Veteraan – Giovanni Pietraroia &  Frontman Maluku4Maluku  – Leo Reawaruw & Gestalttherapeut gespecialiseerd  Transgenerationeel Trauma Molukkers naoorlogse generatie tevens ambassadrice Maluku4Maluku  –  José Imlabla 

 

 

Sander Verdonk

New Amsterdam – De Oost / De wereld van de Oost

Raamgracht 6

1011 KK Amsterdam

The Netherlands

 

Per email

 

Leeuwarden, 22 december 2020

 

Onderwerp: disclaimer

 

Beste Sander,

 

Ik lees met verbazing dat er in de pers uitingen komen dat jullie als makers van de film “De Oost” in combinatie met het lesprogramma van “De wereld van de Oost” toezeggingen hebben gedaan naar de Federatie Indische Nederlanders.

Kijk naar WNL Nederland over de lijkenpikkerij op Nederlandse veteranen en oorlogshelden

Dit verbaast mij niet alleen, maar ik raak hierdoor ook geïrriteerd! Te meer omdat ik als frontman van de Molukse volksbeweging die voor de eerste en tweede generatie “KNIL Ambonezen” de eerste organisatie was die kritiek op de film “De Oost” gaf op landelijk niveau. Dit was op 5 mei 2020. Of te wel Bevrijdingsdag 75 jaar Vrijheid in Nederland. Ik heb achter de schermen iedereen voor jullie geplande projecten gewaarschuwd. Dit is ook door iedereen opgepikt, zelfs op niveau van de ministeries in Den Haag.

We hebben daarna ook een gesprek gehad als eerste organisatie die voor veteranen opkomt in Amsterdam, jij liet je vergezellen door een Fabian Saphtu die actief is binnen beide projecten. Ik liet mij bijstaan door mijn vriend en juridische adviseur Michael Ruperti, tevens veteraan en actief in de wereld van Nederlandse veteranen.  Daar hebben Ruperti en mijn persoon steeds nadruk opgelegd dat er een disclaimer bij de film behoort te komen. Naast nog een paar wensen of beter gesteld eisen in het belang van de waarheid rondom het lesprogramma. Niet de film “De Oost” maar wanneer men de combinatie maakt met een lesprogramma voor onze Nederlandse jeugd, is dit vereist. Iedereen is het er mee eens dat bijvoorbeeld lessen in het moslimextremisme verboden moet worden op Nederlandse scholen. Mag ik er vanuit gaan dat jullie daar ook mee eens zijn. Dan beseffen jullie ook dat wij als Molukse volksbeweging Maluku4Maluku het ook niet kunnen accepteren, dat er leugens over onze “KNIL Ambonezen” Nederlandse veteranen op scholen kunnen belanden.

 

 

Maar ook als Maluku4Maluku is het onaanvaardbaar dat alle militairen die daar actief waren in de periode 1945-1949 afgeschilderd gaan worden als SS-militairen. Met dien verstande dat dit gegeven ook verspreid gaat worden in onze scholen, dit is net zo gevaarlijk als moslimextremisme op scholen geven. Want de beeldvorming richting Nederlandse militairen en veteranen kunnen zwaar beledigend zijn. Maar ook het oproepen tot haat richting een Nederlandse bevolkingsgroep start men hierdoor. Of alles moet gebaseerd zijn op feiten!

https://www.dewereldvandeoost.nl/

 

Op 12 november geef je mij aan dat een vervolggesprek dit jaar geen zin heeft? Ik denk nu ik moet lezen dat jullie met een disclaimer bezig zijn, let wel mijn eis vanaf 5 mei 2020! Dat het zeker zin heeft op een gesprek aan te gaan. Want de tekst van de disclaimer daar moeten wij zeker invloed op hebben. Omdat wij de Molukse nazaten van de “KNIL Ambonezen” vertegenwoordigen, en wanneer men spreekt over Korps Speciale Troepen van kapitein Raymond Westerling. Dient men te spreken over 90 % ‘’Ambonezen” in de eerste periode dat kapitein Westerling in het voormalig Nederlands-Indië actief was. Ik verwacht dan ook op korte termijn een uitnodiging op met elkaar om de tafel te gaan zitten, nogmaals ik verwacht dan ook Jim Taihuttu aanwezig is.  Maar ook het belang van alle Nederlandse veteranen dienen genoemd worden in de disclaimer, en Ruperti en mijn persoon kunnen dat beter vertalen als veteranen. Wij kunnen bij andere veteranen meenemen daar adviezen over gaan inwinnen.

Kijk naar verslag van Een Vandaag televisie bij KNIL veteraan Latuny

Tenslotte ik vernam dat jullie allen veel respect hebben voor Nederlandse veteranen, en dat jullie ook blij zijn dat wij leven in 75 jaar Vrijheid in Nederland. Ik heb toen ook gevraagd of jullie wel wisten dat kapitein Raymond Westerling bij gedragen heeft in de bevrijding van Nederland. Westerling heeft daadwerkelijk gestreden tegen Hitler, wordt vaak niet genoemd en bewust niet uitgesproken. Daarom zend ik jullie onze eerbetoon aan de Nederlandse oorlogsheld en militair genie kapitein Raymond Westerling.

KNIL Ambonezen en al hun wapenbroeders zijn oorlogshelden,  ben je het daar mee eens? Doe mee aan onderstaande petitie, ondertekenen kan ook anoniem.

https://evaluatiedekolonisatie.petities.nl/?fbclid=IwAR3fZoDrBnOjByOTgwPvDUCve5k2h2UzK4s6-PhmaDNv5cwOSMAwwjsVRXU

 

Met vriendelijke groeten

Leo Reawaruw

Frontman / Voorzitter Maluku4Maluku

Nederlandse veteraan / Ambassadeur Nationaal Comité Veteranendag – Witte Anjerperkje / Influencer 

LEES OOK :

Moluks Museum moet Fridus Steijlen ontslaan!

 

2 reacties op “Open brief aan New Amsterdam – De film “De Oost” en “De wereld van de Oost”

  1. Een schande dat op deze manier, met steun van de overheid, het eigen nest bevuild wordt over de ruggen van alle oude, jonge en nog dienende veteranen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *