In het jaar 2021, waarin de Molukse samenleving 70 jaar in Nederland “het tijdelijk verblijf” herdenkt, laat de belangrijkste ambassadeur van de nazaten van de KNIL Ambonezen(Molukse veteranen) van zich horen. De Molukse sport-icoon die zijn benen liet spreken vanaf het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zijn voetbal-intelligentie en zijn unieke handelingssnelheid en techniek maakt hem één van de publiekslievelingen van de ware voetballiefhebbers.

Ondanks dat alles werd hij om politieke redenen niet geselecteerd voor de Wereld Kampioenschappen van de landenteams in het jaar 1978 in Argentinië. Dit was een onbegrijpelijke beslissing. Omdat de KNVB sport en politiek gescheiden wilde houden. Daarom trok de KNVB zich niets aan van de kritiek dat er schendingen van mensenrechten werden gepleegd in Argentinië door dictator Jorge Videla. De beslissing om Simon Tahamata in Nederland te houden, was en blijft discutabel.

Kijk naar filmpje van het grote doorbraak van Simon Tahamata(Druk op pijltje hieronder)

 

 

 

Net zoals Diego Maradona verscheen Tahamata niet op het toernooi van 1978. Liefhebbers in Argentinië en Nederland wilden niets liever dan beide voetbalkunstenaars zien op het WK in 1978. Maar, Maradona en Tahamata zouden elkaar alsnog tegenkomen in het jaar 1979 op 22 mei in Zwitserland. Dit zou de eerste keer zijn dat het Argentijnse wonderkind in Europa zijn voetbalkwaliteiten zou tonen, de pers was benieuwd. Maar, wie stal de show en de harten van zelfs de staf van de Argentijnen? Simon Tahamata. De coach van Argentinië sprak zelfs uit dat wanneer Oranje hem had meegenomen in 1978 Nederland wereldkampioen was geworden. Tahamata viel zelfs zo door zijn voetbalkunsten op, dat zelfs de grootmacht Brazilië lyrisch over Tahamata sprak.

Lees onderstaande artikel!

Kijk naar video: 10 voor Tahamata – Special (druk op pijltje hieronder)

” Diego Armando Maradona speelde nooit tegen Ajax; wél tegen voldoende Ajacieden, vooral in de Italiaanse Serie A. Bijvoorbeeld tegen het AC Milan van Marco van Basten en Frank Rijkaard. De Argentijn trof slechts eenmaal het Nederlands Elftal. In een wedstrijd ter ere van het 75-jarig FIFA jubileum ontmoetten de finalisten van het WK 1978 elkaar in het Zwitserse Bern (22 mei 1979). Het was de tweede interland van ‘Pluisje’; zijn eerste kennismaking met Europa én het verdienstelijke debuut van Simon Tahamata.”

Captain Daniel Passarela & Ruud Krol 22.05.1979

“Nederland en Argentinië maken er een goede wedstrijd van. Bij Oranje valt debutant Simon Tahamata op met fris en frivool spel. Bij Argentinië toont de jonge Maradona zijn kwaliteiten, al is hij nog niet zo nadrukkelijk aanwezig als later in zijn loopbaan. „Hij heet het nieuwe wonder van Argentinië te zijn, al is het nog wat vroeg om daar nu al luidruchtig over te zijn. Hij is namelijk pas 18 jaar”, zegt commentator Theo Reitsma dan ook voorzichtig.”

Diego Maradonna 22 mei 1979 voor het eerst in Europa, tegenstander Nederlands elftal met Simon Tahamata als smaakmaker

 

Simon Tahamata is de eerste Molukse sporter die international werd in tijden dat de Molukse samenleving in een achterstandspositie zat in Nederland. Er waren Molukkers die nog in oude concentratiekampen woonden. Eén daarvan was kamp Vught, waar Simon Tahamata is geboren. Tevens was er een hoge werkloosheid. Molukkers werden nog steeds niet gezien als volwaardige Nederlanders. Omdat velen geen Nederlands paspoort hadden. Ze werden staatloos. Nadat de KNIL Ambonezen in het jaar 1951 oneervol waren ontslagen als betrouwbare en uitstekende militairen.

 

Simon Tahamata heeft een mooi voetbalverleden, en keerde weer terug bij AFC Ajax als trainer. Tot vandaag de dag is hij daar actief. En hij bekleedt een belangrijke functie in de technische staf van AFC Ajax. Iedere voetballer(man /vrouw) bij Ajax kent Simon Tahamata.

Kijk naar onderstaande filmpje(druk op pijltje) over trainer Tahamata bij Ajax

 

Hij werd vorig jaar benaderd door Maluku4Maluku om op te treden als ambassadeur. Binnen enkele seconden had hij zijn ambassadeurschap aanvaard. Daarom hierbij een VIDEO-OPROEP van onze voetbal-icoon en ambassadeur van Maluku4Maluku, Simon Tahamata, voor de Molukse en Indische nazaten van het Koninklijke Nederlandse Indische Leger(KNIL):

 

Foto van KNIL echtpaar Tahamata oftewel de ouders van Simon Tahamata

Lees door want het einde  van dit nieuwsbericht is na de foto’s van Giovanni van Bronckhorst en Denny Landzaat en Sonny Silooy

https://www.stemoprecht.nl/over-de-partij/kandidatenlijst/jose-imlabla/

 

Simon Tahamata zijn broer Oelis Tahamata uit Barneveld is ook actief bij Maluku4Maluku

 

Maar een lid van de derde generatie van de familie Tahamata is ook aangesloten bij Maluku4Maluku, dat is de oomzegger van Simon Tahamata. Unu Tahamata uit Hoogeveen.

Unu Tahamata op de zondag dat hij belijdenis deed, met dominee Bram Nanuru(R.I.P) en Sarah de Lima en Oelis Tahamata(allen Maluku4Maluku)

Simon Tahamata was het grote voorbeeld van veel Molukse sporters en voetballers die na hem ook in het Nederlands elftal zouden gaan spelen.  Sonny Silooy, Giovanni van Bronckhorst en Denny Landzaat zijn in Tahamata’s voetsporen getreden, maar daar zal het niet bij blijven!

Sonny Silooy
Denny Landzaat

 

Giovanni van Bronckhorst

2 reacties op “VIDEO-oproep van Simon Tahamata onze voetbal-icoon en ambassadeur van Maluku4Maluku

  1. Na meer dan 50 jaren nationale & internationale showbusiness podiums te hebben beleefd en betreden en dankbaar mijn gezin te hebben mogen kunnen onderhouden is het deugd om mijn tijd en energie te spenderen aan mijn lang vervlogen levenselixer, die mijn geest en ziel verkwikt: Maluku politieke interesse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *