De trailer van de film “De Oost” kwam de dag na Nationale Dodenherdenking op het Internet hoe kan je dit bedenken. Want op 4 mei herdenken wij alle slachtoffers vanuit de periode 1940-1945 die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar we staan uiteraard ook stil voor de mensen van het verzet. Maar ook al de militairen(veteranen) die strijd hebben geleverd om de wereld te bevrijden van Japan en Duitsland.

 

Op 5 mei “Bevrijdingsdag” kregen alle veteranen die onder de Nederlandse Krijgsmacht hebben gediend in het voormalig Nederlands-Indië een emmer stront over hun gegoten. De emmer met stront werd figuurlijk over hun begraafplaatsen leeg gegooid, want de veteranen zijn er voor 95 % niet meer onder ons. In de trailer zaten er elementen die de aandacht trok bij onze frontman Leo Reawaruw, hij bestudeerde ze aandachtig.

Wat viel er op? In de trailer ziet men ineens Nederlandse militairen in zwarte uniformen, en aan het einde van de trailer komt er een kapitein in een jeep aanrijden. Deze kapitein moet Raymond Westerling voorstellen, maar deze persoon draagt ineens een snor. Terwijl iedereen weet dat kapitein Westerling toen hij daar was als militair genie geen snor had. De Nederlandse militairen die daar naar toe werden geroepen, en de Koninklijke Nederlandse-Indische Leger(KNIL) die daar al waren(waaronder veel Ambonezen of te wel Molukse veteranen) droegen nooit zwarte militaire kleding. Iedere militaire historicus weet dat alleen de Waffen-SS van Hitler de enige militairen waren die in het zwart waren gekleed in deze jaren actief waren.

Speciale Hitler-leger de Waffen-SS droeg alleen zwarte uniformen. Nederlandse veteranen mogen wel als zwarte piet afgeschilderd worden, raar maar waar.

Daarboven op werd een extra detail ontdekt en dat is het feit dat de lettertype die wordt gebruikt bij de aftiteling en op de poster uit Duitsland komt toen Hitler daar alles bepaalde!

 

Maluku4Maluku is altijd op haar hoedde geweest de afgelopen jaren, want als enige Molukse organisatie volgden wij alle bewegingen rondom de discussie waarin zogenaamde wetenschappers, maar nu ook de film “De Oost” onze vaders en grootvaders categorisch weg willen zetten als “moordenaars en oorlogsmisdadigers”. Naast onze eerste generatie willen ze ook al hun wapenbroeders dezelfde onterechte stempel geven. Maluku4Maluku beseft dat in een film een bepaalde vrijheid van interpretatie mag zijn. Maar……wanneer er een educatief programma voor onze middelbare scholen er aan gekoppeld is…en daar grove leugens inzitten is dit ontoelaatbaar.

Het meest wrange binnen dit verhaal is het volgende het zou in en in triest zijn dat de film volgend jaar gaat verschijnen inclusief het lesprogramma op alle scholen in Nederland. Want eindelijk dreigt het verhaal van onze eerste generatie(althans een hoofdstuk) op de scholen te belanden, maar blijkt dit te bestaan uit grove leugens. Een regelrechte belediging voor alle Molukkers in Nederland die volgend jaar in 2021 ook het jaar 1951 gaan herdenken. Het jaar dat zij op militair dienstbevel, voor maximaal zes maanden, naar Nederland kwamen. NIOD, NIMH, KITLV en de makers van de film “De Oost” en het schoolprogramma via “De Wereld van de Oost” mogen zich gaan beseffen dat ze een woedde op hun hals gaan halen vanuit de Molukse samenleving.

Met betrekking tot het lesprogramma en de onderzoekers onder leiding van de NIOD moeten zich gaan beseffen dat alle betrokkenheid van een van de drie onderzoeksinstituten de totale ondermijning is van hun betrouwbaarheid, en geloofwaardigheid. De stevige kritiek die steeds vanuit veteranen, en nabestaanden en families van veteranen wordt geuit dat zij het onderzoek doen vanuit hun eigen “linkse tevens Amsterdamse school inzichten” aan het invullen zijn. Is ook door Maluku4Maluku ontdekt, en wij hebben dit bij de top van defensie en de wereld van veteranen aangekaart. Want wanneer men naar de volgende website gaat kijken:

https://www.dewereldvandeoost.nl/

 

Ziet men rechts helemaal onderin dat KITLV betrokken is bij de film en lesprogramma, dat is een vorm van partijdigheid. Maar dat niet alleen, men laat hiermee zien dat de uitslag al bekend is. Men gaat nog voor de show vergaderen, en een toneelstuk opvoeren. Want wanneer NIOD, NIMH, en KITLV miljoenen gemeenschapsgelden heeft gekregen(subsidie) moet je de schijn wel blijven ophouden dat je keihard werkt. Maar het zal wel niet de eerst keer zijn dat er miljoenen subsidie of gemeenschapsgelden verdwijnen. 

Opnames Een Vandaag drs. Cees Somers(ambassadeur Maluku4Maluku tevens kind van een Oorlogsvrijwilliger(Nederlands-Indië / Korea) en militair historicus

Maluku4Maluku zal het er niet bij laten om alleen op het Internet de aanval te openen, tijdens de laatste bespreking met onze advocatencollectief met advocaat Michael Ruperti(Cleerdin & Hamer Advocaten uit Amsterdam, en letselschade-advocaat Vincent Dolderman(Dolderman Letselschade Advocaten uit Utrecht) is een strategie bepaald.

Overleg Maluku4Maluku advocatencollectief advocaat(veteraan) Michael Ruperti van Cleerdin & Hamer Advocaten Amsterdam op de voorgrond drs.(veteraan) Rob Remie van Dolderman Letselschade Advocaten Utrecht

Een daarvan is dat wij alle juridische middelen gaan inzetten om de film, en vooral het lesprogramma beiden gebaseerd op leugens over Nederlandse veteranen tegen te houden.

Overleg Maluku4Maluku advocatencollectief letselschadespecialist advocaat Vincent Dolderman eigenaar Dolderman Letselschade Advocaten Utrecht(ex-landmacht officier)
Remy Limpach doet aan haatzaaiing en groepsbelediging ! Overtrad ook ambtsregel hoofdstuk 8 BARD… DNA KNIL RACISISME!

Daarnaast zal er aangifte gedaan worden tegen R. Limpach die beweert dat racisme in de DNA van de KNIL officieren zit, dat is een regelrechte groepsbelediging. Maar ook een vorm van opruiing en haat zaaien tegenover een groep Nederlandse burgers die opdrachten hebben uitgevoerd. In naam van de Koninkrijk der Nederlanden die als opdrachtgever beschouwd moet worden. Het verweer van de directeur van NIHM aan Maluku4Maluku gericht dat wij als Molukse volksbeweging ons dit niet moeten aantrekken. Leggen wij naast ons neer, want militairen nemen altijd hun officieren als voorbeeld aan. Dat de Molukse veteranen later slecht zijn behandeld beseffen wij als de beste van iedereen, maar zij allen hebben bewust en bij volle verstand een arbeidscontract getekend bij de KNIL. Met als gevolg dat zij als militair zich een voelden met al hun wapenbroeders, een militair historicus dient dit te weten. Dus alle aantijgingen gelden ook voor de KNIL Ambonezen en de Molukse samenleving met betrekking tot racisme in DNA, althans volgens Limpach en zijn directeur.

Ben Schoenmakers directeur NIMH dient eerst maar eens een militaire opleiding te volgen

Maluku4Maluku heeft via zijn netwerken in de pers items klaargestoomd, dit heeft als resultaat dat op zaterdag 26 september gelijk na het NOS Journaal van 18.00 uur EEN VANDAAG de onrust en de woedde binnen de wereld van (Molukse) veteranen in hun uitzending gaat brengen.

 

Zaterdag 26 september na het NOS Journaal van 18.00 uur op Nederland 1
AVRO/TROS opnames voor Een Vandaag televisie

Maandag 28 september zal in de krant Algemeen Dagblad een groot artikel ook daarover verschijnen, in de hoofdrol is bapa Entjo Latuny 94 jaar. Veteraan Latuny komt van het eiland Ceram vanuit Amahai, en woont nu als weduwnaar in Schiedam.

Veteraan(bapa)Entjo Latuny in gesprek met journalist Algemeen Dagblad

Hij vertaalt de woedde en frustratie die wij als Maluku4Maluku, en Molukse volksbeweging voelen. Natuurlijk voelen alle wapenbroeders, en nabestaanden en families van andere onderdelen die met onze vaders hebben gediend hetzelfde! Het historische jaar 75 Jaar Vrijheid mag nooit overschaduwd worden door organisaties en of personen die net zoals de NSB het verzet en militairen belogen en bedrogen, maar vooral verraad pleegden. Daar zijn wij met ons allen over eens als Nederlandse samenleving!

De Heer is mijn herder

 

 

 

 

Brothers In Arms Maluku4Maluku

 

 

 

9 reacties op “Molukse veteranen en hun families en nabestaanden in Nederland pikken het niet meer

 1. Beste Maluku4Maluku
  Jullie inzet over het KNIL gebeuren is prachtig ik heb zelf ook een paar boeken van zeer interessant ik en mijn vrouw hebben zelfs de oorlogsgraven bezocht die de bruggen van de riverkwai hebben gebouwd daar lagen ook Molukse militairen begraven om aan te geven die zijn netjes met steen begraven het is zo jammer dat er geen goede aandacht word besteed aan dit hele gebeuren ja nu pas komt het een beetje los het is zelfs pas nog op tv geweest over het 75 jarige bestaan ik zelf vind het triest waarom niet jaren geleden dan had je ook niet die treinkaping is toch niet gek dat zij dit deden (mena muria) het is natuurlijk allemaal een politieke spelletje helaas moeten daar vele mensen onderlijden je kan niet zomaar 2000€ per jaar geven als een soort vergoeding wij gaan er naar kijken vandaag naar de uitzending deze Entjo Latuny ken ik maar niet de Latuny van onze kant ver vandaan hij zou mijn vader wel kennen Johan Latuny uit Breda in de Molukse cultuur zijn wij Latuny-besar dan weet hij wel genoeg maar respect voor hem want er zijn al menige knilmilitairen overleden waar onder onze vader dus wij wensen hem nog vele gezonde jaren verders wil ik jullie veel succes wensen en een goede gezondheid
  Vriendelijke groeten
  Emoe Latuny

 2. Heb nog even wat toe te voegen heb niet verder door gescrold zag namelijk het filmpje van die militair die een toespraak deed ik zelf had er meer van verwacht al kijk je naar het publiek wat er zit is toch wenig animo er voor waarom niet een goede toespraak op 4/5 mei zij doen dat wel zoals Rutte dat deed maar niet echt naar de Molukkers toe vind het knap dat er nu met advocaten en andere mensen veel inzet word gedaan en hopen dat jullie allen veel kunnen bereiken veel sterkte allemaal.

 3. Geachte beheerder,

  Ik schrijf deze reactie als opmerking op de zin dat ”alleen de Waffen-SS zwarte uniformen droegen tijdens en ook voor de tweede wereldoorlog”. Dit is niet helemaal correct aangezien er zeker wel meerdere leger onderdelen waren die zwart droegen tijdens deze periode zoals bijvoorbeeld Finse tankbemanning,Soviet marine infanterie,Duitse tank bemanning en ook de Nederlandse Marechaussee droeg in deze periode zwarte uniformen. Daarnaast droeg de Waffen-SS in het veld en als uitgaans tenue geen zwarte uniformen. Deze uniformen werden ”Feld-grau” genoemd en waren eerder een soort van grijs/groen dan zwart. Ik denk dat de auteur doelde op de zwarte uniformen van de Allgemeine SS en de lijfwachten van Hitler (Leibstandarte Adolf Hitler) die welbekend zijn geworden door films waar deze vaak in voorkomen. Mijn overgrootopa is soldaat geweest bij de Waffen-SS en die had zeker geen zwart uniform maar eentje in ”feld grau”. Doormiddel van deze films is bij velen het idee gekomen dat de Duitsers continu zwarte uniformen droegen met swastika armbanden wat natuurlijk helemaal niet klopt. Ik wilde dit aankaarten sinds ik dit wel een belangrijk punt vind.

  Wat betreft de film: Ik ben blij dat de mensen van deze site de onjuistheden aankaarten die de filmmakers hebben gemaakt. De zwarte uniformen in deze film zijn zeker wel erin gezet om de mannen van het KST af te beelden als een soort moord commando terwijl ze in de jaren dat ze gestreden hebben gewone camouflage pakken droegen. Wat mij zeker tegen de borst stuitte was de scene dat de zogenaamde Kapitein Westerling heel koel toe keek terwijl zijn mannen het dorpje omploegden en de bewoners mishandelden. Kapitein Westerling was een harde man maar hij was absoluut geen koel bloedige moordenaar en ik kan helemaal begrijpen dat veteranen deze film als een belediging zien. Ik ben ook familie kwijt geraakt tijdens het conflict in Nederlands Indie en ik vind dat dit soort films een hele verkeerde indruk maken op het publiek die vaak niet veel weten van dit soort dingen en het ook nooit verder onderzoeken.

  Ik ben er ook zeer fel tegen dat deze zeer slecht in-elkaar geflansde film als educatief middel gebruikt gaat worden in scholen waar jonge,naieve leerlingen naar kijken en het als zoete koek slikken. Ik zal zeker jullie steunen in de strijd om de waarheid naar boven te brengen in plaats van fantastische leugens ingepakt in zwaar emotioneel beladen films.

  Met vriendelijke groet,

  H.Lepelaar

 4. Wij de 2e generatie zonen en dochters zijn nog in grote getallen. Wij de alle toekomstige generaties dragen de trots van de 1e generatie hoog in onze vlag, blauw wit groen rood. Onze 1e generatie vaders en moeders zullen eeuwig ons blijven toezien uit hun dood en ons leiden en begeleiden naar de waarheid en werkelijkheid, naar respect en waardering, naar eer en geweten, naar trouw en belofte . Onze ouders 1e generatie zullen alle lof en eerbied, alle dank en applause krijgen, tenslotte.

 5. Het is schandalig hoe men deze veteranen behandeld wat denkt U van de militairen van Ambon hoe die behandeld zijn die onderweg op de boot hun ontslag aan aan gezegd kregen? En of die inwoners van Indonesië na de Japanse bezetters lieverdjes waren. In oorlogstijd is het hij of ik. Ik ben NNG veteraan van voor de oorlog mensen die geen oorlog of iets in die geest hebben mee gemaakt kunnen zich voorstelling maken hoe is in zulke omstandigheden te leven.

 6. Zolang dit soort ‘historische’ films deels door de Nederlandse overheid wordt gefinancierd, kun je een aanpassing verwachten van de oorspronkelijke verhaallijn.
  Mijn vader vocht jarenlang, samen met BG Rudy Boekholt, voor erkenning en de ereschulden.
  Ze zijn constant geschoffeerd door de Nederlandse overheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *