Maluku4Maluku bereidt zich voor om afscheid te nemen van het gezicht van de eerste generatie KNIL Ambonezen binnen ons netwerk, hij betrad het podium met bapa Mezak Bakarbessy(Elst) tijdens Veteranendag 2018. Beiden maakten ze ook het bezoek mee met andere KNIL veteranen naar het Europees Parlement in Straatsburg, mannen werden vergezeld door ambassadrice Saar Letsoin(Rijssen) van de 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders. Maar Bapa Abe Paliama bleef onze pad naar totale erkenning trouw, in de rug gesteund door zijn dochters met name Lisa Paliama(Wierden). Werden zij bekende personen in de veteranenwereld en defensie altijd in gezelschap van Saar Letsoin reisden ze naar Leeuwarden, Den Haag(Nieuwspoort), Roermond en nog meer plaatsen. Helaas, maar zo is het leven. Wij moeten de generatie voor ons wegbrengen, niet andersom! Morgen is stichting Kandjoli in de Molukse wijk Wierden geopend vanaf 08.30 uur, om 8.45 uur wordt Bapa Abe uit de aula gedragen aan de Stationstraat 36 Wierden. Hij zal dan naar de Molukse Kerk gebracht worden aan de Chris Soumokilstraat 69 Wierden. Daarna zal om 10.00 uur een kerkdienst aanvangen, er is in verband met de geldende corona-maatregelen maar plaats voor zeventig personen. De familie hebben deze lijst samengesteld.

Latuny, Paliama, Letsoin, Kipuw, Bakarbessy, generaal Noordzij in Straatsburg

De gemeente Wierden zal vertegenwoordigd worden door wethouder Richard Kortenhoven, hij zal geen speech houden. Vanuit defensie en veteranenwereld zullen de volgende personen toespraken houden. Generaal Leen Noordzij tevens landelijke voorzitter van veteranenvereniging V.O.M.I. , Kolonel Ludy de Vos tevens directeur Veteranen Instituut Doorn, frontman/voorzitter Maluku4Maluku (KNIL Ambonezen).

Na de kerkdienst is er gelegenheid om afscheid te nemen van de KNIL veteraan voor diegenen die niet bij de kerkdienst konden zijn.

Koninklijke Marchaussee zal de stoet naar de Algemene Begraafplaats aan de Vrienzenveenseweg begeleiden met zes motoren. Volgens Moluks gebruik zal er een korte stop gemaakt worden bij de woning, dit zal aan de achterkant zijn van de Marktstraat 80. Daarna rijdt de stoet door naar de begraafplaats. In de stoet zullen motoren meerijden, op deze motoren en of trikes zitten “jonge” veteranen. Van de volgende motor-veteranenverenigingen “Indo Melati” en Brothers In Arms(Nederland).

Tijdens de begrafenisplechtigheid zal er een persoon zijn, die begeleidt wordt door Tifa-spelers om de Hena Masa Waija te zingen voor veteraan Bapa Abe Paliama. Alle aanwezige militairen en veteranen zullen dan extra de militaire ere-groet brengen. Dit is ook gebeurd tijdens de KNIL Ambonezen reünie in DoornOok zal er speciaal Taptoe Signaal(Nederlandse versie van Last Post) geblazen worden voor onze KNIL veteraan. Alle militairen zullen geen witte handschoenen dragen omdat Bapa Abe Paliama bij de infanterie zat van de KNIL Ambonezen.

 

WIERDEN – Een colonne motoren begeleidt donderdagochtend Wierdenaar Abe Paliama naar zijn laatste rustplaats. De KNIL-veteraan overleed zondag 5 juli op 95-jarige leeftijd en krijgt een begrafenis met militaire eer.

Kolonel Ludy de Vos reikte na bijna 70 jaar in november 2018 eindelijk zijn militaire onderscheidingen aan KNIL veteraan Paliama uit

Er worden speciale gasten verwacht, onder wie kolonel Ludy de Vos (de directeur van het Veteraneninstituut), voormalig Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven en generaal majoor Leen Noordzij (Vereniging Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guinea-gangers).

Eregroet van koning Willem-Alexander

Paliama behoorde tot de organisatie Maluku4Maluku, die streed voor erkenning voor veteranen die voor het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger vochten. De Wierdenaar was één van de eerste KNIL-veteranen voor wie in 2015 succesvol een veteranenstatus is aangevraagd. In 2018 werd hij door kolonel Ludy de Vos onderscheiden met het ereteken voor rust en orde.

„Hij was een van de mensen die met mij meeging naar de Ridderzaal”, zegt voorzitter Leo Reawaruw van Maluku4Maluku. Dat was op Nationale Veteranendag in 2018, toen de Molukse veteranen voor het eerst present waren. „Een heel belangrijk moment voor onze gemeenschap. Paliama kreeg die dag een eregroet van koning Willem-Alexander. En hij bracht een ere-groet terug.”

KNIL veteranen Bakarbessy(Elst) en Paliama(Wierden) krijgen ere-saluut van de koning de bekroning van de strijd naar erkenning voor de gehele eerste generatie Ambonezen(lees Molukkers in Nederland)

Twintig veteranen met motor

De afronding van de strijd voor erkenning van KNIL-veteranen kon Abe Paliama niet meemaken. De onderhandeling over uitbetaling van achterstallig loon en het veteranenpensioen bevinden zich in de eindfase. Paliama overleed zondag op 95-jarige leeftijd.

Donderdagochtend verzamelen in Wierden zich naar verwachting twintig veteranen op motoren om de kist met Paliama te begeleiden van de Molukse kerk naar de begraafplaats aan de Vriezenveenseweg. De colonne wordt begeleid door zes motoren van de Koninklijke Marechaussee.

Graf met beschermde status

Driemaal zullen de aanwezigen de militaire ere-groet brengen. Op de begraafplaats zal een trompettist het taptoe-signaal ten gehore brengen. Het graf van de KNIL-veteraan zal binnenkort waarschijnlijk op een lijst met beschermde graven van de gemeente Wierden staan. Ook dit is een verdienste van de Stichting Maluku4Maluku en een rechtstreeks gevolg van de veteranenstatus voor KNIL-militairen.

Bovenstaande bericht publiceren wij op onze website zodat deze in drie talen gelezen kan worden, maak gebruik van de vertaalbutton. Dit artikel is van Wilco Lourens van Tubantia ( en Algemeen Dagblad) hier het origineel:

https://www.tubantia.nl/wierden/overleden-knil-veteraan-95-krijgt-begrafenis-met-militaire-eer-in-wierden~a7064dd4/

Luitenant-Generaal Martin van Wijnen Commandant Landstrijdkrachten respecteert KNIL Ambonezen – Veteraan Paliama

In onderstaande filmpje op YouTube een interview met frontman Reawaruw op CBA7 Radio Amsterdam, op de dag van overlijden van bapa Abe Paliama:

Volgende artikel publiceren wij ook zodat het in drie talen gelezen kan gaan worden, is een nieuwsbericht van RTV Oost:

https://www.rtvoost.nl/nieuws/332863/Begrafenis-met-militaire-eer-voor-overleden-KNIL-veteraan-Abe-Paliama-95?fbclid=IwAR2xb-5naFXBa-cLTriyYwFRiU6L3dmwXSXYrUvcYJnbUklwzFQBhoDldCU

Begrafenis met militaire eer voor overleden KNIL-veteraan Abe Paliama (95)

Drie generaties KNIL Ambonezen(Molukkers) herdenking Roermond. Marcel Wattimury(derde generatie)

In zijn woonplaats Wierden is zondag de 95-jarige KNIL-veteraan Abe Paliama overleden. Donderdag wordt hij met militaire eer naast zijn vrouw begraven.

De hoogbejaarde veteraan was twee jaar geleden met een collega KNIL-veteraan eregast op veteranendag in Den Haag. Hij had toen een ontmoeting met de koning en werd geëerd door minister-president Rutte.

Veteranenstatus voor KNIL-militairen

Paliama was een van de eerste KNIL-veteranen in Overijssel voor wie de stichting Maluku4Maluku in 2015 met succes de veteranenstatus aanvroeg. Daarna volgde de strijd om achterstallig loon en het veteranenpensioen. Volgens Leo Reawaruw van de stichting zijn de onderhandelingen hierover in de laatste fase. “Jammer dat hij dit niet meer mee mag maken”. 

Uitvaart met militaire eer

De uitvaart van de Molukse Nederlander is op donderdag 9 juli. Deze zal worden bijgewoond door kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteranen Instituut in Doorn. De Vos eerde hem op 10 november 2018 met het ereteken voor rust en orde als dank voor zijn inzet tijdens de politionele acties in de jaren veertig. 

Paliama was zo verguld met de uitreiking, dat hij hiervoor een reeds geboekte reis naar Kuala Lumpur liet schieten. Het was een van de dertien medailles die de legerleiding alsnog uitreikte aan hoogbejaarde KNIL-militairen, toen hen eenmaal de status van veteraan was verleend. 

Verder hebben ook de vorige Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, Hans van Griensven, en generaal majoor Leen Noordzij hun aanwezigheid bij de uitvaart aangekondigd. Noordzij is voorzitter van de Vomi, de Vereniging van Oud-Militairen Indië- en Nieuw-Guinea-gangers.

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht(tot 2020) Hans van Griensven plaveide het pad samen met Maluku4Maluku naar de erkenning van de KNIL Ambonezen

Motoren en taptoe-signaal

Een delegatie van de Koninklijke Marechaussee en een groep van ongeveer vijftien jonge veteranen zal de stoet op de motor vanaf de kerk begeleiden naar de begraafplaats. Er zal volgens Moluks gebruik een tussenstop worden gemaakt bij het woonhuis van Paliama. Op de begraafplaats zal een militair het taptoe-signaal blazen.

Aangemerkt als bijzonder graf

Paliama zal naast zijn vrouw worden begraven. De gemeente Wierden zal het graf van de Paliama’s vermoedelijk binnenkort op een lijst plaatsen van bijzondere graven, waarvoor geen grafrecht meer hoeft te worden betaald.

 

Blijf onze website volgen voor nieuws ten aanzien van graven eerste generatie en “kindersterfte in de barakken” vanaf dit weekend mededelingen.

2 reacties op “Overleden KNIL-veteraan Paliama (95) krijgt begrafenis met militaire eer in Wierden

 1. Respect voor Opa Paliama. Selamat Jalan. Tuhan memberkati.Heel veel sterkte voor de familie. Old soldiers never die!!
  Mena…….Muria

  Jim, kleinzoon van KNIL militair P. Nanlohy. Koninklijk Onderscheiden.

 2. Ik wens de fam. heel veel sterkte met dit grote verlies.
  Neem de tijd om te rouwen in de komen periode.
  Met groot respect voor de overledene.
  Hartelijke groet
  Rita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *