Begin deze maand werd geheel onverwacht de 94 jarige veteraan Abe Paliama uit Wierden twee dagen voor zijn verjaardag ontslagen uit het ziekenhuis. Paliama kon zijn verjaardag op donderdag 9 april gewoon thuis in zijn vertrouwde omgeving vieren, hij werd 95 jaar.

Namens Paliama, en zijn (schoon)kinderen en familie wordt een ieder via dit bericht bedankt voor de vele felicitaties die hij heeft mogen ontvangen via het internet. De berichten die met name vanaf Facebook binnen kwamen waren honderden. Ook via telefoonverkeer stroomden de berichten binnen, niet alleen uit Nederland. Maar ook vanuit diverse landen. Er zijn in die week rond de 80 verjaardagskaarten binnen gekomen. Maar nog steeds komen er nog kaarten over de post richting Wierden. Veel voor de familie Paliama onbekenden hebben de moeite genomen om een kaart te verzenden. Met name militairen en veteranen, en mensen die werken bij defensie als burger. Van een gewone soldaat, korporaal, en officieren. Een kaart sprong er uit dat was van directeur van Veteranen Instituut Kolonel Ludy de Vos. de kolonel reikte in november 2018 persoonlijk de militaire onderscheidingen uit aan Paliama, waar hij 68 jaar op had verwacht. Het doet Paliama goed dat velen aan hem hebben gedacht, hij hoopt dan ook vurig dat God iedereen wilt zegenen met dezelfde leeftijd in gezondheid.

Kijk van minuut 6.15 daar het dankwoord van veteraan Paliama

Maluku4Maluku wil ook een ieder bedanken, dat men mee heeft gedaan met de oproep om een jarige veteraan te feliciteren. Maluku4Maluku heeft van dochter Lies Paliama dagelijks kunnen aanhoren, wat voor positieve kracht haar vader hierdoor heeft ontvangen. Met name in de zware(corona) tijden dat oudere mensen vrijwel geen contact meer hebben met hun kinderen, en kleinkinderen en andere naasten.

Maluku4Maluku wil dit vaker gaan doen, voor onze eerste generatie(vrouwen en mannen)! Een kaart is een klein gebaar, en een kleine moeite. Maar brengt heel veel vreugde, en positieve energie ! Normaal doen wij dit via het internet tegenwoordig maar voor deze groep moeten we een kleine inspanning leveren. Wanneer men een persoon uit de eerste generatie man of vrouw wilt aandragen voor een oproep? Kan men zich deze persoon opgeven door een reactie hier onder te plaatsen. Maar men kan ook een persoon opgeven die ziek is, dat is niet gebonden aan leeftijd. De term samen voor, en met elkaar zal in deze kaartenacties klinken.

Maluku4Maluku roept op een tweede kaartenactie op te starten. Dit voor KNIL veteraan Fredrik Nussy die in februari 99 jaar is geworden, maar ook in die periode een lichte hersenbloeding heeft gehad. Veteraan Nussy is wonderbaarlijk op deze hoge leeftijd aan het herstellen.

Maluku4Maluku roept een ieder op een kaart te sturen, dit zal via zijn zoon moeten. Omdat mogelijke corona-virus via de post binnen kan dringen in het huis van de veteraan. Zal zijn zoon de post in ontvangst nemen, en minimaal 24 uur wegleggen. De bedoeling is dat aanstaande zaterdag 25 april bapa Frederik Nussy de kaarten aangeboden gaat krijgen. Dus stuur hem voor vrijdagmiddag 16.30 uur via de post!

Na bijna 70 jaar eindelijk militaire onderscheidingen door inzet van Maluku4Maluku en defensie

Je kan jouw kaart zenden naar het volgende adres: F. W. Nussy Meerkoet 88 3481 TG Harmelen

Medaille-uitreiking voor KNIL veteranen levend en postuum in Doorn Veteranen Instituut

Zaterdag de dag dat het Molukse volk stilstaat bij de Onafhankelijkheidsdag in het jaar 1950 uitgeroepen op het eiland Ambon. Daarom roepen wij ook op om vrijdagavond 24 april(dan al op de Molukken 25 april), en zaterdagavond 25 april kaarsen aan te steken. Bij de voor- en of achterraam, en of in de tuin, balkon. Om de zeventig jaar van bezetting en onderdrukking te gedenken maar ook herdenken.

Let wel ook de vrijdagavond 24 april(dan al op de Molukken 25 april) om de nacht te verslaan die 70 jaar duurt op de Molukken, om deze te verslaan door het licht!

De oproep om woensdag en vrijdag tussen 19.00 uur en 19.30 uur met ons allen een gebed te doen blijft staan. Het gebed van vrijdag 24 april zal naast de corona-crisis ook in het licht staan van 25 april 1950 ! Maar ook voor de aankomst van de Castelbianco op 24 april in 1951 in Rotterdam! Dus bid mee op vrijdag en steek een kaars aan, want het heeft veel betekenissen!

Maluku4Maluku zal als volksbeweging ook vragen gaan stellen richting Nederlandse overheid eind deze week, allemaal in het licht van het jaar 1950. Maar daar zullen we pas vrijdag en of zaterdag uitspraken over gaan doen(en wie weet meer)!

Uiteraard roepen wij ook op om op zaterdag de vlag uit te steken, maar dat geldt ook voor 4 mei halfstok, en 5 mei 2020. Niemand mag vergeten dat de “Ambonezen” hun aandeel hebben geleverd voor de Staat der Nederlanden tijdens de periode van 1940-1950.

Wij dienen met ons allen dit zichtbaarder te maken binnen de Nederlandse samenleving. Wij zijn niet zielig, hoogstens in slaap gevallen. Maar Maluku4Maluku heeft iedereen wel wakker geschud, dus het is nu met alles een kwestie van opstaan!

Opstaan betekent meedoen, om zo te bewijzen dat wij samen sterker zijn en staan.

Geldt niet alleen om een kaart te sturen naar Nussy maar ook mee te doen met kaarsen-actie en vlaggen-actie. Maar ook om aan te melden binnen het verhaal van het opeisen van militaire ereschulden voor de eerste en tweede generatie. Waarin ook de mogelijke vervallen van grafrechten bij de gemeenten, en de kwesties van 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders, en AmNed Basodara Gadong, babysterfte in de barakken, de keuze is aan iedereen!

Meedoen is aanmelden, of niets doen! Niets doen betekent ook nooit meer zeuren, en zielig doen!

Volksbeweging Maluku4Maluku heeft al een weg gebaand in de Nederlandse jungle, en heeft ook doofpotdossiers geopend. De keuze is aan jullie allen na 70 jaar is er een stappenplan(strategie) die ook door de Nederlandse politiek wordt geaccepteerd. Of gaan we weer proberen het wiel uit te vinden? Genoeg tijd verspild toch?

Koning Willem Alexander brengt eresaluut aan KNIL Ambonezen

Binnen de Molukse samenleving wilde men er niet veel van weten, maar tijdens de Nederlandse Veteranendag liepen er drie Molukse veteranen in de Ridderzaal rond in Den Haag. Een vierde wachtte op het Binnenhof om zijn KNIL onderscheiding te ontvangen in het bij zijn van de Koning en minister-president uit handen van de minister van defensie. Twee ontvingen de ere-groet van de koning en de staf van defensie, inclusief de Nederlandse regering tijdens de militaire defilé ! Zij allen droegen op hun colbertjas op hun hart de Molukse vlag, erkenning en waardering werd naar binnengesleept onder leiding van Maluku4Maluku. Daar mag iedereen bij stil staan op 25 april de oprichtingsdatum van stichting Maluku4Maluku in, de toen Culturele Hoofdstad van Europa, Leeuwarden.

Ook de speech van kolonel de Vos in de Veteranen Instituut dient beter door iedereen beluistert worden. Het is nu een kwestie van doen of niets doen!

Maluku4Maluku onze volkslied! Deze zingt men ook op Maluku op 25 april 2020

Reactie op “Dankwoord en acties op 25 april 2020

  1. Vandaag zie ik alle posten op Facebook maar die van.mijn zus met mijn vader en de castelbianco doet je vandaag extra goed beseffen waar je roots zitten zo ook de video beelden van.molukse vlaggwn op de molukken respect

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *