Vught – De graven van Molukse veteranen die dienden in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) krijgen mogelijk een bijzondere status in Vught. Het is de bedoeling dat ook de graven van kinderen die stierven in de barakken van kamp Vught hierin worden meegenomen.

Leo Reawaruw(frontman) en Rudy de Queljoe(ambassadeur) van Maluku4Maluku bij het graf van veteraan bapa Lucas Latuihamallo. De oudste militair die naar Nederland kwamgeboren 5 november 1887 overleden in Vught 22 maart 1960. Hij was dertig jaar KNIL militair ontslagen zonder enige reden, geen salaris ontvangen van Tweede Wereldoorlog, geen pensioen. Maar vooral nooit teruggekeerd, ondanks dat het maar zes maanden zou duren. Geboren onder de klapperboom, daar wilde hij ook begraven worden.

De status houdt in dat dergelijke graven in de toekomst niet mogen worden geruimd én worden onderhouden. Vught start samen met de stichting Maluku4Maluku een onderzoek naar de mogelijkheden van de status ‘bijzonder graf’. ,,Om de pijn van de KNIL Ambonezen oftewel de Molukse samenleving te verzachten en ons allen de (militaire) trotsheid terug te brengen”, aldus Leo Reawaruw, voorman van Maluku4Maluku.

Onderzoek

Het onderzoek is volgens Reawaruw de uitkomst van een constructief gesprek met burgemeester Roderick van de Mortel van de gemeente Vught. Dit gesprek vond plaats na ophef over mogelijke ruiming van kindergraven in Vught. ,,Ik ben echt heel blij met deze toezegging van de burgemeester. Een mooi gebaar in het jaar van 75 jaar vrijheid. Begin november ga ik met een ambtenaar een rondje maken over de openbare begraafplaats en gaan we kijken hoe we het gaan aanpakken. Ook familieleden reageren heel emotioneel. Ik heb hier een heel goed gevoel bij.”

 

Begin dit jaar besloot Wierden als eerste gemeente van Nederland een bijzondere status te verlenen aan graven van Molukse KNIL-veteranen. ,,Uiteindelijk hopen dat dit landelijk beleid wordt”, schets de Maluku4Maluku voorman.

Geen grafrechten

Zijn stichting gaat volgens hem registreren om hoeveel graven het gaat, wie rechthebbenden zijn en wat de onderhoudsstatus is. ,,Bij een bijzondere status hoeven geen grafrechten meer te worden betaald. Het is dan wel de bedoeling dat de Molukse gemeenschap helpt de graven schoon te maken”, zegt hij. ,,Het moet wel van twee kanten komen.”

“Het is een bewogen geschiede­nis met hoogte- en dieptepun­ten, waarbij ook slachtof­fers zijn te betreuren”

Roderick van de Mortel, Burgemeester van Vught

Reawaruw is tevens Ambassadeur Nationaal Comité Veteranendag ‘Witte Anjer Perkje’. ,,Vught wil ook een ‘Witte Anjer Perkje’ plaatsen achter het gemeentehuis en op mijn verzoek komt er een in de voortuin van voormalig kamp Vught. Volgend jaar herdenken we dat 70 jaar geleden de KNIL Ambonezen naar Vught kwamen. Het bloemenperkje, in de vorm van een ‘V’, is een teken van respect voor deze speciale groep veteranen.”

Begin dit jaar besloot Wierden als eerste gemeente van Nederland een bijzondere status te verlenen aan graven van Molukse KNIL-veteranen. ,,Uiteindelijk hopen dat dit landelijk beleid wordt”, schets de Maluku4Maluku voorman.

Belangrijk stuk geschiedenis

Ook hij vindt het belangrijk dat de Molukse gemeenschap op een eervolle en respectvolle wijze haar historie kan herleven. ,,En slachtoffers en overledenen kan herdenken. Ik werk er graag aan mee om dit mogelijk te maken. Onze Molukse inwoners zijn al zo’n 70 jaar een belangrijk deel van onze Vughtse gemeente en gemeenschap. We delen veel en ook een belangrijk stuk geschiedenis. Het is een bewogen geschiedenis met hoogte- en dieptepunten, waarbij ook slachtoffers zijn te betreuren.”

Opgeven voor KNIL AMBONEZEN PAYBACK kan via het volgende in te vullen, heeft u daar problemen mee? Mail naar salahutu@gmail.com 

KNIL PAYBACK AANMELDPROCEDURE

De gegevens zullen ook verwerkt worden binnen het  Veterans & Family Care Programma KNIL-Ambonezen

Kijk en luister naar advocaat / veteraan Michael Ruperti van Cleerdin & Hamer Advocaten Amsterdam, maakt onderdeel uit van advocatencollectief van Maluku4Maluku. Rechts in de film veteraan drs. Rob Remie van Dolderman Letselschade Advocaten Utrecht:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *