Negenentwintig april 2020 is een historische dag geworden binnen de Molukse geschiedenis in Nederland. Om verschillende redenen, in de Molukse wijk Hoogeveen werd een mooie gecoördineerde uitgewerkte plan uitgevoerd. Iedereen hield zich aan de RIVM(Republik Indonesia Viva Maluku)maatregelen.

 

Molukse wijk Hoogeveen

In wijk Almelo(dinsdag 28 april) was mogelijk geen goede communicatie met de plaatselijke overheid en is door de politie ingegrepen. Er mochten tussen de 50 en 60 personen niet meer de wijk binnenkomen. Ondanks dit heeft men hun plan doorgepakt in Almelo. Zonder een ordeverstoring te veroorzaken. Dat moet gemeld worden, en getuigd alleen maar van gezond verstand. Om zo de actie voorop te stellen, in plaats van emotie de overhand te laten voeren! Maluku4Maluku kan dit alleen maar waarderen!

Solidariteitsactie van diverse generaties in Nederland richting de gearresteerde personen op de Molukken. Ze werden gearresteerd omdat ze met een vlag zwaaiden, afgelopen zaterdag 25 april. Nederland heeft alleen voor Tibet in de bres gesprongen toen daar voor dezelfde acties mensen werden opgepakt! Maluku4Maluku beseft dan als eerste dat je als volk een reactie moet geven, de reactie dient dan wel binnen de regels te vallen. Burgerlijke ongehoorzaamheid kan misschien, maar mag niet gevaar opleveren voor de Nederlandse maatschappij. En past niet geheel in de huidige samenleving waarin de RIVM(afkorting van…) de regels binnen het maatschappelijk verkeer bepaald.

In de hoofdstad Amsterdam was een flashmob georganiseerd op het Museumplein die ook in alle rust werd gedaan, geen verstoringen van de openbare orde! Alle groepen met vertegenwoordigers van de tweede, derde en vierde generatie in de eerdergenoemde woonplaatsen verdienen een groot respect van Maluku4Maluku “de Molukse volksbeweging”.

 

 

Want zij allen leverden door zich te houden aan de richtlijnen van de RIVM(Republik Indonesia Viva Maluku) die nu gelden in verband met de corona-crisis, een uitstekend staaltje van discipline.

Ook werden er geen vlaggen in de brand gestoken! Het lijkt onschuldig wanneer men dit doet, maar men moet eens gaan beseffen. Dat jij in het democratisch en moderne Nederland niet de prijs hoeft te betalen. Want dezelfde gevangenen waar wij met ons allen druk om maken? Die gaan extra gestraft worden, misschien gisteren al terwijl ze nog voor de rechter moeten verschijnen. En jij die een vlag in de brand steekt? Jij maakt je over een maand drukt over een nieuwe mobiele telefoontoestel, of je haardracht omdat je weer naar de kapper kan. Maluku4Maluku hoopt dat jij dat gaat beseffen, want zielig doen over de gevangenen? Maar hun zelf extra straffen? Blijf dan maar thuis, lever je geen gevaar op voor de maatschappij in Nederland. Maar vooral ook geen gevaar voor ons volk en vaderland op de Molukken.

Oproep aan Molukse woonwijken in Nederland

 

Woensdag 29 april 2020 had een extra dimensie, want het was ook 69 jaar geleden dat de New Australia in Amsterdam aankwam.

Maar ook omdat op 29 april 2020 voor het eerst een privé inkijk op de televisie kwam van de zogenaamde “vergismoord” op de Molukse 31 jarige Djordy Latumahina wonende in Amsterdam destijds. Het gevolg van criminele organisaties die in een drugsoorlog zijn beland. In dit dramatisch verhaal een gevolg van de zogenaamde Morco-maffia oorlog.

Maluku4Maluku vindt dat wij allen dienen te beseffen dat wij afstand dienen te nemen, van soortgelijke (Molukse) organisaties. Willen we dit voorkomen moorden en of vergismoorden, en ter ere van de slachtoffer Latumahina. En zijn familie, en nabestaanden met name zijn vriendin. Maar vooral voor zijn dochter voor nu en haar toekomst. Kijk hieronder naar de indringende documentaire:

Na het bekijken van documentaire heeft onze frontman Reawaruw contact opgenomen met de familie Oemar uit Wierden. Familie Oemar had Maluku4Maluku benaderd dezelfde dag om aanwezig te zijn bij het plaatsen van een grafsteen.

Eindelijk na 62 jaar kreeg hun zus die in het voormalige concentratiekamp De Vossenbosch was overleden een grafsteen. Een verhaal wat zeker nog in de toekomst herhaald gaat worden. Want het kampleven was zwaar, en er blijken in meer plaatsen in Nederland waar Molukse (concentratie)kampen waren veel baby’s en jonge kinderen zijn overleden. Dit doordat onder erbarmelijke omstandigheden iedereen diende te overleven. De ouders moesten van 3 gulden per week overleven, met grote gezinnen.

 

Selfie en Riet Oemar bij het graf van hun zus

Hierdoor kon er soms geen grafsteen betaald worden, met als in enkele gevallen het niet meer kunnen terugvinden van de begraafplaats. In de avond van 29 april is de afspraak gemaakt dat Maluku4Maluku in de personen van Lisa Paliama en Leo Reawaruw aanwezig zouden zijn de volgende dag. Zo werd een wederom een historische dag afgesloten, waarin men kon zien dat het Molukse volk zich kan voortbewegen op een positieve manier.

De volgende ochtend werd het baby-graf eindelijk voorzien met een steen. Deze mooie dag werd afgesloten met een corona-bezoek aan KNIL veteraan bapa Abe Paliama, die vanuit zijn balkon ons bedankte voor de inzet en energie die Maluku4Maluku het hele jaar laat zien!

NIET OP 4 MEI UIT RESPECT!

We allen zijn op weg naar een bijzondere Nationale Dodenherdenking op maandag 4 mei 2020. Door inspanningen van Maluku4Maluku heeft het Molukse volk een prominente plaats gekregen binnen de herdenking in de Nieuwe Kerk, en bij het Nationale Monument op de Dam. Door de corona-crisis gaat alles niet door, en is er een aangepast programma.

Vier generaties Molukkers ineen tijdens Nationale Dodenherdenking Dam Amsterdam 2018

Naast de richtlijnen die via de RIVM(Republik Indonesia Viva Maluku) gelden in Nederland, is er ook een protocol voor het vlaggen op 4 mei voor de hele dag. Dit geldt voor heel Nederland, Maluku4Maluku roept dan ook uit respect voor alle slachtoffers en verzetshelden en veteranen van de Tweede Wereldoorlog geen Molukse acties met vlaggen te gaan doen, op 4 mei!

Let wel Ambonezen hebben heftig verzet gepleegd in deze periode, en er zijn ook veel Ambonezen omgekomen tijdens deze wereldoorlog. Zij allen verdienen respect op 4 mei 2020 dus hang een vlag halfstok !

Vier generaties Molukkers: De Nationale herdenking op de Dam in Amsterdam en in de Nieuwe Kerk op de Dam. COPYRIGHT ILVY NJIOKIKTJIEN 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *