaas voor de tal van veteranen in Nederland gaat dit debat er niet komen. Gelukkig neemt niemand minder dan Martin Bosma het op voor onze veteranen, die inderdaad door de Tweede Kamer in de steek worden gelaten. 

Voor veel veteranen die trots hebben gediend in het KNIL – Koninklijk Nederlands-Indisch Leger – voelt dit als een dolksteek. Zij hadden nooit verwacht dat hun koning zomaar zijn excuses zou aanbieden. Het is dan ook meer dan logisch dat hier een debat over komt in de Kamer. Want had onze koning wel de goedkeuring van het kabinet. Want onze koning blijft ons staatshoofd – ook al heeft hij gelukkig nul invloed of macht.

Zoals Bosma terecht opmerkt is het uiterst merkwaardig dat de koning zijn excuses aanbood terwijl er nog een officieel onderzoek naar de politionele acties loopt.

Het is dan ook zonde dat het verzoek van Bosma geen steun heeft gekregen van een meerderheid in de Kamer.

Het zou toch niet zo zijn dat dit onderwerp andere partijen niet interesseert? Want het gaat immers wel om onze veteranen! En zij voelen zich verraden.

Bovengenoemde tekst is hier geplaatst zodat het in drie talen gelezen kan worden. Kijk hieronder naar originele bericht:

https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/ongelooflijk-tweede-kamer-wil-geen-debat-over-excuses-willem-alexander-martin-bosma-goede-naam-van-indie-veteranen-wordt-te-grabbel-gegooid

KIJK HIERONDER NAAR PLEIDOOI VAN BOSMA

De samenwerking met rabbijn Simon Bornstein is vandaag ook gestopt, omdat hij ons niet liever ziet met PVV en of Forum van Democratie. Maluku4Maluku respecteert zijn standpunt, maar wij hebben een strijd te winnen. En zullen in deze strijd met bijna iedereen proberen te winnen, die ons wilt helpen daarin. Eerdergenoemde politieke partijen zijn geen criminele organisaties en bevinden zich in het Nederlandse politieke legitieme speelveld. Ons doofpotdossier is doorspekt met schendingen van mensenrechten.

De samenwerking die wij gaan uitbreiden de komende tijd binnen de Joodse samenleving zal gewoon doorgaan met Ronny Naftaniel voorzitter adviesraad Joods Humanitair Fonds, professor doctor David Pinto, Tiran Attia Kolonel IDF b.d. tevens Excetive Director Special in Uniform, Daniel Gerritsen CEO Nederlandse vrienden van Israël

WANNEER POLITIEKE PARTIJ DENK NEDERLANDSE VETERANEN MOORDENAARS NOEMT? STAAT HEEL NEDERLAND OP ZIJN KOP! MAAR WAAROM NU NIET?

2018-09-18 12:45:37 DEN HAAG – (VLNR) Tweede Kamerfractie leden van DENK Selcuk Ozturk, Farid Azarkan en Tunahan Kuzu (vlnr) arriveren bij de Ridderzaal op Prinsjesdag. ANP JERRY LAMPEN

KIJK EN LUISTER NAAR ANDERE GELUIDEN OVER EXCUSES

MALUKU4MALUKU KOMT OP VOOR ALLE BELANGEN VAN DE KNIL AMBONEZEN WAARONDER BETALINGEN VAN WACHTGELDEN EN AL DE ANDERE MILITAIRE ERESCHULDEN(MAAR OOK VOOR EEN BIJZONDERE STATUS VAN KNIL GRAVEN)! DEZE GELDEN VOOR DE EERSTE EN TWEEDE GENERATIE KNIL AMBONEZEN. OMDAT DE KINDEREN OOK VALLEN ONDER DE VETERANENSTATUS / VETERANENWET ! HEB JIJ JE AL AANGEMELD ALS NAZAAT OF VETERAAN VAN DE KNIL AMBONEZEN?

Het advocatencollectief van en voor het KNIL AMBONEZEN dossier is sinds maandag 9 maart 2020 effectief uitgebreid met Aimee Timorason(advocate bij Cleerdin & Hamer Alkmaar)! Zij is kleindochter van een KNIL Ambonees / veteraan die voor maximaal zes maanden naar Nederland moest op militair dienstbevel. Belandde met zijn gezin in Kamp Westerbork, waarvan de Nederlandse overheid de naam liet veranderen in “Schattenberg” om te verhullen dat het over het oude concentratiekamp ging.

2 reacties op “Ongelooflijk! Tweede Kamer wil geen debat over excuses Willem-Alexander!

  1. Geachte mijnheer Reawaruw,
    Als tweede generatie Indische-Nederlander wil ook ik mijn afkeuring uitspreken over de excuses, die gedaan zijn door Koning Willem Alexander aan de Indonesische regering. Ik kan mij zeer goed voorstellen dat de Indische gemeenschap en de Molukse gemeenschap in het bijzonder hier ongelooflijk verbolgen over zijn. Ik heb als kind reeds via mijn vader de geschiedenis van de Molukkers mogen vernemen, Mijn vader was zeer goed bevriend met Mr. Dr. Chris Soumokil, omdat zijn zuster, mijn tante Els, ooit getrouwd was met Chris Soumokil. Soumokil streed voor een vrije Zuid-Molukse Staat nadat gebleken was dat Indonesië en Sukarno in het bijzonder helemaal geen Federale Staat Indonesië nastreefde waar de Molukken een zekere autonomie in zouden hebben, ondanks de afspraken met Nederland. Soumokil werd uiteindelijk door verraad gevangen genomen door de Indonesische troepen en na een schijnproces uiteindelijk geëxecuteerd. Zijn laatste woorden waren “leve de Koningin”. De Nederlandse regering heeft ook hier weinig ondernomen om deze executie te voorkomen. In deze context is het excuus van de Koning dan ook bijzonder pijnlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *