In Nederlandse pers wordt 15 augustus de capitulatie van Japan aan de Britten en Amerikanen in 1945 meestal gekoppeld aan 17 augustus 1945 dat merk je in het jaar van 75 Jaar Vrijheid ook weer. Maar men moet een ding goed in de gaten houden, en u als Nederlander eens goed begrijpen dat 17 augustus 1945 de dag was van het begin van de “bersiap” in het voormalig Nederlands-Indië want binnen een maand verloren er 30.000 burgers hun leven. Niet door georganiseerde bevrijdingsleger, maar door milities.  Het zogenaamde uitroepen van de nieuwe mogendheid was ook een onder dwang, want ze waren in staat Soekarno(hadden ze gevangen genomen) dood te schieten. Wanneer hij het niet wilde uitroepen. Fabel of feit? De zogenaamde NSB-historische experts van Nederlands Instituut voor Militaire Historie(NIHM) en Koninklijk Instituut voor Taal- Land- en Volkenkunde (KITLV) en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies moeten daar maar eens heel snel met een antwoord komen. Want het enige wat ze tot nu toe los laten is dat alleen de militairen die onder de Nederlandse krijgsmacht dienden alleen excessen hebben gepleegd. Binnen de “bersiap” werden er ook 15.000 burgers vermist, dit waren Nederlanders en Ambonezen, Indische en Chinese mensen.

BERSIAP begon 17 augustus 1945! Of wel laten zaken zoals het is gegaan, want we kunnen niets meer terugdraaien. Of we gaan alles goed onderzoeken, dus ook de bersiap. Maar dat willen de Nederlandse onderzoekers niets van weten, vindt Frank van Vree van de NIOD het vreemd dat wij hem van NSB-gedrag beschuldigen. De geschiedenis wordt zo vaak verkeerd geschreven, kijk maar naar de geschiedenis van de KNIL Ambonezen in Nederland. Het is dat Maluku4Maluku als Molukse volksbeweging alles op alles zet om de waarheid naar boven te krijgen, want aan de historici of ze nu Molukse en of Nederlands zijn? Je hebt er niets aan! Het gaat om feiten, en niet om een onderzoek die hun eigen politieke inzichten en gedachten als uitslag moeten krijgen.

Maar maandag 17 augustus 2020 is een historische dag voor onze Molukse samenleving  want wij mogen de volgende nieuwsfeiten aan u kenbaar maken. De eerste is een eervolle verhaal, dat is het feit dat onze frontman en voorzitter Leo Reawaruw ambassadeur is geworden van de “Witte Anjer Perkjes” van Stichting Nederlandse Veteranendag. Hier plaatsen we een nieuwsartikel, zodat dit ook in drie talen gelezen kan worden:

Friesland heeft nieuwe ambassadeur

Gemeente Leeuwarden heeft vandaag opnames gemaakt bij het “Witte Anjer Perkje” met drie veteranen uit Friesland. Ad Joosse Donkerbroek, en actief dienend veteraan Theo van der Zanden uit Joure(verantwoordelijk voor inzet militair geneeskundige dienst bij Covid19 wanneer de burgerziekenhuis bijstand dienen te krijgen, en Leo Reawaruw uit Leeuwarden. Daarnaast Peggy Hinsbeeck dochter van een KNIL veteraan zelf meer dan 40 jaar in dienst bij de luchtmacht. Op de website van de Gemeente Leeuwarden zal er een nieuwsartikel geplaatst worden deze week, met video en foto’s.

Reawaruw(oud bewoner van Harlingen) uit Leeuwarden is de nieuwe ambassadeur

Nazaat van KNIL Ambonezen accepteert ambassadeurschap “Witte Anjer Perken” ook  voor Molukse wijken in Nederland

Vanaf vandaag zijn Leo Reawaruw(wonende in Leeuwarden), Maja Steenwijk en Pascal van der Voort, dé ‘Witte Anjer Perkje’-Ambassadeurs van het Nationaal Comité Veteranendag. Als ambassadeurs zullen zij zich, elk op hun eigen manier gaan inzetten om elke gemeente aan te sporen een Witte Anjer Perk aan te leggen ter ere van de veteranen in Nederland. Door hun persoonlijke affectie met de Witte Anjer, veteranen en de veteranen-gemeenschap en bovendien hun inzet en netwerk zijn zij de aangewezen ambassadeurs geworden. 

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen. In juni 2019 legde de gemeente Leeuwarden als eerste gemeente in Nederland een Witte Anjer Perkje aan, om hun veteranen te eren en te waarderen. Dit speciale perk bloeit in de dagen en weken voorafgaand aan, en na de Nederlandse Veteranendag. Het Nationaal Comité Veteranendag is sindsdien actief op zoek naar andere Nederlandse gemeenten om het voorbeeld van de gemeente Leeuwarden te volgen. Dit werd al gedaan door de gemeenten: Leeuwarden, Den Haag, Amsterdam, Nieuwkoop, Wassenaar, Vleuten-De Meern, Uitgeest, Castricum, Limmen, Terneuzen, Hulst, Hoogerheide, Bergen op Zoom, Tilburg, Westerbeek (Gemeente Snit Anthonis) en Enschede. Met behulp van de ambassadeurs zal dit rijtje het komende jaar hopelijk worden uitgebreid.

“De gemeenteraden kunnen deze week van mij als ambassadeur een email verwachten”

Leo Reawaruw, groeide op in de havenstad Harlingen, en woont nu in Leeuwarden.  Reawaruw is in 1980 uitgezonden geweest naar Libanon en zet zich al jaren in voor alle veteranen. Door zijn ervaringen als militair maar ook door het KNIL verleden van zijn familie streeft hij naar een totale erkenning en waardering van veteranen. Met zijn drijfveer en zijn grote netwerk zet Leo zich nu ook in voor de Witte Anjer Perkjes in Nederland“Het zou fantastisch zijn als alle gemeenten waar KNIL Ambonezen of te wel Molukse veteranen en hun nazaten wonen een Witte Anjer Perkje hebben. Het is volgend jaar 70 jaar na dato dat de KNIL Ambonezen hier kwamen voor maximaal zes maanden. Dat geeft voor mij een extra dimensie en reden om me in te zetten hiervoor. Bovendien werk ik mee omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid in Nederland vieren, een extra motivatie voor de gemeenten om ook in hun gemeente een Witte Anjer Perkje te hebben. Ik vecht voor alle veteranen. Het eerste wat ik wil bereiken als ambassadeur is dat in Friesland, de elf steden, allemaal een Witte Anjer Perkje hebben. De gemeenteraden kunnen deze week van mij als ambassadeur een email verwachten”

Bovenstaande artikel is iets aangepast naar Harlingen / Leeuwarden / Friesland.

Tekst is te vinden via: https://www.veteranendag.nl/het-nationaal-comite-veteranendag-benoemd-drie-witte-anjer-perkje-ambassadeurs/

 

KNIL Ambonezen…twee generaties Molukse veteranen tijdens Nederlandse Veteranendag in Den Haag (veteraan Tahalele R.I.P – tweede van links)
Het tweede bericht dat Maluku4Maluku op deze historische dag wilt delen, is het feit dat er gisteren telefonisch overleg is geweest met de fractie van Europarlementariër Marcel de Graaff(PVV). Er is een afspraak gemaakt om elkaar woensdag 16 augustus te gaan ontmoeten. Om de plannen die nu telefonisch zijn besproken uit te werken, in een plan die we binnenkort gaan uitvoeren gezamenlijk. Een werkbezoek naar het Europees Parlement van Maluku4Maluku ligt in de lijn van de verwachting, rekening houdend met een mogelijke tweede golf van Covid19
Reawaruw/Bakarbessy/Noordzij(V.O.M.I)/Kipuw/Latuny/Bakarbessy(R.I.P.) voor Europees Parlement te Straatsburg(Frankrijk)
Het derde bericht waar wij blij mee zijn op mede te delen, is dat er sinds vanmiddag een afspraak is gemaakt met directeur  Jan van Kooten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei in Amsterdam. Deze afspraak is dinsdag 18 augustus 2020  de bedoeling is onze samenwerkingsverband met het Nationaal Comité 4 en 5 mei  te versterken.
Directeur Jan van Kooten(Nationaal Comité 4 en 5 mei) – KNIL veteraan bapa Mezak Bakarbessy – Leo Reawaruw(Maluku4Maluku)
Het vierde bericht is dat ook Maluku4Maluku onze volksbeweging gaat versterken met enkele nieuwe ambassadeurs, binnenkort zullen we een officier buiten dienst die op internationaal niveau heeft gewerkt bekend maken. Maar vandaag zijn wij verblijd om drs. Cees Somers bekend te maken als onze nieuwe lid van team van ambassadeurs. Drs. Cees Somers heeft vorige week een onderzoek met drs. Anne Tjepkema beiden historici een rapport uitgebracht over het zogenaamde bloedbad van Pesing. Maluku4Maluku zal dit rapport deze week publiceren! Daarin kunt u allen lezen dat men het zogenaamde wetenschappelijke onderzoek geleidt door het NIOD, gebaseerd is op vooringenomen standpunten. Dat het onderzoek een grote misser is, dat zes miljoen subsidie of te wel gemeenschapsgeld kost. Dat men dit beter vandaag kan doen stoppen, om geld te besparen.
Militair historicus drs. Cees Somers krijgt militaire erepenning kazerne Schaarsbergen
Het laatste bericht wat wij willen bekend maken op 17 augustus 2020 is dat Maluku4Maluku iedereen oproept om op 27 december 2020 de Sunset March te gaan lopen. Deze Sunset March zal in de middaguren(16.40 uur) tijdens het weekend van Kerst 2020 gelopen worden. En zal geheel in het teken staan van de overdracht van het voormalig Nederland-Indië naar Republik Indonesia Serikat deze werd destijds in Amsterdam ondertekend door koningin Juliana en de Javaan Hatta. Dit wordt gezien als de internationale erkende overdracht, niet zoals de Nederlandse pers wilt doen geloven op 17 augustus.  Zelfs minister-president Mark Rutte ondersteund de stellingname die Maluku4Maluku inneemt want het volgende film kunt u allen op zijn eigen YouTube-kanaal zien!

Wij danken onze minister-president Mark Rutte voor deze film, maar beseffen dat hij als historicus een helder beeld heeft van de geschiedenis. Alhoewel wij als Maluku4Maluku nog hem en anderen meer kunnen vertellen over enkele dramatische hoofdstukken binnen het KNIL Ambonezen dossier. Zoals de 350 vergeten kinderen en 150 vergeten moeders van de KNIL Ambonezen, en over de kindersterfte in de oude concentratiekampen waar de KNIL veteranen voor maximaal zes maanden moesten verblijven. Deze zes maanden veranderden in gemiddeld twintig jaar, met als gevolg longziektes die nu vandaag de dag nog doorwoekeren binnen de tweede generatie, en of slachtoffers de laatste jaren heeft gemaakt. Maar we willen deze blijde dag niet helemaal verpesten!
Toespraak in de Ridderzaal tijdens Veteranendag 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *